Recept Nasi van de Chinees.

Dit is echt een hele simpele maar lekkere nasi, hij lijkt een beetje op de nasi die je bij de lokale chinees krijgt. Kinderen zijn doorgaans gek op dit gerecht en je kunt het natuurlijk aankleden met kroepoek en saté met pindasaus. Geen pakjes of zakjes behalve voor de pindasaus. Die vinden wij het allerlekkerst van Calvé en komt uit een potje.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gram witte rijst.
  • 1 kippen bouillon blokje
  • 1 rode peper
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1ei
  • Olijfolie
  • Dikke plak (achter) ham
  • Eventueel een snufje vetsin maar dan ook echt maar een snufje!

Hoe te bereiden:

Kook de rijst in water waar je het bouillonblokje in opgelost hebt.  Dit geeft een hele lekkere smaak aan de rijst. Voeg eventueel een snufje vetsin toe aan het water. Vetsin is een smaakversterker die ze bij de Chinees heel veel gebruiken. Er zijn mensen die klachten krijgen na het eten van producten waar vetsin aan toegevoegd is. Dus wees gewaarschuwd en lees er anders eerst even over! Ik gebruik echt maar een heel kleintje beetje (mespuntje).

Laat de rijst afkoelen en snijd ondertussen de groenten. De prei gaat in halve ringetjes, de ui snijd je in blokjes en het pepertjes maak je schoon (verwijder de pitjes binnenin) en snijd je vervolgens ook in bokjes. Snijd ook de dikke plak ham in blokjes. Roer het ei los.

Koken maar!

Neem een wok en doe er een scheutje olie in. Als de olie warm is doe je de prei, ui en het pepertje in de pan. Roerbak de groenten maar zorg dat ze niet bruin kleuren! Na ongeveer 5 minuten kun je de groenten naar een kant schuiven. De andere kant gebruik je nu om het ei te bakken. Zorg dat je steeds een beetje ei in de wok doet en rul dit ei dan met een vork. Zodra het hele ei in de wok zit roer je de groenten erbij.

Nu ga je de rijst toevoegen. Doe dit in porties van 3. Dus een derde van de rijst bij de groenten. Dit ga je dan op hoog vuur bakken waarna je zo de 2e en 3e portie rijst ook toevoegt. Als alle rijst gemengd is met de groenten doe je de ham blokjes erbij.

De nasi is nu klaar! Je kunt naar behoefte nog zout en peper toevoegen maar ik doe dat eigenlijk nooit. Door het bouillonblokje zit er al veel smaak aan.

Ik maak hier altijd saté van kip of varkenshaas bij. Ik marineer het vlees nadat ik het in blokjes heb gesneden altijd minstens een uur. Langer mag ook! De marinade maak ik ook zelf. Ook hiervan een receptje.

Wat heb je nodig voor de saté marinade:

  • 3 knoflookteentje
  • 1 grote ui
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl korianderzaad
  • 1tl gember het liefst vers geraspt
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl suiker
  • 1 tl sambal
  • Sap van 1 limoen

Meng dit alles goed door en marineer hier de kipfilet of varkenshaas in. Ik bak dit na minstens een uur marineren gewoon in een hapjespan. Je kunt natuurlijk ook een grilplaat gebruiken of misschien nog leuker, de barbecue!

Serveer de nasi en saté met kroepoek, atjar tjampoer en pindasaus. Ik maak altijd de pindasaus van de Calvé. Die vinden we het lekkerst. Je kunt natuurlijk ook de pindasaus vers maken! Recepten genoeg te vinden op Google.

Eet Smakelijk! Laat je even weten of je het gaat maken? Een berichtje zou ik tof vinden!

Wil je ook eens een heerlijke paddenstoel Risotto maken? Het recept van Francis van Mama zet koers is heerlijk en ook nog eens glutenvrij!

Liefs, Andrea

Categories:

9 Reacties

  1. Hallo, dat klinkt goed ga ik zeker proberen!
    Maar vandaag ( 32*C ☀️) gaat het een MAALTIJDSALADE worden.

    • Hi Annegret! Voor vandaag heb ik ook een maaltijdsalade! 🙂 Zo warm! Maar deze kan straks wel weer. Bedankt voor je reactie!! Andrea X

    • Hoi Moon! Dat kan makkelijk! Ik denk dat hij zelfs vegetarisch nog lekker is! Eitje erop bakken, hmm! Dank voor je berichtje 🙂 Andrea X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *