Relaas week #10

De week dat mijn kleindochter Soof is geboren. Ook de week dat niks ertoe deed behalve mijn kind en haar kind. De week die voorgoed in mijn geheugen staat gegrift. Ja ook door het schouwspel wat bevallen heet. Het is echt een ander gezicht van bovenaf dan van de zijlijn kan ik je vertellen. Lees mee in deze enorm bijzondere week Relaas week #10.

Maandag deed er niet toe.

Dinsdag deed er ook niet toe. Ik sliep klote, ik droom zo raar de laatste tijd. Huilend werd ik wakker omdat manlief over zijn wormpje (nee niet dat wormpje) op zijn borst, het wormpje dat we allebei op ons lichaam hebben staan, een cover up tattoo had laten zetten. En weet je wat? Het logo van Apple. Why droom ik dat? Dat is toch raar. Ik was er kapot van in mijn dromen. Manlief moest alleen keihard lachen toen ik het hem vertelde, en ik ook wel een beetje. Absurditeit (zulk soort woorden gebruik ik) is wel aan ons besteed.

Woensdag ging ik naar Kimmie toe, we prutsten nog wat op de babykamer en gingen op jacht naar de laatste baby spulletjes. Kim had wat last van steken in haar liezen, verloor wat slijm en we besloten dat shoppen toch niet verantwoord was. Ze had nog een lampje en omslagdoek nodig maar we hadden wel nog een toffe wasmand gescoord, een met oren, dat wil je. Ik zag ook de berg, zeg maar gerust de bergen kleertjes voor het prutje overal in huis liggen en hangen bij Kimmie. Ik moest lachen, bebe kan met gemak elke dag 4 keer verschoont worden de eerste maand. No problemo.

In de avond dronk ik een wijntje, nou vooruit drie en hoopte ik niet weer te gaan dromen. ‘Peet, je telefoon’ ik lag te duwen aan manlief, hij zei, ‘het is Kim.’ Dat was om 3.23 uur. Ik zat gelijk rechtop met mijn eigen telefoon in m’n handen, ja zo een van Apple, en zag dat ik een oproep gemist had. Alarmbellen. Ik belde Kim terug.
‘Mam niet schrikken maar ik ben op weg naar het ziekenhuis, mijn water is gebroken.’ 35 weken en bijna 4 dagen.

Wanneer telt een dag eigenlijk vol mee? Want als je ervan uitgaat dat om 23.59 het nog 3 dagen waren is het dan gelijk om 00.01 4 dagen? Ik weet zulks nooit. Het was in ieder geval 10 dagen te vroeg om aan 37 weken te komen. De magische grens van thuis bevallen. De grens waar Kim al sinds ze 29 weken zwanger is naar uit kijkt. Fuck, dat gaat dus niet door maar een geluk dat ze ook voorbij die 34 weken was. Om gek van te worden al die weken, dagen en uren.

Mam schrok niet maar had moeite met het openkrijgen van haar linkeroog. De dag van tevoren slecht geslapen (worm & Apple) en gisteravond wijn op. Dat oog wilde niet. Maar mijn geest stond al in de spijkerbroek en klaar om te gaan. Kim appte en zei ‘wacht maar even totdat ik gevraagd heb of je er überhaupt bij mag zijn.’ Je moet weten, Kim heeft mij gevraagd of ik bij de bevalling wilde zijn. Dit was voor Corona tijd. Kim is ook bij mijn bevalling geweest van Teun.

Zo’n band hebben we, we dragen ook elkaars kleren. Was laatst een oplettende dame opgevallen. We zijn geen vriendinnen, ik herhaal, we zijn geen vriendinnen al doen we wel vriendinnen dingen samen. We zijn moeder en dochter met een enorm sterke band.

Donderdag ? 3.44u Peet staat een omeletje te bakken voor onderweg. Ik heb inmiddels een onderbroek, sokken, tandenborstel en pot crème in mijn tas gegooid, je weet nooit waar uierzalf goed voor is. Om 3.55 heb ik het niet meer en besluit richting Limburg te gaan rijden. Er zit 2 uur tussen ons in. Normaal ben ik afwachtend maar ik moest erheen, alles in mij zei dat ik moest gaan rijden.

De zonsopkomst was prachtig in de auto, de radio stond hard en na 20 minuten rijden was mijn linkeroog eindelijk ook paraat. In het ziekenhuis aangekomen om 6 uur en wat minuten werd ik verwezen naar de verloskamer Daar lag mijn meisje al in de starthouding. He wat? Geen puffende Kim die weeën loopt op te vangen? In plaats van 10 uur ontsluitingsweeën mocht Kim het doen met 5 uur intens heftige rug weeën. Ze had dus al volledige ontsluiting toen ik aan kwam en het feest kon beginnen, het persen.

Ik zal jullie de details besparen maar het ging niet vanzelf. De pers weeën waren van te korte duur om goed aan te zetten en na anderhalf uur persen was mijn kind doodop. De gynaecoloog hanteerde de schaar en het werd messy. Van bovenaf is toch een heel ander gezicht dan ernaast zeg maar. Om 7.36 kwam daar dan toch Soof naar buiten! Allemachtig prachtig! En bloederig! Ook raar! En nog veel meer emoties! Ik heb zo goed als kwaad als het ging foto’s gemaakt van die allereerste ogenblikken. Nee die gaan we niet hier delen. Tuurlijk niet!

En sinds dat moment ben ik het volledig kwijt. Ik zit ergens op een roze wolk die er dus schijnbaar ook voor oma’s zijn. Ik ben een nuchter mens, wel een emotioneel mens maar vrij nuchter. Dit had ik niet verwacht, ik huil als ik Kim in de ogen aan kijk. Haar blik is veranderd. Ik huil als ik Soof ruik en ik huil als ik weer thuis ben en manlief en Teun vertel hoe geweldig Soof is.

Vrijdag gaat in een roes aan mij voorbij.

Zaterdag begint het enigszins te landen. Het is echt zo, Kim heeft het allermooiste kindje van de hele wereld gekregen. Ik typ dit nu op zondagochtend en schiet weer vol. Gaat dit nog goedkomen? Hallo? Iemand?

Zondag ga ik aan het werk. Er liggen blogs te wachten en ik moet een plan van aanpak maken voor een verfklus. Het lukt me om te focussen. Een beetje dan. Kim en Soof, Soof en Kim, dat is wat nu de klok slaat. Ik ben gelukkig.

Herkomst en betekenis Soof:

Soof is afgeleid van Sophia. Sophia is een Griekse meisjesnaam met de betekenis ‘(levens)wijsheid’. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Vond ik wel mooi, dat ze Christus ook omschreven als Soof, dat staat er toch? Zo lees ik het in ieder geval wel. Amen.

57 Comments

 • Deense zomer juli 6, 2020 at 5:42 am

  Ze is perfect! En het allerbelangrijkste: fijn dat het zowel met moeder als kind goed gaat. En met oma ook… Nogmaals gefeliciteerd

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:14 am

   Gelukkig gaat Soof goed al is ze echt een prematuurtje 😉

   Reply
   • Jacqueline juli 6, 2020 at 7:50 pm

    Wat een prachtig verhaal, en wat fijn dat het allemaal goed gaat. Door het lezen alleen al krijg ik een brok in mijn keel, laat staan als ik het zelf hopelijk bij mijn dochters zal gaan meemaken. Veel geluk met elkaar. Veel liefs, Jacqueline Schilperoort

    Reply
    • Andrea juli 7, 2020 at 5:36 am

     Het is echt een van de mooiste ervaringen uit mijn leven, begin nu pas te landen 🙂 Dank voor het lezen X

     Reply
 • Yvette juli 6, 2020 at 5:53 am

  Oohhh oh weer een heerlijke blog weer. Ik ging kijken bij welke dag ik was. Donderdag dus had nog een paar dagen om door te lezen. Echt heerlijk.

  Jjjaaaa Andreetje is een omaaaaatje.
  Gefeliciteerd lieverd ♡

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:14 am

   🙂 Ja eindelijk is het dan zover! Jij bedankt voor je lieve kaart. Je bent een lief mens Yv x

   Reply
 • Petra juli 6, 2020 at 5:59 am

  Wat een prachtig wervelwind-verhaal en wat fijn dat alles goed is…en wat is Soof een mooi babytje…te vroeg geboren maar toch helemaal af. Geniet ervan!

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:15 am

   Ze is echt prachtig! Ik ben verliefd 🙂

   Reply
 • Mindy Schroor juli 6, 2020 at 6:11 am

  Ooh wat een impact. Ik kan me voorstellen dat het van de zijlijn anders is. Helemaal als het je dochter is die ligt te bevallen!!
  En nu is er een nieuw tijdperk begonnen. Die van Oma❤

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:15 am

   Kun je het je voorstellen? Ik loop nog steeds in de wolken! X

   Reply
 • Stefania Schintu juli 6, 2020 at 6:16 am

  Wat een heerlijke blog, ik kon alles in beelden voor me zien en beleefde mijn eigen bevallingen weer even. En wat een moppie die Soof, je zou niet zeggen dat ze een aantal weken(dagen en uren) te vroeg is geboren!♡♡

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:16 am

   Ze is prachtig maar echt een prematuurtje, gelukkig gaat ze goed 🙂

   Reply
  • Mirjam juli 6, 2020 at 12:51 pm

   O geweldig Dre!! Wauw, dubbel nee driedubbel wauw! Dank je wel voor het delen van dit moois. Zoiets bijzonders, het minimensje Soof, jouw Kim en jullie band. Ontroering alom.
   Dikke kus uit Ruurlo
   Mir

   Reply
   • Andrea juli 6, 2020 at 2:35 pm

    Lieve Mir! Wat is echte liefde mooi he 🙂 Dank voor je lieve woorden X

    Reply
 • Sylvia juli 6, 2020 at 6:50 am

  Wat een heerlijke blog weer om te lezen Andrea! En heel herkenbaar…wat betreft die roze oma wolk en de tranen van blijdschap en geluk. Ze komen zo af en toe nog steeds naar boven als ik mijn grote zoon met zijn kleine mannetje hand in hand zie lopen bv..! Geniet ervan, oma zijn is zó leuk en Soof is prachtig

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:17 am

   Ik had dit niet zien aankomen Syl, emoties oké maar als een natte vaatdoek rondlopen?! 🙂

   Reply
 • Danny juli 6, 2020 at 6:51 am

  Mooi om te lezen en wat een mooi fijn poppie is Soof. Kim straalt ook… zo mooi. Ik vind dat jouw linkeroog een aparte blog verdient, kwam niet meer bij. Happy day lieverd. Kus

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:17 am

   Ja eigenlijk wel he 🙂 Jij ook een fijne dag lieve Danny, bedankt voor je lieve kaart X

   Reply
  • @susanne.loves juli 6, 2020 at 8:22 am

   Ahhh… wat mooi geschreven weer! En die roze wolk… blijf er lekker op zitten! Als je oma nent geworden van zo’n prachtige kleindochter dan mag dat voor altijd! ❤

   Reply
   • Andrea juli 6, 2020 at 2:30 pm

    Wel he! Ik stroom echt over 🙂 X

    Reply
 • Helen juli 6, 2020 at 7:00 am

  ❤️❤️

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 7:18 am

   Er staan hartjes! Het is je gelukt Zus! 🙂 X

   Reply
 • Astrid juli 6, 2020 at 7:22 am

  Zo mooi geschreven. De liefde spat er van af. Bijzonder om bij de bevalling te zijn, lijkt me een ervaring voor in een lijstje…

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:29 pm

   Is het ook 🙂 Echt heel bijzonder!

   Reply
 • Anjes juli 6, 2020 at 7:38 am

  Kippenvel en tranen hier en ik ben niet eens oma. Maar je hebt het zo mooi liefdevol geschreven, zonder zweverig te worden! Heel mooi
  En PS…mijn 2e naam is Sophia, dus dank ook voor de uitleg van de betekenis van die naam xxx

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:30 pm

   Aah Anjes! Wat lief te lezen dat het je geraakt heeft X

   Reply
 • wendy_studiozinnig juli 6, 2020 at 7:59 am

  Lieve Andrea, wat heb je een knappe dochter die zo op je lijkt! En hoe mooi dat je zo’n band hebt, wat een prachtig kindje! En zo echt beschreven, onze jongste is 12, door jouw ‘echte’ verhaal kwam dat gevoel van toen en ‘Alles’ gewoon weer even terug! Alle geluk lieverds dikke knuf Wendy

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:30 pm

   Wat lief te lezen Wen! Blij dat ik je heb kunnen raken X

   Reply
 • Sonia juli 6, 2020 at 8:28 am

  Told you verliefd op je kleinkind…. ja dat kan , heerlijk geniet ervan lieverd

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:31 pm

   Echt ongelooflijk! Zo bizar mooi X

   Reply
  • ATANGIESPLACE juli 6, 2020 at 8:30 pm

   Hè lief, nu zit ik ook met een brok in mijn keel. Zo mooi geschreven, recht vanuit het hart. Lief mens dat je er bent! Die Soof heeft wel de leukste oma ever!

   Geniet van elk moment x Angie

   Reply
   • Andrea juli 7, 2020 at 5:36 am

    Dankje lieverd, ik ga in ieder geval mijn best doen! X

    Reply
 • Esther juli 6, 2020 at 9:17 am

  O lleve Dre, sta ik dit even snel tussen patiënten door te lezen met tranen in mijn ogen bij het stukje dat je het je man en Teun verteld. Wat een mooi nieuw geluk!
  Hoop dit ook ooit mee mogen maken! Kuzzz Es x

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:32 pm

   Lieve Es! Wat fijn te lezen dat het je raakt, niet dat ik je graag aan het huilen maak maar dat mijn verhaal je ontroerd. Doet me wat X

   Reply
 • Irene juli 6, 2020 at 10:57 am

  Wat is het toch een mooierdjetrotse oma ,fijne dag nogIrene Happiness.home32

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:32 pm

   Ze is zo mooi Irene! Ik ben zo trots 🙂

   Reply
 • Daniëlle Wortelboer juli 6, 2020 at 11:04 am

  Prachtig is ze met dito naam. Geniet van alles wat met dit mooie wonder te maken heeft!

  Liefs
  Daan X

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:33 pm

   Dankje Lieve Daan, wat lief van jou X

   Reply
 • noortje juli 6, 2020 at 12:04 pm

  Lieve Andrea nogmaals van harte gefeliciteerd en wat kan je het leuk omschrijven. Ikzelf zit al 9 jaar op de roze oma wolk volgens mij gaat dat nooit meer over. Geniet geniet geniet liefs

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:34 pm

   Wat leuk Noortje! Ik kan niet wachten tot ik mag oppassen 🙂

   Reply
 • Homestylingdesign juli 6, 2020 at 12:13 pm

  Wauw!! Prachtig! Genieten dit toch…Jouw dochter een dochter…3 generaties…Zo mooi.
  Geniet lekker van elkaar ♡
  Xx
  Dees

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:34 pm

   Het is echt cliché maar echt fuckin fantastisch! X

   Reply
 • Alice juli 6, 2020 at 2:19 pm

  Voor altijd in je geheugen en je hart gegrift dat kan niet anders. Prachtig en heftig tegelijk om mee te maken lijkt me. Je kind lijd en jij lijd dubbel mee. En nu? GENIET!!!!!!!!!! Opoe xxxxx

  Reply
  • Andrea juli 6, 2020 at 2:35 pm

   Het was echt heftig maar ook heel prachtig 🙂 X

   Reply
 • Carla juli 6, 2020 at 2:43 pm

  Zo allemachtig prachtig he , niet te omschrijven wat er dan allemaal door je heengaat i knowwwww ! Hoor ook nog steeds die oerkreet van mn kind hoor ! Liefde liefde liefde !
  Mooie blog lieverd en vele mooie lieve bijzondere momenten met jullie kleine meisje Soof !
  Dikke kus van moi !
  Xxx

  Reply
  • Andrea juli 7, 2020 at 5:34 am

   Oh man wat een ervaring! Ik sta ermee op en ga ermee naar bed 🙂

   Reply
 • Natasja juli 6, 2020 at 4:27 pm

  Wat een prachtig kindje, wel schrikken zo vroeg!
  Gefeliciteerd en fijn genieten van elkaar

  Reply
  • Andrea juli 7, 2020 at 5:34 am

   Ja was wel even schrikken, gelukkig gaat Soof als een tiet! 🙂

   Reply
 • Keetinkijk juli 6, 2020 at 5:59 pm

  Ik lees alleen jou blog en ik heb al tranen in m’n ogen. Van de week al met je post! Pffff en dat voor een ultiem nuchtere Rotterdammert ! Wat doe je me aan !
  Toffe naam Soof, ik hou ervan. En lieve granny Dre, geniet geniet geniet want alles is liefde en mooier word t leven denk ik niet

  Reply
  • Andrea juli 7, 2020 at 5:35 am

   Vind ik echt bijzonder om te lezen Keet, deze emoties zijn mooi en ben blij dat ik ze kan delen! Dankjewel X

   Reply
 • ATANGIESPLACE juli 6, 2020 at 8:28 pm

  Hè lief, nu zit ik ook met een brok in mijn keel. Zo mooi geschreven, recht vanuit het hart. Lief mens dat je er bent! Die Soof heeft wel de leukste oma ever!

  Geniet van elk moment x Angie

  Reply
 • Jellina juli 7, 2020 at 8:37 pm

  Zo bijzonder zo fijn! Geniet er van volop die kleintjes zijn een wonder En wat een prachtige naam !

  Reply
 • Thea van Chastelet juli 8, 2020 at 10:05 pm

  Lieve Buuf,

  Wat geweldig dat ze er is en wat is ze mooi. Ik herken er wel iets van Teun in en wens dat ze gezond en blij op mag groeien.
  Onze felicitaties ook voor Peter en Teun.

  Reply
  • Andrea juli 9, 2020 at 10:48 am

   Hey Thea! Wat lief zeg, überhaupt dat je meeleest 🙂 Zo leer je mij van een andere kant kennen he 😉 Ik geef de felicitaties door! Ze is prachtig en ook haar naam is mooi X

   Reply
 • Thea juli 8, 2020 at 10:08 pm

  En…..wat een geweldige naam

  Reply
 • Madeleine juli 14, 2020 at 11:02 am

  Een blog vol liefde. Tranen in mijn ogen van het lachen (die worm en Apple) maar vooral om alle emoties rondom de geboorte. De geboorte van Soof, de geboorte van Kim als moeder en van jou als oma. Geniet Andrea!

  Reply
  • Andrea juli 14, 2020 at 5:17 pm

   Lieverd! Ik geniet zeker! X

   Reply

Leave a Comment