De week dat mijn kleindochter Soof is geboren. Ook de week dat niks ertoe deed behalve mijn kind en haar kind. De week die voorgoed in mijn geheugen staat gegrift. Ja ook door het schouwspel wat bevallen heet. Het is echt een ander gezicht van bovenaf dan van de zijlijn kan ik je vertellen. Lees mee in deze enorm bijzondere week Relaas week #10.

Maandag deed er niet toe.

Dinsdag deed er ook niet toe. Ik sliep klote, ik droom zo raar de laatste tijd. Huilend werd ik wakker omdat manlief over zijn wormpje (nee niet dat wormpje) op zijn borst, het wormpje dat we allebei op ons lichaam hebben staan, een cover up tattoo had laten zetten. En weet je wat? Het logo van Apple. Why droom ik dat? Dat is toch raar. Ik was er kapot van in mijn dromen. Manlief moest alleen keihard lachen toen ik het hem vertelde, en ik ook wel een beetje. Absurditeit (zulk soort woorden gebruik ik) is wel aan ons besteed.

Woensdag ging ik naar Kimmie toe, we prutsten nog wat op de babykamer en gingen op jacht naar de laatste baby spulletjes. Kim had wat last van steken in haar liezen, verloor wat slijm en we besloten dat shoppen toch niet verantwoord was. Ze had nog een lampje en omslagdoek nodig maar we hadden wel nog een toffe wasmand gescoord, een met oren, dat wil je. Ik zag ook de berg, zeg maar gerust de bergen kleertjes voor het prutje overal in huis liggen en hangen bij Kimmie. Ik moest lachen, bebe kan met gemak elke dag 4 keer verschoont worden de eerste maand. No problemo.

In de avond dronk ik een wijntje, nou vooruit drie en hoopte ik niet weer te gaan dromen. ‘Peet, je telefoon’ ik lag te duwen aan manlief, hij zei, ‘het is Kim.’ Dat was om 3.23 uur. Ik zat gelijk rechtop met mijn eigen telefoon in m’n handen, ja zo een van Apple, en zag dat ik een oproep gemist had. Alarmbellen. Ik belde Kim terug.
‘Mam niet schrikken maar ik ben op weg naar het ziekenhuis, mijn water is gebroken.’ 35 weken en bijna 4 dagen.

Wanneer telt een dag eigenlijk vol mee? Want als je ervan uitgaat dat om 23.59 het nog 3 dagen waren is het dan gelijk om 00.01 4 dagen? Ik weet zulks nooit. Het was in ieder geval 10 dagen te vroeg om aan 37 weken te komen. De magische grens van thuis bevallen. De grens waar Kim al sinds ze 29 weken zwanger is naar uit kijkt. Fuck, dat gaat dus niet door maar een geluk dat ze ook voorbij die 34 weken was. Om gek van te worden al die weken, dagen en uren.

Mam schrok niet maar had moeite met het openkrijgen van haar linkeroog. De dag van tevoren slecht geslapen (worm & Apple) en gisteravond wijn op. Dat oog wilde niet. Maar mijn geest stond al in de spijkerbroek en klaar om te gaan. Kim appte en zei ‘wacht maar even totdat ik gevraagd heb of je er überhaupt bij mag zijn.’ Je moet weten, Kim heeft mij gevraagd of ik bij de bevalling wilde zijn. Dit was voor Corona tijd. Kim is ook bij mijn bevalling geweest van Teun.

Zo’n band hebben we, we dragen ook elkaars kleren. Was laatst een oplettende dame opgevallen. We zijn geen vriendinnen, ik herhaal, we zijn geen vriendinnen al doen we wel vriendinnen dingen samen. We zijn moeder en dochter met een enorm sterke band.

Donderdag ? 3.44u Peet staat een omeletje te bakken voor onderweg. Ik heb inmiddels een onderbroek, sokken, tandenborstel en pot crème in mijn tas gegooid, je weet nooit waar uierzalf goed voor is. Om 3.55 heb ik het niet meer en besluit richting Limburg te gaan rijden. Er zit 2 uur tussen ons in. Normaal ben ik afwachtend maar ik moest erheen, alles in mij zei dat ik moest gaan rijden.

De zonsopkomst was prachtig in de auto, de radio stond hard en na 20 minuten rijden was mijn linkeroog eindelijk ook paraat. In het ziekenhuis aangekomen om 6 uur en wat minuten werd ik verwezen naar de verloskamer Daar lag mijn meisje al in de starthouding. He wat? Geen puffende Kim die weeën loopt op te vangen? In plaats van 10 uur ontsluitingsweeën mocht Kim het doen met 5 uur intens heftige rug weeën. Ze had dus al volledige ontsluiting toen ik aan kwam en het feest kon beginnen, het persen.

Ik zal jullie de details besparen maar het ging niet vanzelf. De pers weeën waren van te korte duur om goed aan te zetten en na anderhalf uur persen was mijn kind doodop. De gynaecoloog hanteerde de schaar en het werd messy. Van bovenaf is toch een heel ander gezicht dan ernaast zeg maar. Om 7.36 kwam daar dan toch Soof naar buiten! Allemachtig prachtig! En bloederig! Ook raar! En nog veel meer emoties! Ik heb zo goed als kwaad als het ging foto’s gemaakt van die allereerste ogenblikken. Nee die gaan we niet hier delen. Tuurlijk niet!

En sinds dat moment ben ik het volledig kwijt. Ik zit ergens op een roze wolk die er dus schijnbaar ook voor oma’s zijn. Ik ben een nuchter mens, wel een emotioneel mens maar vrij nuchter. Dit had ik niet verwacht, ik huil als ik Kim in de ogen aan kijk. Haar blik is veranderd. Ik huil als ik Soof ruik en ik huil als ik weer thuis ben en manlief en Teun vertel hoe geweldig Soof is.

Vrijdag gaat in een roes aan mij voorbij.

Zaterdag begint het enigszins te landen. Het is echt zo, Kim heeft het allermooiste kindje van de hele wereld gekregen. Ik typ dit nu op zondagochtend en schiet weer vol. Gaat dit nog goedkomen? Hallo? Iemand?

Zondag ga ik aan het werk. Er liggen blogs te wachten en ik moet een plan van aanpak maken voor een verfklus. Het lukt me om te focussen. Een beetje dan. Kim en Soof, Soof en Kim, dat is wat nu de klok slaat. Ik ben gelukkig.

Herkomst en betekenis Soof:

Soof is afgeleid van Sophia. Sophia is een Griekse meisjesnaam met de betekenis ‘(levens)wijsheid’. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Vond ik wel mooi, dat ze Christus ook omschreven als Soof, dat staat er toch? Zo lees ik het in ieder geval wel. Amen.

57 Reacties

 1. Ze is perfect! En het allerbelangrijkste: fijn dat het zowel met moeder als kind goed gaat. En met oma ook… Nogmaals gefeliciteerd

   • Wat een prachtig verhaal, en wat fijn dat het allemaal goed gaat. Door het lezen alleen al krijg ik een brok in mijn keel, laat staan als ik het zelf hopelijk bij mijn dochters zal gaan meemaken. Veel geluk met elkaar. Veel liefs, Jacqueline Schilperoort

 2. Oohhh oh weer een heerlijke blog weer. Ik ging kijken bij welke dag ik was. Donderdag dus had nog een paar dagen om door te lezen. Echt heerlijk.

  Jjjaaaa Andreetje is een omaaaaatje.
  Gefeliciteerd lieverd ♡

 3. Wat een prachtig wervelwind-verhaal en wat fijn dat alles goed is…en wat is Soof een mooi babytje…te vroeg geboren maar toch helemaal af. Geniet ervan!

 4. Ooh wat een impact. Ik kan me voorstellen dat het van de zijlijn anders is. Helemaal als het je dochter is die ligt te bevallen!!
  En nu is er een nieuw tijdperk begonnen. Die van Oma❤

 5. Wat een heerlijke blog, ik kon alles in beelden voor me zien en beleefde mijn eigen bevallingen weer even. En wat een moppie die Soof, je zou niet zeggen dat ze een aantal weken(dagen en uren) te vroeg is geboren!♡♡

 6. Wat een heerlijke blog weer om te lezen Andrea! En heel herkenbaar…wat betreft die roze oma wolk en de tranen van blijdschap en geluk. Ze komen zo af en toe nog steeds naar boven als ik mijn grote zoon met zijn kleine mannetje hand in hand zie lopen bv..! Geniet ervan, oma zijn is zó leuk en Soof is prachtig

 7. Mooi om te lezen en wat een mooi fijn poppie is Soof. Kim straalt ook… zo mooi. Ik vind dat jouw linkeroog een aparte blog verdient, kwam niet meer bij. Happy day lieverd. Kus

 8. Zo mooi geschreven. De liefde spat er van af. Bijzonder om bij de bevalling te zijn, lijkt me een ervaring voor in een lijstje…

 9. Kippenvel en tranen hier en ik ben niet eens oma. Maar je hebt het zo mooi liefdevol geschreven, zonder zweverig te worden! Heel mooi
  En PS…mijn 2e naam is Sophia, dus dank ook voor de uitleg van de betekenis van die naam xxx

 10. Lieve Andrea, wat heb je een knappe dochter die zo op je lijkt! En hoe mooi dat je zo’n band hebt, wat een prachtig kindje! En zo echt beschreven, onze jongste is 12, door jouw ‘echte’ verhaal kwam dat gevoel van toen en ‘Alles’ gewoon weer even terug! Alle geluk lieverds dikke knuf Wendy

 11. O lleve Dre, sta ik dit even snel tussen patiënten door te lezen met tranen in mijn ogen bij het stukje dat je het je man en Teun verteld. Wat een mooi nieuw geluk!
  Hoop dit ook ooit mee mogen maken! Kuzzz Es x

  • Lieve Es! Wat fijn te lezen dat het je raakt, niet dat ik je graag aan het huilen maak maar dat mijn verhaal je ontroerd. Doet me wat X

 12. Lieve Andrea nogmaals van harte gefeliciteerd en wat kan je het leuk omschrijven. Ikzelf zit al 9 jaar op de roze oma wolk volgens mij gaat dat nooit meer over. Geniet geniet geniet liefs

 13. Wauw!! Prachtig! Genieten dit toch…Jouw dochter een dochter…3 generaties…Zo mooi.
  Geniet lekker van elkaar ♡
  Xx
  Dees

 14. Voor altijd in je geheugen en je hart gegrift dat kan niet anders. Prachtig en heftig tegelijk om mee te maken lijkt me. Je kind lijd en jij lijd dubbel mee. En nu? GENIET!!!!!!!!!! Opoe xxxxx

 15. Zo allemachtig prachtig he , niet te omschrijven wat er dan allemaal door je heengaat i knowwwww ! Hoor ook nog steeds die oerkreet van mn kind hoor ! Liefde liefde liefde !
  Mooie blog lieverd en vele mooie lieve bijzondere momenten met jullie kleine meisje Soof !
  Dikke kus van moi !
  Xxx

 16. Ik lees alleen jou blog en ik heb al tranen in m’n ogen. Van de week al met je post! Pffff en dat voor een ultiem nuchtere Rotterdammert ! Wat doe je me aan !
  Toffe naam Soof, ik hou ervan. En lieve granny Dre, geniet geniet geniet want alles is liefde en mooier word t leven denk ik niet

 17. Hè lief, nu zit ik ook met een brok in mijn keel. Zo mooi geschreven, recht vanuit het hart. Lief mens dat je er bent! Die Soof heeft wel de leukste oma ever!

  Geniet van elk moment x Angie

 18. Lieve Buuf,

  Wat geweldig dat ze er is en wat is ze mooi. Ik herken er wel iets van Teun in en wens dat ze gezond en blij op mag groeien.
  Onze felicitaties ook voor Peter en Teun.

  • Hey Thea! Wat lief zeg, überhaupt dat je meeleest 🙂 Zo leer je mij van een andere kant kennen he 😉 Ik geef de felicitaties door! Ze is prachtig en ook haar naam is mooi X

 19. Een blog vol liefde. Tranen in mijn ogen van het lachen (die worm en Apple) maar vooral om alle emoties rondom de geboorte. De geboorte van Soof, de geboorte van Kim als moeder en van jou als oma. Geniet Andrea!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Dutch
X