Daar zit ik dan, buiten bij de huisarts te wachten totdat ze mij komt halen. Ik zit hier voor overgangsklachten. Zo dat is eruit. Oma Dre wordt echt een oma. Ha, maar ik ga de strijd aan! Lees vanaf nu regelmatig mee met Premenopauze – mijn ervaring.

Al een paar keer heb ik het ook Instagram aangekaart. De overgang. Wat het met je doet, kan doen. Ik zit zelf in de premenopauze. Dit is de periode voorafgaand aan de echte overgang. In deze fase stoppen je eierstokken langzaam met de aanmaak van hormonen. Hierdoor gaan je hormonen schommelen en kun je je eerste overgangsverschijnselen krijgen. Nou lekker dan. Hormonen die schommelen. Ik hoop dat ze er nog iets van plezier van hebben – die hormonen- van dat schommelen. Ik word nog gewoon ongesteld. Nou ja gewoon. Tot voor kort gewoon netjes maandelijks maar de afgelopen maanden is het chaos daar op die stokken, onbevruchte eieren die op hol slaan.

Ik gooi het er maar gewoon uit, dit is namelijk iets waar wij vrouwen vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. In verschillende degradaties maar 80% van de vrouwen krijgt gewoon klachten van de overgang. De afgelopen mand was ik 3 keer ongesteld waarvan de laatste keer gewoon 12 dagen. Twaalf dagen! Das toch niet te doen. Maar wat ik nog erger vind is dat het effect heeft op mijn humeur. En dat wil ik niet, gewoon niet.

Dus zit ik inmiddels tegenover mijn huisarts om dit met haar te bespreken. Ik vaar blind op mijn huisarts. Ze is een goeie. We bespreken mijn ‘klachten’ en ik leg uit dat ik normaal gesproken 1 dag in de maand even een off-Day heb – een week voordat ik ongesteld moet worden – maar dat die off-Days nu dus veel vaker voorkomen. Ik kan niet zo goed beschrijven wat ik dan precies voel maar ik heb dan gewoon echt nergens zin in en ben kortaf. Niet leuk. Ik vind mij zo niet leuk. Gelukkig is het nog te overzien. Zijn het maar dagen in de maand. En toch wil ik er vanaf. Ik weiger een zure pruim te worden, ghe.

Ook ervaar ik enorme hoogtes, dat ik mij goed voel. Dat ik prachtige ideeën heb en ook soms uitvoer en dat ik mij sexy en jong voel. Dan springt er een ei van mijn eierstok. En voel ik mij top. Gelukkig voel ik mij zelden oud hoor en zit ik lekker in mijn vel doorgaans maar die enorme hoogtes zijn ook iets nieuws. Wel lekker maar ik voel dat ze wel heel erg over the top zijn.

Voor mij is het effect op mijn humeur de voornaamste reden dat ik bij haar zit. Ik heb namelijk ook andere kwaaltjes. Je wilt ze weten he? Ik heb last van opvliegers, een tros vleestomaten is dan niks bij mijn hoofd. En dat kan zomaar overal ineens opzetten. Sta je bij de slager, met je opvlieger. Wel stimuleert alcohol die opvliegers enorm. Ik hoef je niet uit te leggen hoe ik er thuis vaak bij zit. Af en toe. Zelden. Ahum.

En dan nog het nachtzweten. Gelukkig heb ik dit niet altijd. Maar met periodes. Kletsnat wakker worden midden in de nacht. Dan moet ik eruit. Even douchen en schoon hemdje aan. Dat is echt niet chill hoor. Dus als daar ook iets aan gedaan kan worden graag.

Ik geef aan dat ik zo’n twee jaar geleden ben gestopt met de pil. Gewoon omdat ik er geen zin meer in had. En ik breng hormoon therapie ter sprake. Ik heb hierover al met meerdere vrouwen gesproken en heb ook best goede verhalen gelezen. Ook slechte verhalen dus ik wil van mijn huisarts weten hoe zij daartegenover staat. Ze geeft aan dat dit best een optie kan zijn maar dat ze eerst met mij wil kijken hoe ik reageer op de pil. Ze schrijft hem voor en we spreken af dat ik over 3 maanden weer langskom. Of eerder mocht dit nodig zijn.

Ik ben dus weer begonnen met de pil te slikken maar eerlijk gezegd voelt het niet goed. Sinds 3 dagen slik ik de pil en heb enorme hoofdpijn en een opgejaagd gevoel. Ik ben alert hierop omdat ik mij wel heb ingelezen. Deze klachten kunnen voorkomen. Dus dat wordt hem niet vrees ik. Wel zet ik nog even door. Maandag ga ik bellen. Die drie maanden werden 1 week. Wordt vervolgd.

Zo, dit oudere meisje legt haar kaarten op tafel en is wel heel erg benieuwd of jullie vaker willen meelezen met mijn proces hierin. Het is natuurlijk niet de meest opgewekte gespreksstof maar ik vind het wel belangrijk om bespreekbaar te maken. De schaamte voorbij 😉 Wat jullie.

Liefs Andrea

Tags:

61 Reacties

 1. Lieffie, zou toch een kijken voor Bio-indentieke hormonen. Oestrogeen gaat via de huid (gaat meteen bloed in en niet via de lever) en het progesteron is een lichaamsindentieke progestron . De pil heeft een altijd een Synthetisch progesteron! En ja, ik drink ook nog steeds wijn

  • Ik heb er ook echt al naar gekeken. Mijn huisarts is fijn dus wilde eerst met haar kijken maar heb nu al weerstand tegen de pil.. Heb je aanbeveling opgeslagen 🙂 XX

   • Bij mij heeft een Novasure behandeling (gynaecoloog) het onregelmatige, langdurige en vele bloedverlies opgelost. Wat een geweldige opluchting om van die ellende af te zijn. Het beperkte mij enorm met alles en dat deed ook het nodige met mijn humeur. En verder gebruik ik CBD capsules (drogist) oa om goed te kunnen slapen en dit werkt bij mij zeer goed. Ik zoek alleen nog een oplossing voor de gewichtstoename en het haarverlies…

   • Ik denk dat dit onderwerp heel erg leeft! Er zijn steeds meer mogelijkheden om met zeer weinig gezondheidsrisico’s klachten van (peri)menopauze te bestrijden. De podcast-serie ‘We zijn toch niet gek’ van Suzanne Rethans geeft alle info die je nodig hebt. In samenwerking met het H3-netwerk (Hoofd, Hart, Hormonen) geven artsen: gynaecoloog, psychiater en cardioloog gedegen en super interessante uitleg over al onze vragen hier. Dan rest alleen nog de vraag: Waar kunnen we terecht? Hopelijk verspreid de kennis zich gauw onder de artsen. Sterkte en succes!! Ik ga ook verder met mijn speurtocht. We komen er!

  • Hoi Adrea,

   Ik ben net 45 en al 3 jaar in de overgang. 1x per jaar menstrueer ik nog ongeveer.

   Ik gebruik al 2 jaar Macs tabletten. Van Holland&Barret merk Nature’s Garden. Helemaal plantaardig en zweer erbij. Superfood. Weg opvliegers. Weg zweetnachten.
   Maca is afkomstig van een plantje uit Peru. Lees maar eens op internet. Heel natuurlijk dus.

   Vaak in de aanbieding dus dat is helemaal mooi! Daar hoef je het iig niet warm van te krijgen bij de kassa.

   Hoop dat het jou ook helpt!

   Lieve groet Sandy

 2. Klote periode, ruim 10 jaar geduurd. Klachten, klachtjes, geen hulp gehad van m’n huisarts. Wat hielp….de voedingsadviezen van Vivian Reijs (vivonline)
  Groente, groente, een eitje, Visje, weinig wijn (soms niet leuk, maar hè….goede doel)
  Nu bijna 60 en redelijk stabiel. Nu dat stomme overgangsvet nog weg…..ben ik weer als nieuw (bijna)
  Zet m op!!!

   • Ja, hoe meer vrouwen zich bewust worden, hoe beter! Er zijn steeds meer mogelijkheden om met zeer weinig gezondheidsrisico’s klachten van (peri)menopauze te bestrijden. De podcast-serie ‘We zijn toch niet gek’ van Suzanne Rethans geeft alle info die je nodig hebt. In samenwerking met het H3-netwerk (Hoofd, Hart, Hormonen) geven artsen: gynaecoloog, psychiater en cardioloog gedegen en super interessante uitleg over al onze vragen hier. Dan rest alleen nog de vraag: Waar kunnen we terecht? Hopelijk verspreid de kennis zich gauw onder de artsen. Sterkte en succes!! Ik ga ook verder met mijn speurtocht. We komen er!

  • De pil is niet echt een aanrader, chemisch en inderdaad via maag en lever waardoor je ongeveer 20x meer hormonen nodig hebt dan via de huid.
   Ik gebruik al jaren Lenzetto oestrogeenspray ( via de huid ) en utrogestan capsules welke je kunt innemen of vaginaal inbrengen.
   Werkt heel goed en superveilig.
   Succes!

 3. Heerlijk dit Dre, hier hou ik van. Geen doekjes om winden. Zo is het, punt!
  Rete interessant dit, het staat mij immers ook te wachten.
  Vind wel dat wij vrouwen een bijzonder lijf hebben. Vraag me wel eens af, met alle huidige technologie, kunnen we niet gewoon een appje krijgen maandelijks ‘het werkt nog, tot de volgende maand’ of ‘bedankt voor alles, wij gaan ermee stoppen na jaren springen’
  Ach ja… Kom maar door met het vervolg x

  • Ik zit hier nu met een enorm rood hoofd te antwoorden! Nu vind ik dat het minst erge maar dat humeur, dat is echt klote gewoon! Ik ga op onderzoek uit de komende tijd X

   • Herkenbaar, ik heb ook alles geprobeerd voor overgangsklachten. Ik heb Famosan, Golden Naturals, Ashwaghanda, Maca en Sepia D30 geslikt maar niet genoeg resultaat. Ik heb ook een Novasure behandeling ondergaan en daar zijn de onregelmatige (hevige) bloedingen volledig door gestopt. Ik slik nu Femoston 1/5 en ben al een eind opgeknapt. Helemaal klachtenvrij ben ik nog niet maar het is zo ontzettend verbeterd dat ik het al een enorme winst vind.
    Mijn haar is weer een volle dikke bos zoals ik altijd had, ik slaap weer normaal, amper opvliegers, ik voel mij niet zo opgeblazen meer en ben rustiger in mijn hoofd. Nu hopen dat ik mijn overgangskilo’s ook ga verliezen want dat is nog steeds een bron van ergernis. Ik ben van maat 36/38 naar 40/42 gegaan dus als ik weer maatje 38 pas ben ik de gelukkigste vrouw van deze aarbol ☺. Veel succes in je zoektocht om van je klachten af te komen….

 4. Oh god haha nou uhmmmm…. heel veel succes met het niet een zuurpruim worden mup !
  Ik ben aan het eind van die rit en ben nóg verbaasd wat die shit met me gedaan heeft hihi holymoly what a ride ;-0
  Benieuwd naar jou verslagen !
  Dikke kus

 5. Ohh dat humeur ik heb er ook zo’n last van Vroeger had ik veel last van PMS en nu lijkt dat gewoon weer te beginnen. Ik ben ook een tijd aan de pil geweest en toen stopte de opvliegers gelukkig want die had ik, vaak!! Maar verder deed het niks voor me en was alle lust en liefde verdwenen. Terwijl ik een behoorlijk lustig liefdevol mens ben Dus inmiddels alweer een tijd zonder pil. Bevalt beter, opvliegers zijn gelukkig weg gebleven. Maar dat humeur… Ik hoop dat je er wat op vindt want dan wil ik dat ook!!

  • Wat goed dat je hier zo open over bent! Ik ben er doorheen inmiddels, maar herken veel. Met name die stemmingswisselingen. Vreselijk! Hopelijk kan je huisarts je verder helpen!

  • De pil voelt voor mij nu ook niet lekker. Ik heb enorme hoofdpijn en een opgezwollen gevoel. Weet bijna zeker dat het daaraan ligt! Ik ga op onderzoek uit X

 6. Je bedoeld femoston gaan slikken? Daarvoor zat ik toevallig laatst bij de huisarts…je mag het maar 3 tot 6 maanden slikken en de bijwerkingen (borstkanker en hartproblemen) zijn het dan niet waard…dan kan je beter Ymea slikken, dat kan ook steeds maar een paar maanden, daarna komen je klachten weer terug dan stop je een paar maanden en daarba ga je weer slikken (heb hier wel wat tips over, dus dm me dan maar)
  En ik heb een behandeling gehad waardoor die vage menstruaties helemaal wegblijven (bij mij een bloedbad eens in de paar maanden, geheel onverwacht) ook daar kan je me een dm over sturen #overgang #samensterk WHOEHAHAHA….

  • Nee ik bedoel Bio Identieke hormonen! Zit nog in de inleesfase maar dat lijkt me wel wat! Dat humeur is voor mij echt killing. Ik hekel mezelf! En ja joh samen sterk! 🙂 X

   • Dan hoor ik graag over jouw bio blabla hormonen, ik wil ook van die ellendige klachten af..
    Als je niet meer wilt bloeden kan je de Novasure behandeling doen…ik heb hem vorig jaar januari laten doen, sindsdien nooit meer gebloed….app me.voor info

 7. Geen tips hier over hormoontherapie, want daar wilden mijn arts en ik niet aan (slechte ervaringen met hormonen, maar dat is echt heel persoonlijk, want bij anderen werkt het wel goed). Heel fijn, de herkenning en openheid. Ik had zware endometriose, jarenlang mee geklooid en uiteindelijk moest de hele boel eruit. Voordeel: nooit meer ongesteld en nooit meer pijn. Een verlossing, ik heb echt een nieuw, beter, leven dan voor de overgang. Maaaaaaarrrrr ik kreeg er wel 20 opvliegers per dag voor terug, drijf mn bed uit (ook in de winter) en ik zit 5x per week in de sportschool te vechten tegen de kilo’s. Val er geen gram vanaf, maar het blijft een beetje binnen de perken op deze manier. Ben wel fit inmiddels . Mijn humeur? Ik ben sowieso een blij ei, maar mijn kinderen zijn het met deze stelling zeker niet altijd eens. Maar mijn motto is net als die van jou: IK WORD GEEN ZURE OUWE VROUW! (ik heb mn hele leven al kort haar en dat laat ik ook groeien, want anders ben ik straks nog kort pittig ook en dan is mn leven echt voorbij ) @huisjeskijken

 8. Wat goed dat je hier zo open over bent! Ik ben er doorheen inmiddels, maar herken veel. Met name die stemmingswisselingen. Vreselijk! Hopelijk kan je huisarts je verder helpen!

 9. Ik ben uiteindelijk bij ‘n overgangsconsulente terecht gekomen, die mij geweldig door die eerste periode heen heeft geleid ! Na (op advies van de huisarts) ook eerst weer te zijn begonnen aan de pil (vier weken vol gehouden) wat niet goed voelde. Hormoon pleisters hebben goed geholpen (hormoon preparaten zijn niet zomaar voor iedereen veilig) maar ben na enkele mnd overgestapt op natuurlijke middelen op advies en met begeleiding van de consulente!
  Succes en sterkte ermee XXX

   • Beste andrea
    Ik herken veel in je verhaal… zit waarschijnlijk in de pre-menopauze maar kwam ook 3 wk geleden bij de huisarts.,, Met klachten als nachtzweten stemmingswisselingen wat heb zelfs het gevoel dat ik in depressie zit ,,, de pil gekregen en niks is beter geworden mischien nog wel tikkeltje erger dus de pil 3 weken volgehouden nu weer op naar de huisarts wil zeker geen zure pruim worden heel benieuwd hoe het met jou verder gaat
    We got this

 10. Nou ik zat dus ook afgelopen dinsdag bij de huisarts en ben met slaapmedicatie naar huis gegaan sinds een maandje of 3 slaap ik soms 3 tot 4 nachten in de week bijna helemaal niet meer hè. Nou dan snap je wel hoe hier de vlag erbij hangt op die dagen. Op m,n werk sleep ik me er dan maar door, maar ben er al zo ontzettend klaar mee!! Als ik nu dus 2 nachten achter elkaar niet slaap mag ik de 3e een slaap snoepje….. zelf had ik liever iets van hormonen gehad, maar goed eerst maar dit dussss.
  Maar lees graag mee over jouw ervaringen Andrea

  • Lijkt me ook horror! Ik word vaak wakker en heb dan onrustige benen.. irritant! Ik ga er eens goed induiken en mijn bevindingen hier delen. X

 11. Low carb eten schijn ook te kunnen helpen. Je lichaam heeft even nodig om te wennen. Het is geen dieet maar anders eten en het proberen waard.

 12. Helemaal herkenbaar en goed dat je erover schrijft. Mijn huisarts, een vrouw nota bene, wilde niks van hormonen weten. Koolhydraatarm eten helpt bij mij wel wat opvliegers en nachtzweten enzo betreft. Hoe het kan geen idee hoor, daarvoor ben ik zo niet gaan eten. Leuk bij effect zeg maar. Succes en hou ons zeker op de hoogte!

   • Femoston 1/10 heeft mij geholpen mij wel geholpen. Ik was minder prikkelbaar, kreeg weer energie en zag weer licht. Ik menstrueerde nog maar had zo’n last van moodswings en negativiteit/boosheid. Femoston is bio identiek dat wil zeggen dat de hormonen gelijk zijn qua werking dan lichaamseigen hormonen.
    Na 3 maanden leek Femoston 1/10 net te licht, nu over naar 2/10
    Let wel ik eet koolhydraatarm en wandel elke dag tenminste 1 uur. Ik start mijn dag met een groene smoothie en een wandeling. Die energie heb ik nu weer en tijd heb ik ervoor gemaakt. Ik voel me echt herboren.
    Dat femoston de kans op borstkanker vergroot is afgeleid van de pil en berust op een onafgerond onderzoek. Er is geen bewijs voor maar ook niet tegen. In Nederland lopen we wat achter op dit gebied lijkt het wel. Vele landen gebruiken dit middel om het de vrouw makkelijker te maken.
    Ik was ook tegen hormonen en slikte al meer dan 10 jaar geen pil. Nu zweer ik bij Femoston

    • Femoston is maar deels bio-identiek. Enkel het oestrogeen is bio-identiek (wat niet hetzelfde is als natuurlijk), maar het is aangevuld met een synthetisch progesteron. Sommige mensen reageren beter op synthetisch progesteron. Wil je liever alles bio-identiek en minder belasting voor de lever kun je ook kiezen voor een oestrogeenspray of gel, bijv. Lenzetto-spray met een bio-identiek progesteron preparaat zoals Utrogestan (deze dient wel oraal toegepast te worden).
     Alles hierover is te vinden in de podcast-serie: https://suzannerethans.nl/we-zijn-toch-niet-gek-aflevering-1-de-perimenopauze/

 13. Ik ben de overgang doorgezweefd en niet doorgezweet !!!
  Heb m dus al achter de rug en met minimale problemen en op een gezonde manier !! Ben je nieuwsgierig ?? Ik geef n.l.geen ongevraagd advies meer…, lesje dat ik geleerd heb ! De wijsheid komt zelfs bij mij met de jaren…. Stuur maar een mail of dm bij interesse !!

 14. Zo goed dat je hier over schrijft:bijna iedere vrouw heeft er last van maar wordt niet over gepraat …(want niet sexy enniet zo zeuren )zelf heb ik al jaren heel veel klachten en met name veel migraine ,heeel veel migraine ….alles geprobeert (ook hormonen zoals de pil en femostan)overal wordt t erger van ! Zit niks anders op dan wachten tot t over is ….maar misschien werkt t bij jou wel ! Tis t proberen waard !

 15. Ahh super interessant! Nog niet aan de orde hier.. Maar inderdaad net als ieder andere vrouw (dus waarom zo’n taboe? Net als menstruatie?‍♀️) weet ik dat het eraan zit te komen en ik wil dat het liefst hormoon vrij gaan doen. Dus kom maar door met die informatie! Super leuk!

  • Ik wil juist aan de hormonen. Wel bio identieke hormonen. Lees hier goede dingen over maar sta ook open voor andere methodes. Als ik mij maar beter voel en dat humeur kan omzeilen. X

 16. Hi naamgenootje en blijkbaar dus ook overgangsgenootje . Ik ben 50 en ook in de pre menopauze. Ik ga er vol door, super veel klachten, lichamelijk en geestelijk. Onverwerkt trauma komt naar boven. Geen klacht is mij vreemd helaas. Maar ik heb er voor gekozen om het te accepteren en niet in te grijpen met hormonen of andere middelen. Ik wil erbij blijven, de natuur zijn gang laten gaan en per dag bekijken hoe ik me voel. Super zwaar soms maar in goede dagen/weken weet ik dan ook dat het goed voelen super puur is en dat ik dat echt ben! Ik ben bezig om een online platform op te zetten voor vrouwen in de overgang, met de focus op het zien als holistische transformatie naar een nieuwe en hopelijke geweldige nieuwe levensfase! Succes, ik blijf graag meelezen met jou ervaringen!

 17. Ik heb dat nooit begrepen dat mensen toch ervoor schamen om erover te praten. Het hoort er nou eenmaal bij. Hier al 14 jaar non stop in de overgang. Helaas kan ik nergens tegen dus moet het ondergaan. 40 opvliegers ongeveer in 24 uur. Enigste voordeel de verwarming hoeft niet aan ;-).

  Keep it going babe xxx

  • Ik denk altijd dat ik redelijk de dans ontspring, ben inmiddels 54 en wordt nog ongesteld, maar zeer onregelmatig, net als mijn humeur ook zeer onregelmatig! Heb een puber dochter van 14, maar voel me soms zelf ook net een puber qua stemming…opvliegers en nachtelijk zweten heb ik gelukkig nog geen last van, wel ontdekte ik 2 jaar terug in ene vet op m’n lijf waar ik dat nooit eerder gezien had
   Goed dat je hier over schrijft!
   Heb geen ervaring met behandelingen, maar zou zelf voor een zo natuurlijk mogelijke behandeling gaan.
   Lees graag met je mee!
   Hopelijk vind je iets dat bij je past.

 18. Hoi Andrea, zo vaak denk ik dat ik de enige ben met deze klachten.. en m’n humeur kan in een uur verschillende top hoogtes en dieptepunten bereiken …. soms herken ik mezelf niet eens.

 19. Hi, zit er ook middenin en inmiddels aan de pil maar niet echt happy mee. Het enige effect is dat ik niet meer om de twee weken leegloop maar verder is mijn (pokken)humeur er helaas niet van opgeknapt. En ik heb nu nog meer kilo’s mee te zeulen. Klinkt lekker zuur, hè? Ik lees dus heel geïnteresseerd mee!

  • Hoi,
   Ik herken je klachten over het humeur.
   Ik ben 52.Vanaf mijn 47 kreeg ik klachten.
   Rare spier en gewrichtspijn en in handen en voeten en stuit.En ik kwam 10 kilo aan.
   Stuit pijn ging over.Maar ik kreeg hartkloppingen en trok soms grauw weg.
   Ben een keer 13 weken thuis geweest.Heb mijzelf laten onderzoeken.Hart, vaten ( angiografie), schildklier ( biopsie), baarmoeder.Niets te vinden.

   Ben lid geworden van twee forums
   En ben me in gaan lezen.
   Overgangsconsulente gezien
   Fyto hormonen geslikt.34 euro plus twee keer een consult betaald voor niks.
   Fyto deed niks

   Ik ben het gaan accepteren als een natuurlijk proces waar ik doorheen moet.
   Ik heb geleerd dat ieder lichaam uniek is en dat van mij dus ook. Ik reageer slecht op cortisol.Dit hormoon is verhoogd
   Dat heeft invloed op mijn humeur.

   Ik ben 1 dag minder gaan werken en rust meer uit. Ben meer gaan wandelen maar dat bewegen vindt ik moeilijker nu
   Ik wandel met vriendinnen.

   Ik ben koolhydraten gaan mijden.Blijkbaar reageer ik slecht op insuline pieken
   Ik val niets af maar mijn gewrichtsklachten zijn veel minder.

   Verder moet ik nog werken aan het uitbreiden van het eten van groenten.

   Wat ik niet heb is opvliegers of nachtzweten.Nauwelijks.

   Ik ben zoals je ziet mijn leven anders aan het inrichten.

   Hoop dat jij je weg er in kan vinden

  • Hoi
   Ook ik ga meelezen.
   Ook ik had 1 dag per maand extreme stemmingswisselingen.
   En toen kwam de overgang
   Zelf rolde ik daar redelijk soepel doorheen ( dacht ik toen nog)
   Ik vond dat ik dat wel verdiend had na al die jaren 1x per maand kotsmisselijk te zijn.
   Dat hield iets op toen ik mijn kind kreeg.
   Helaas is de misselijkheid weer terug in mijn leven.
   Daar veel over gelezen.
   Door de schommelingen ( mijn maag lijkt mee te schommelen) van de hormonen hebben sommige vrouwen dus last van extreme misselijkheid.
   Ik hoop dat het jou bespaard blijft.
   Een plakje verse gember in de thee ontspant de maag wat van.
   Dus huppetee verse gember in huis halen.
   Sterkte met al je lichamelijke ongemakken.
   Lieve groetjes van een “ oudje”

 20. Nou dat van de pil weer gaan slikkenwas voor mij ook geen optie. Dat ging zo tegen mn gevoel in. Ik heb wel een tijdje hormonen geslikt maar dat was ook niet prettig. Zeker voor mn directe omgeving niet. Het is een wonder dat mn man er nog is. Dat moet wel echte liefde zijn. Ik ben nu op de weg terug valt me nu op. Minder opvliegers maar echt veel botontkalking in mijn botten. Ook daar slik ik medivijnen voor. Maar och we worden ouder en als we maar bezig blijven en niet bij de pakken neer gaat zitten gaan we er over een paar jaar hartelijk om lachen. Ik denk dat je de natuur hoe vervelend ook z’n gangetje moet laten gaan. Niet handig maar ik denkdat je er dan het eerste vanaf bent. Het loet toch uit je lijf hé

 21. Heb mijn hele leven al een dramatische cyclus. Op de dag dat mijn menstruatie begint ben ik het precies 3 weken later weer. Ben het bijna een week dus 2 weken slechts vrij van die ellende. Tegen de tijd dat het begint heb ik het laatste jaar zweetaanvallen bij het minste of geringste wat ik doe en ben dan ook niet zo gezellig. Maar of het al een voorbode is voor de overgang? Geen idee. Fijne avond. Kus

 22. Ik lees graag mee. Ik dacht dat ik er redelijk soepel doorheen ging, maar heb de laatste ‘s nachts flinke zweetaanvallen; ik weet alleen niet of dat vanwege dit vreselijke weer is of de overgang. Wel heb ik een paar kilo erbij waar ik graag vanaf wil. Dus ben op het punt beland dat ik ah uitzoeken ben wat ik eraan kan doen. Ik lees je blogs hierover dus graag.

  • Hi Andrea!
   Echt, gewoon aan de pil lijkt me zo’n verschrikkelijke dooddoener en ook niet echt een oplossing. Voor ons moet er toch ook een ander soort oplossing zijn dan dat je weer onnatuurlijke hormonen in je lijf stopt, waarvan ik me voor kan stellen dat het niet goed voelt.

   Het staat er al meer, maar top onderwerp dat teveel onderbelicht is. Ben nog een soort jonkie qua menopauze, net 47 en het afgelopen jaar maar 2x (yes!) ongesteld geweest. Maar manmanman, die stemmingswisselingen en dat nachtelijk zweten is horrible! Echt, heb in juni zoveel open janken, oh mijn laatste kind in groep8, afscheid basisschool, afscheid OR, mn zusje gaat emigreren, we moeten ons testament maken. Maar ook de loedermoeder / momster die in je naar boven kan komen en staat te schreeuwen tegen je puberdochters!
   Dus ik ben sinds juli aan de voedingssupplementen, van New care, Hormoonbalans heet het, en alleen maar natuurlijke ingrediënten en ik ben weer ik! Ik kan weer wijnen (ook heel handig als dat je achternaam is en liefhebber bent) goed slapen en de jankerige / schreeuwende Annet zit ergens in n hoekje zich ontzettend te schamen.

   Ik volg je graag op je zoektocht naar wat helpt, voor mij helpen nu de tabletten van New care. Maar ik sta gevoelsmatig pas aan t begin van deze fase die (ja gezellig hoor) wel zo’n 10jaar duurt dus ik denk dat er nog wel wat andere middeltjes nodig zullen zijn om dit door te komen.

 23. Nou als jij zo open bent, wil ik ook wel even open zijn. Man man man ik weet het zeker ook hier is de overgang ingezet…. nachtzweten begon al twee jaar geleden, wakker worden, kussen omdraaien, en permanent met 1 been buiten je bed slapen ….
  Last hebben als je ongesteld moet worden alsof je de puber van 15 weer bent en bloedchagerijnig met migraine de avond voor dat het bloedserieuze (|•|) probleem zich weer aandient…
  En ineens, na altijd de klok erop gelijk te hebben kunnen zetten… weg probleem …. huh, je gastvrij twijfelen he… dus toont deze overganger naar de AH om stiekem alsof er niets aan de hand is… oh Haaaai ook hier.. om een zwangerschapstest in der boodschappentas te mikken. Dat scannen is dan toch superhandig, kan het tenminste een beetje anoniem …
  Tuurlijk en gelukkig zie je ‘niet zwanger’ in beeld komen… maar toch ben je blij, want zeg eerlijk met 52 moet ik er zelf ff niet meer aan denken… gebroken nachten, poepluiers…
  en ligt manlief in een deuk en bevestigt nog eens wat je eigenlijk wel weet … lieffieee je zit in de overgang!!
  Moet ik nu naar een huisarts, ik ben er nog niet geweest, ik denk dat ik het wel weet

  5 tot 12 jaar heremetiet ‘we’ hebben nog even te gaan
  WE CAN DO THIS!!!

  Groetjes Leonita
  @aandezandweg

 24. Ik ben met bio identieke hormonen begonnen. Ik zag het niet meer zitten. Nederland loopt achter.
  Hier gebruikt 4% van de vrouwen deze hormonen. In het buitenland 40%. Calvinistisch gedoe…
  Nee we moeten er allemaal natuurlijk doorheen; tuurlijk joh….Maar als je suikerziekte hebt neem je toch ook insuline.
  Daar hoor je niemand over, de pil ook niet; kan je ook dood aan gaan of een herseninfarct van krijgen weet ik van een vriendin. Maar dat wordt wel gewoon voorgeschreven….Wie heeft ervaring met afvallen in de menopauze. Wordt super gefrustreerd van die stomme blogs over; als je beweegt en gezond eet dan kom je niet aan hoor. Altijd kerels die dat schrijven of jonge puppies van 20 die geen benul hebben….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *