Limburgs zuurvlees is zo’n gerecht wat je maakt als je voor je geliefden, familie of gewoon voor jezelf iets speciaals wilt maken. Het duurt namelijk minimaal 24 uur voordat het op tafel staat. Waarom? Het marineren van het vlees en uien is essentieel en duurt minimaal een dag! Je eet Limburgs zuurvlees bij voorkeur met zelf gesneden patat en vers gemaakte appelmoes of aardappelpuree met rode kool. Zo eten wij het in Limburg tenminste, maar rijst met een komkommersalade kan natuurlijk ook prima!
Ingrediënten voor 4 personen:
800 gr riblappen
600 gr uien
500 ml natuurazijn
600 ml water
4 kruidnagels
6 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
Peper & zout
4 a 5 el vloeibare boter
3 plakken ontbijtkoek
5-7 el perenstroop (appel mag ook)
1 el maïzena
Benodigdheden:
Grote braadpan met deksel
Scherp mes & snijplank
Voorbereiding:
Snijd het vlees in grove stukken, ongeveer 2 bij 2 cm. Pel en snijd de uien in halve ringen. Meng het azijn met het water in een grote kom en voeg 4 kruidnagels, 6 geplette jeneverbessen en 2 laurierblaadjes toe en leg de uien bovenop het vlees in de azijn marinade. Dek de kom af en zet deze 24 tot 48 uur in de koelkast.
Bereiding:
Haal het vlees uit de koelkast en haal eerst de uien uit de marinade en dep ze droog. Laat het vlees uitlekken maar vang de marinade op! Dep het vlees ook droog en kruid het met peper en zout. Braad in een grote braadpan eerst de uien aan in 1 el vloeibare boter. Doe dit zo nodig in 2 stappen, de uien moet bruin verkleuren.
Haal de uien uit de pan en voeg 1 el vloeibare boter toe aan het restje boter van de uien. Braad hierin het vlees bruin, doe dit in porties zodat het vlees een lekker bruin korstje krijgt. Voeg als het vlees aangebraden is de uien toe en braad het geheel nog 5 minuten. Roer regelmatig door met een houten lepel om aanbranden te voorkomen. Zo nodig voeg je nog wat boter toe.
Voeg nu de marinade toe nadat je deze even gezeefd hebt. Voeg ook de jeneverbessen. Kruidnagels en laurierblaadjes toe. Net genoeg toevoegen van de marinade totdat het vlees net onder staat. Leg een deksel op de braadpan. Zet het vuur op sudderstand en laat het geheel minimaal 2 uur sudderen. Roer af en toe door om aanzetten te voorkomen en schep zo nodig in het begin het schuim af.
Proef na 2 uur of het vlees mals is, anders nog een uurtje laten sudderen. Voeg vervolgens 3 plakken peperkoek toe in stukjes. Niet doorroeren, de deksel op de pan en 15 minuten laten mee sudderen. Roer na 15 minuten het zuurvlees goed door en voeg 5 afgestreken el perenstroop toe. Laat dit ook weer 10 minuten sudderen. Proef of het zuurvlees niet te zuur meer is en voeg anders in kleine stapjes nog wat perstroop toe. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout. De saus moet lekker ingedikt zijn en zoetzuur smaken. Maak het niet te zoet want het heet niet voor niks zuurvlees! Mocht de saus te dun blijven maak hem dan wat dikker met een papje van maïzena.
Ik ben benieuwd wie het recept gaat proberen! Laat je weten of het gesmaakt heeft?
Liefs, Andrea
11 Reacties
Ooh dit is niet aan mij besteed hoor, zo lang in de keuken staan Maar mocht je me eens willen trakteren op een lekker etentje houdt ik me zeker aanbevolen haha.
Hahaha! je bent vanharte welkom! moesten we misschien maar eens doen van de zomer he! X
Ikke 🙂 word vervolgt !
Thnx Andrea!
Groetjes Patries
Ja ben benieuwd Patricia! Leuk!
Ja die Andrea.
Ik ben een echte Limbo dus t recept kende ik natuurlijk al langer. Mijn man (uit Brabant ) zegt altijd. Ik ga toch geen zuur vlees eten. Nou hij weet niet wat die mist, toch? Wat de boer niet kent, vreet die niet is dus echt op hem van toepassing. Maar des te meer blijft er over voor mij en mijn dochter
Er staat nergens in het recept dat het vlees in de azijn moet marineren. Uit de foto kun je opmaken dat dit de bedoeling is. Lijkt me handig om dit aan te passen in het recept
Snijd het vlees in grove stukken, ongeveer 2 bij 2 cm. Pel en snijd de uien in halve ringen. Meng het azijn met het water in een grote kom en voeg 4 kruidnagels, 6 geplette jeneverbessen en 2 laurierblaadjes toe en leg de uien erboven op. Dek de kom af en zet deze 24 tot 48 uur in de koelkast.
Dank voor je tip! Ik zal het hierboven nog even los erbij zetten. Dacht dat dit duidelijk was zo 😉
Het water loopt me in de mond. Ik maak wel eens draadjesvlees maar dit is toch hele andere koek ;).
Heerlijk! Ik ken het recept van mn Limburgse oma en is zeker n favoriet hier ook, toch maar weer eens maken!
Liefs
Sylvia X
Oh Yes ,nou ik ga het zeker maken hoor,hubby is gek van stoofvlees (zuurvlees),ga ik weer punten scoren fijne dag mop Irene