Transcendente Meditatie.

Ik ben een heel druk persoon van aard. Heel chaotisch, ik praat te snel en beweeg ook snel. Om toch wat innerlijke rust en balans te vinden mediteer ik en probeer ik regelmatig voedingsleren uit. Transcendente Meditatie is echt mijn ding. Ik leg in deze blog graag uit wat deze meditatie inhoudt en hoe jij het ook makkelijk aan je dagelijkse routine kunt toevoegen.

Transcendente Meditatie beoefen ik al sinds ik 25 jaar oud was. Met een tussenpoos van een aantal jaren. Vaak wordt gedacht dat mediteren zweverig is maar dit is het echt niet. In tegendeel zelfs. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze vorm van meditatie een gunstig effect heeft. Transcendente Meditatie is bekend vanwege de vele wetenschappelijke studies die effecten aantonen op stress, PTSS, burn-out, depressie, insomnia, angststoornissen, bloeddruk, en hersenontwikkeling, en vanwege de vele beroemdheden die de techniek beoefenen en publiek ondersteunen. Onder andere Paul McCartney, Ringo Starr, Sting, Katy Perry en Sheryl Crow zijn beoefenaars van deze techniek. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik mij niet verdiept heb in deze studies.

Hoe leer je TM

Om de techniek te leren ga je naar een van de locaties waar je een training volgt in deze techniek, die meestal tweemaal per dag ruim een kwartier in een gemakkelijke zithouding beoefend wordt. Ik mediteer nu in de ochtend 20 minuten. De avond schiet er vaak bij in. Ik zet de wekker in de ochtend een half uurtje eerder hiervoor. En beoefen het gewoon in bed, zittend. Dit kan jij ook zo doen. Je hoeft echt geen matjes aan te schaffen of hele ruimtes in te richten. Mag natuurlijk wel.

Je krijgt tijdens de cursus een mantra toegewezen. Een mantra is een woordklank. Bij de TM- techniek (afkorting van transcendente meditatie) heeft de mantra verder geen betekenis. In dit opzicht verschilt deze vorm van meditatie met een mantra van andere meditatietechnieken waar de mantra vaak wel een betekenis heeft. De kunst is het om eerst zonder verdere gedachtes de mantra te herhalen.

bloem in handen

Maharishi Mahesh Yogi 

Dit is echt een proces. Probeer maar eens tot 10 te tellen in je hoofd zonder tussenkomst van gedachtes. Ik weet bijna zeker dat dit je niet lukt. Wanneer dit wel gaat lukken tijdens de meditatie volgt het toelaten dat de herhaalde “klank” stiller en stiller wordt, tot de mantra verdwijnt en men alleen nog bewust is, zonder gedachten. Dit is de “inwaartse gang” van de meditatie en het doel ervan wordt transcendent of zuiver bewustzijn genoemd, in het Sanskriet: toerieja
Ik voel mij na het mediteren altijd energiek. Voordat ik opsta rek ik en gaap ik. Te snel opstaan wordt niet aangeraden omdat je wellicht even gedesoriënteerd kunt zijn.

Transcendente meditatie (TM) is eind twintigste eeuw bekend geworden door Maharishi Mahesh Yogi. Hij heeft deze vorm van mediteren bedacht en is inmiddels aan meer dan 6 miljoen mensen onderwezen. Transcendente Meditatie wordt beoefend door mensen uit alle culturen en van alle geloofsovertuigingen en zonder geloofsovertuigingen. Het is ook zeker geen sekte wat ik wel eens gehoord heb. Haha ik in een sekte.

Het enige minpunt wat ik kan bedenken is de prijs die je betaald om de techniek te leren. Het is niet goedkoop. Ik ben wel benieuwd of je nieuwsgierig bent, of misschien mediteer je al wel. Dan hoor ik ook graag jouw ervaring.

Liefs Andrea

Tags:

10 Reacties

  1. Interessant om te lezen en fijn dat jij hier baat bij hebt. Ik ben helaas iemand die best een gebrek aan zelfdiscipline heeft. En om die reden zou ik er geen geld aan uit willen geven. Maar er zijn natuurlijk vele vormen van meditatie, misschien is er een variant waar ik wat over kan vinden en ik kan uitproberen. Dus het is niet zo dat ik er niet voor open sta. Fijne dag en dikke kus

  2. Interessante blog. Ik weet dat ik hier waarschijnlijk ook baat bij zou hebben. En misschien is het wel een soort faalangst dat ik het nog steeds nooit heb geprobeerd. Daarnaast gun ik mezelf de tijd ook niet voor zoiets. Wie weet, ooit…

  3. Meditatie is een goed begin van de dag! Ik mediteer vaak na een yoga sessie op het mantra “Om Mani Padme Hum” staan prachtige versies van op spotify.
    Enne is idd niets zweverigs aan. Juist heerlijk om rust in je hoofd te creëren zodat je weer fris & fruitig aan de dag kan beginnen. Doe je goed Andrea!

  4. Hoi Andrea,
    Klinkt interessant. Zet je dan een wekker op 20min? Ik kan me zo voorstellen dat je anders de tijd vergeet?
    Gr. Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *