Zo kies jij de ideale inductiekookplaat

Wil jij in het nieuwe jaar duurzamer gaan leven? Koken op inductie kan een goede stap zijn in de richting van gasvrij leven. Twijfel jij over wat de beste inductie kookplaat is voor jou? Wij helpen je in dit artikel op weg met de keuze voor een inductiekookplaat die past bij wat jij en jouw keuken nodig hebben.

Soort

Je hebt grofweg drie soorten inductiekookplaten. Je hebt een inbouwkookplaat, een kookplaat met afzuiging en een losse inductiekookplaat. Een inbouwkookplaat of een kookplaat met afzuiging zijn natuurlijk het mooist en het meest stijlvol. Maar als je in een huurhuis woont waar je niet de rest van je leven wil blijven, kan het handig zijn om een losse inductiekookplaat aan te schaffen. Deze kan je gemakkelijk meenemen naar je nieuwe huis.

Formaat

Hoeveel ruimte heb jij op je aanrecht? Inductiekookplaten zijn verkrijgbaar tussen de 60 en 90 cm met steeds een sprong van 10 cm. Uiteraard heeft een kleinere kookplaat ook minder kookzones. Voor ingebouwde afzuiging moet je ook zo’n 10 cm extra rekenen.

Aantal kookzones

De meeste mensen kiezen voor een kookplaat met 4 of 6 kookzones. Een kookplaat met vier kookzones is zo’n 60 cm breed en 70 cm hoog als er ingebouwde afzuiging bij zit. Vier kookzones zijn prima voor de meeste mensen. Ook als je met een gezin woont zijn de meeste gerechten prima met vier kookzones te bereiden. Ben je een echte hobbykok en wil je graag uitgebreid kunnen koken? Dan kun je beter kiezen voor een kookplaat met 6 of zelfs 8 zones.

Mogelijkheden

Het leuke aan koken op inductie is dat je allemaal mogelijkheden hebt die je met gas niet hebt. Voor elke mogelijkheid betaal je natuurlijk extra, dus kijk kritisch naar wat jij wel en niet gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een veiligheidsfunctie (als je kinderen hebt) , een snelwarmfunctie en de mogelijkheid tot gecombineerde kookzones.

Bediening

Ten slotte moet je kookplaat ook prettig zijn in de bediening. De meeste inductiekookplaten bedien je met een soort Touch-screen-achtige knopjes. Het is daarom handig om echt naar een showroom te gaan bij een keukenzaak en te kijken hoe de bediening van een kookplaat in jouw handen ligt. Het makkelijk en snel kunnen bedienen is niet alleen handig tijdens het koken, maar garandeert ook nog eens een stukje extra veiligheid. Je wilt een kookplaat immers bij noodgevallen snel uit kunnen zetten.

Categories:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *