Dekt de inboedelverzekering computerapparatuur?

Wil je je geluidsapparatuur of audio installatie verzekeren? Dit kun je doen met een inboedelverzekering. Klik voor meer informatie over de woonverzekeringen die hierbij passen. Met deze verzekering ben je gedekt tegen schade aan je tv, stereo, en andere apparaten zoals laptops. Dit valt allemaal onder ‘audiovisuele apparatuur’ bij de verzekering. Meer weten? Lees dan even verder!

Standaard dekking voor computerapparatuur

Bij de meeste inboedelverzekeringen is je computerapparatuur standaard verzekerd. De opstalverzekering dekt deze schade dus niet. Dit houdt in dat je computer, laptop, tablet en soortgelijke apparaten verzekerd zijn tegen dingen zoals brand, waterschade of diefstal. Maar dit moet wel binnen de voorwaarden van je polis vallen. Let er ook op dat deze dekking vaak een maximale waarde heeft. Dus als je apparatuur meer waard is dan dit maximum, ben je misschien niet voor de volle waarde verzekerd.

Verzekeren van waardevolle computerapparatuur

Heb je echt dure computerapparatuur die meer waard is dan wat je inboedelverzekering dekt? Je kunt dan een paar dingen doen om te zorgen dat je genoeg verzekerd bent. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze waardevolle items extra te verzekeren op je huidige polis, zodat ze volledig gedekt zijn (ook boven de standaardlimiet). Wanneer je huidige verzekering niet genoeg dekt, kun je ook verzekeringen vergelijken en misschien overstappen naar een andere verzekeraar die beter bij je past. Een andere optie is om je huidige verzekeraar te vragen of je de dekking voor je computerapparatuur kunt verhogen. Bij sommige verzekeraars is dit namelijk geen probleem en zij doen dit voor klanten met waardevolle spullen.

Niet-gedekte situaties

Weet dat er ook gevallen zijn waarin je computerapparatuur niet verzekerd is met je inboedelverzekering. Als je apparatuur bijvoorbeeld buitenshuis beschadigd of gestolen wordt, dekt je inboedelverzekering dit meestal niet. Opletten dus! Het kan dan slim zijn om een aparte verzekering voor buitenshuis af te sluiten. Als iemand anders per ongeluk je apparatuur beschadigt, bijvoorbeeld door het te laten vallen, betaalt je inboedelverzekering dit vaak niet. In dat geval moet je die persoon aansprakelijk stellen. Neem je je computerapparatuur mee op reis, dan loop je meer risico op schade of diefstal. Een reisverzekering kan dan goed van pas komen, maar daar zit wel een eigen risico aan.

Vergoeding bij schade

Is je computerapparatuur kapot en ook niet meer te repareren? In dat geval krijg je meestal een bedrag gebaseerd op hoeveel het nu nieuw zou kosten. Dit betekent dat je het bedrag krijgt dat een soortgelijk nieuw item nu waard is. Maar als je kapotte spullen minder waard zijn dan 40% van de nieuwwaarde, krijg je vaak alleen de huidige waarde (dagwaarde) uitbetaald. Begrijp dus goed hoe de verzekeringen werken om altijd gedekt te zijn!

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *