5 x Wat je nog niet wist over houten jaloezieën

Open je Instagram app, Pinterest account, favoriete Woonmagazine of woonprogramma en je ziet ze gegarandeerd: houten jaloezieën. Al jaren staan ze met stipt op één als het aankomt op Raamdecoratie. 

Nu hoeven we je niets uit te leggen over hoe mooi ze wel niet zijn, want dat weet jij natuurlijk ook wel. Maar in dit artikel delen we wel een aantal weetjes over houten jaloezieën op maat waar jij misschien nog geen weet van hebt. 

#1 Zoveel kleuren en soorten hout

“Houten jaloezieën, die zijn toch gewoon van hout?”. En daar heb je ook helemaal gelijk in. Maar wat mensen niet weten, is dat er heel veel soorten hout zijn. Zo heb je jaloezieën van Lindehout, die vaak in één egale kleur worden gelakt. Omdat dit hout makkelijk te bewerken is, is het ook direct een optie die fijn aanvoelt voor de portemonnee. 

Daarnaast heb je ook nog keuze uit Abachi hout, bamboe hout, kunststof.. Bamboe lamellen zijn dunner dan bij de andere soorten hout. Dat oogt dan ook direct rustiger. Abachi lamellen doen het juist erg goed onder hoge luchtvochtigheid, dus die kun je met een gerust hart in je badkamer plaatsen. Beiden hebben een mooie, luxe houtnerf. En je hebt zelfs aluminium jaloezieën met houtprint. Genoeg opties, dus! 

#2 De hoge isolerende werking

Veel mensen weten dit nog niet, maar houten jaloezieën hebben een zeer goede isolerende werking. Anders dan spouwisolatie, dubbelglas, een hybride ketel of zonnepanelen zijn houten jaloezieën een hele stijlvolle manier om je woning te isoleren. En het is ook nog eens leuk om naar te kijken. 

Doordat je je jaloezie vaak over het gehele raam hebt uithangen, is het voor de warmte in huis een stuk lastiger om te ontsnappen. De extra laag voor je raam zorgt er in de zomer voor dat het binnen aangenaam koel blijft. In de winter hoef je je verwarming niet aan te zwengelen, want de warmte die je stookt blijft door je jaloezie in je woning hangen. 

#3 Ladderkoord en ladderband

Standaard worden houten jaloezieën uitgevoerd met ladderkoord. In dit koord hangen de horizontale lamellen. Als je je jaloezie laat zakken of omhoog haalt, zullen de horizontale lamellen nog steeds mooi hangen. Om het ladderkoord te verwerken, moeten er ponsgaten in de horizontale lamellen geplaatst worden. Deze zijn vrij klein en zullen daardoor dus niet opvallen. Als je je houten jaloezie dicht hebt, valt de bovenliggende lamel over het ponsgat. Dan zie je ze helemaal niet. 

Wil je je jaloezie wat extra’s geven? Dan kun je kiezen voor ladderband. Hierbij wordt er een band voor het ladderkoord en de ponsgaten gehangen, zodat alles mooi wordt afgeschermd. En het geeft een extra speelse, stoere, luxe of juist klassieke look. Afhankelijk van de kleur die je kiest voor het ladderband. Het mooiste is om ladderband te kiezen die mooi aansluit bij de kleur van je jaloezie. Met een afwijkende kleur kun je juist weer een statement maken. 

#4 Schoonmaken is wél kinderspel

Google maar niet op het schoonmaken van (houten) jaloezieën, want het zou nog erger zijn dan twee uur in de file staan. Wat naar onze mening complete onzin is. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een stofdoek of een oude sok die je op je hand vouwt. Hierna pak je een lamel vast en veeg je van links naar rechts. Je begrijpt: zelfs je kind kan dit klusje klaren. 

Je kunt je jaloezie ook schoonmaken met een plumeau, zodat je het oppervlakkige stof kunt wegvegen. En voor de pro’s onder ons heb je ook speciale jaloezieënborstels, waarmee je in één keer meerdere jaloezieën kunt schoonvegen. 

#5 Betaalbaar? Ja, zeker! 

Tegenwoordig hoeven houten jaloezieën niet duur meer te zijn. Zelfs toen hout duurder werd, was deze vorm van Raamdecoratie nog prima betaalbaar. De prijs die je uiteindelijk betaalt, hangt natuurlijk af van de opties die je kiest. Zo zijn jaloezieën met houtnerf vaak duurder dan Lindehout jaloezieën. En voor ladderband betaal je ook een meerprijs. 

Maar over het algemeen? Je hoeft echt niet meer al te diep in de buidel te tasten. Al kunnen wij niet in je portemonnee kijken.

5 x Wat je nog niet wist over houten jaloezieën

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *