Een nieuw bed kopen, waar moet je op letten?

Een derde van je leven spendeer je in bed. Een goed bed is daarom erg belangrijk. Daarnaast is een goede nachtrust belangrijk voor een gezond leven. Een nieuw bed uitzoeken kun je dus het beste met zorg doen. Maar, welk bed kies je? Waar moet je op letten en wat zijn de mogelijkheden?

Voorkeur en smaak

Het uitzoeken van een nieuw bed begint met je voorkeur en smaak. Welk soort bed vind je het mooist? Wil je graag een boxspring of liever een ledikant.Koop je een matras, dan kan je beter letten op de kwaliteit van het matras en of die bij jouw lichaamstype of slaaphouding past. Als je een nieuw matras gaat kopen is het een goed idee om je te laten adviseren want er is erg veel keuze. Er zijn matrassen met pocket- of binnenvering, traagschuim, koudschuim en latex. Alle matrassen hebben zo hun eigenschappen als het over ondersteuning en warmte- en vochtregulering gaat.

De grootte van je bed

Als je een tweepersoonsbed wilt heb je verschillende formaten waaruit je kunt kiezen. Welke maat voor jou geschikt is ligt eraan hoeveel ruimte je nodig hebt om te slapen. De gangbare maten zijn 140, 160, 180 en 200cm. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het bed in je slaapkamer past. Het is prettig als je ongeveer 70 cm vrije ruimte rondom je bed hebt. Ben je iemand die veel ruimte nodig heeft, of deel jij je bed graag met iemand anders, dan kun je het beste kiezen voor een zo breed mogelijk bed.

Verschillende soorten bedbodems

Er zijn verschillende soorten bedbodems waar je uit kunt kiezen. Naast een lattenbodem heb je ook de spiraalbodem en de boxspringbodem. Een spiraalbodem is veerkrachtig en heeft een grote ventilatie. Een goede spiraalbodem is dwarsgespannen zodat er geen hangmateffect ontstaat. Daarnaast heb je schotelbodems. Deze bodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. De schotels kunnen los van elkaar bewegen en zo ontstaat er een veerkrachtige en stevige bedbodem. 

Hoe vaak koop je een nieuw bed?

Een bed gaat erg lang mee. Meestal koop je een nieuw bed als je uitgekeken bent op je oude bed of wanneer je een andere maat bed wilt. Voor een matras geldt dat je het het beste iedere 8 tot 10 jaar kunt vernieuwen. Krijg je lichamelijke klachten of slaap je niet meer lekker op je matras, dan is dat een signaal dat je je matras moet vervangen. 

De hoogte van het bed

Een laag bed laat je slaapkamer groter lijken. Op ergonomisch gebied is het echter minder praktisch. Koop je een hoog bed dan wordt je rug minder belast bij het in- en uitstappen. De beste hoogte voor een matras is ongeveer 50 centimeter. Ook het opmaken van het bed is makkelijker bij een hoog bed. Je rug wordt een stuk minder belast.

Een twijfelaar

Een goed alternatief voor een eenpersoonsbed is een twijfelaar. Een twijfelaar is een goede oplossing als je net niet de ruimte hebt voor een tweepersoonsbed, maar liever wat meer ruimte wilt dan een eenpersoonsbed. Een twijfelaar is een prima logeerbed of een goede keuze voor een opgroeiend kind. 

Een elektrisch bed

In elektrisch bed is een bed waarvan je het hoofd en het voeteneinde kunt verstellen. Als je rugklachten hebt kan het een fijne ondersteuning bieden als je iets met je benen omhoog kunt liggen zodat bijvoorbeeld de spanning op de onderste ruggenwervel wordt verminderd. Daarnaast is het ook heerlijk om ‘s ochtends het bed rechtop te zetten en heerlijk te ontbijten in bed. Een elektrisch bed biedt veel luxe en comfort. Heb je een elektrisch bed en is je matras toe aan vervanging? Let erop dat je nieuwe matras geschikt is voor een elektrisch bed.

Online onderzoek

Zorg dat je goed voorbereid op zoek gaat naar een nieuw bed. Online is een schat aan informatie te vinden over matrassen, bedden en bedbodems. Doe dus onderzoek naar alle verschillende soorten bedden en matrassen voor je op zoek gaat naar een nieuw bed. Ga ook eens langs bij een beddenspeciaalzaak en laat je adviseren.

Kun je een nieuw bed online kopen?

Er zijn online veel mogelijkheden om een bed te kopen en thuis te laten bezorgen. Tegenwoordig kun je bij de meeste beddenzaken een bed een aantal maanden op proef nemen. Bevalt het niet goed dan kun je het bed of het matras kosteloos retourneren en ruilen tegen een ander matras. Door deze mogelijkheden is het tegenwoordig prima mogelijk om een bed online te bestellen.

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *