Een blokhut bouwen en maken is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Het is vaak een bouwpakket dat je met instructies gemakkelijk in elkaar kunt zetten, als een DIY-meubel van de gemiddelde woonwinkel, maar dan groter. Het kan wel wat meer geduld vergen dan een willekeurig meubel voor in huis, omdat alles kaarsrecht moet staan, maar dan heb je wel een eigengebouwd minigebouwtje in je tuin.

Impregneren

Bij de keuze van een blokhut kun je het beste gaan voor een blokhut met diep geïmpregneerd hout. Niet veel Nederlandse leveranciers passen diep impregneren toe, maar dit maakt het materiaal veel duurzamer. De diepe impregnering vindt plaats door het hout eerst vacuüm te trekken in een hogedrukketel, waarna de impregnant diep in het hout wordt geperst.

Fundering

De onderste laag is de fundering. Deze hoef je niet per se als eerste te doen. Je kunt bijvoorbeeld ook eerst de eerste twee lagen van de blokhut opbouwen, zodat je de fundering niet op hoeft te meten, maar op basis van de exacte afmetingen legt. Hierbij is het belangrijk dat die lagen loodrechte hoeken hebben op het moment dat je de afmeting van de fundering bepaalt. Je checkt of de schuine zijden even lang zijn om na te gaan of de hoeken loodrecht zijn. Dit kun je ook controleren met een winkelhaak, bouwhaak of geodriehoek. Meestal is het belangrijk dat de constructies op een waterpas, stenen ondergrond wordt gebouwd. Er zijn verschillende funderingen mogelijk voor blokhutten:

1.    Betonbanden

Hiervoor is niet per se een stenen ondergrond nodig, maar deze funderingsmethode is wel alleen maar geschikt voor kleine blokhutten die licht in gewicht zijn. De betonbanden gaan overigens voor zo’n twee derde de grond in. De aanbevolen breedte is 6 à 8 centimeter, ook afhankelijk van de funderingsbalken van de blokhut.

2.    Gestort beton

Een andere optie met beton is wel een stuk duurder en lastiger: beton storten. Dit is geschikt voor (middel)grote tuinhuisjes.

3.    Tegelvloer

Een tegelvloer fungeert vaak als ondergrond voor kleine tot middelgrote blokhutten. Voor het waterpas krijgen van de grond is het van belang dat het zand is aangetrild en afgevlakt. Het zandbed dient minimaal 20 centimeter te zijn. Daarop worden de tegels gelegd. Hierop kunnen dan de funderingsbalken van de blokhut geplaatst worden. Een vlonder is ook een mogelijke ondergrond voor een tuinhuis.

4.    Houten palen

Een voorbeeld van een geschikt soort houten palen is een hardhouten piketpaal, die gebruikt kan worden voor middelgrote huisjes. Mocht je terrein oneffen zijn, dan zijn houten palen erg geschikt, ook tegen verzakking.

Verdere instructies

Bezint eer ge begint. Met andere woorden: lees eerst de hele handleiding, voordat je aan de slag gaat. Dit biedt wat context om het grote geheel van de constructie beter te begrijpen. Verder geeft de handleiding vaak aan welke gereedschappen je nodig hebt.

Bron: Fonteyn.nl

 

 

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *