Wat een hoop vragen kreeg ik over mijn nieuwste hobby, het maak van korte videofilmpjes. Het zijn geen gewone video’s maar de zogenaamde stop motion video’s. Ik ben de laatste weken erg druk geweest, er is ook nog een baby geboren en ik heb nog tussendoor vloeren geschuurd. Veel tijd om te oefenen om deze filmpjes te maken heb ik dus ook nog niet gehad. Toch deel ik alvast de basis met jullie. Kun je ook gaan spelen 😊 Lees mee met Hoe maak ik stop motion video’s? Deel 1. 

Ten eerste zijn er verschillende manieren van Stop Motion video’s. Wellicht heb je ze wel eens gezien, de filmpjes met kleipoppetjes die tot leven komen. En waarschijnlijk weet je ook dat tekenfilms ook bestaan uit beelden achter elkaar gezet. Elk nieuw beeldframe veranderd dan een beweging. En zo komt een getekende eend tot leven! Tenminste zo ging het vroeger 😉

Omdat ik vooral met interieur, kleding en ook steeds meer met bloemen bezig ben maak ik daar uiteraard ook het liefst filmpjes over. Ik werd een aantal weken getriggerd door een filmpje op Instagram. Ik weet helaas niet meer bij wie ik het zag maar het was een filmpje van een woonkamer. De bank ging eruit en werd vervangen door een nieuwe bank. Dit was gefilmd in stop motion. Ik was geïntrigeerd. Enthousiast als ik ben ging ik gelijk op zoek naar meer informatie. En vond dat ook makkelijk op t grote net. Tik maar eens in Stop Motion.

Omdat losse beelden schieten met een camera best gedoe is en er zat apps zijn heb ik eerst geoefend met een gratis app te weten ‘Stop motion studio’ met deze app maakte ik mijn eerste twee filmpjes. Ook mijn best bekeken filmpje zit hierbij. Om te kijken of je het ook echt leuk vind kun je eerst zo’n gratis app proberen. Ik heb al vrij snel een betaalde app gekocht te weten ‘Life lapse’ een makkelijk te begrijpen app met toch wel wat betere mogelijkheden dan een gratis app waaronder muziek en geluidsfragmenten.

Aan de slag!

Hoe ik mijn filmpjes tot nog toe maak leg ik graag aan je uit. Ten eerste is het idee voor een filmpje het belangrijkste. Je moet een beetje voor ogen wat je wilt filmen in welke volgorde. Ga je zoals ik in het voorbeeldfilmpje wat ik op Instagram plaatste aan de slag met bloemen – zorg dan dat je vaasjes en bloemen hebt klaarstaan. Leg ze in volgorde van gebruik voor je filmpje klaar.

Ik gebruik een standaard voor mijn telefoon, heel fijn maar ik denk toch dat ik een stevigere driepoot moet gaan aanschaffen want hij wiebelt te veel als ik hem op een stoel plaats. Dat zie je terug in het beeld en dat stoort enorm. Verbeterpuntje!

Maak een soort van film set up. Zet je telefoon klaar in de standaard en kijk of je er zo makkelijk bij kunt en of je het beeld vangt wat je wilt hebben. Ik maak elk frame zelf. Op de app kan ik instellen hoe ik ga shooten. Ik vind het fijn om zelf elke keer op het knopje te drukken maar je kunt het ook zo instellen dat elke 5 sec. een foto gemaakt wordt. Dat is even uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Als alles gereed staat ga ik elke keer een vaasje vooruit schuiven. Ik zet dan het laatste vaasje voor het eerste, tussen elke beweging in maak ik een foto met de app. Daarna heb ik de bloemen in de vaasjes gedaan en tussen elke handeling ook weer een foto gemaakt. Je kunt dit zo uitgebreid doen als dat je wilt. Een vaasje of 10 vaasjes, aan jou de keuze.

Nadat ik alle foto’s heb genomen ga ik in de app kijken welke snelheid ik wil gebruiken om de foto’s af te spelen. Ook zoek ik een muziekje uit. Veel verder ben ik ook nog niet gekomen, zo wil ik graag ook eigen muziek gaan toevoegen maar hierin moet ik mij nog inlezen. Op Instagram voeg ik nog een filter toe en dan is mijn stop motion klaar!

Ik hoop dat je hier alvast iets aan hebt, zodra ik mij meer verdiept heb zal ik het weer voor je toelichten in een blog!

Liefs Andrea

Tags:

22 Reacties

  1. Wat leuk zeg…je begrijpt dat ik dit ook wil!!
    Eerst een driepoot en een appje aanschaffen……zorgen dat de kinderen achter het behang zitten en de kat volgegeten ergens in slaap valt and i’m good to go

  2. Ze zijn zo leuk die filmpjes! En lief van je om te delen..én nog wel in je vakantie! Nu weer lekker luieren hoor..
    Sylvia X

  3. Leuk! Ik vind het al ingewikkeld om rond te lopen voor een videootje. Worden echt gave filmpjes. Die kleipoppetjes, dat weet ik nog, dus zo is dat gemaakt. Fijne dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *