Hoe schuur en lak je een houten vloer? 

Een houten vloer is een rijkdom om in je huis te hebben. Wel heeft hij af en toe een schuur-en-lakbeurt nodig om slijtplekken te verwijderen. Het is even werkje, maar het is goed te doen, ook al heb je er geen ervaring mee. 

Wat heb je nodig? 

Allereerst heb je een schuurmachine nodig. Deze kun je huren of kopen bij de gemiddelde bouwmarkt. Er zijn meerdere geschikte soorten, die je eventueel af kunt wisselen: de vlakschuurmachine, de kantenschuurmachine en de duurdere parketschuurmachine. Met de vlakschuurmachine kun je ook gemakkelijk bij de hoekjes. Daarbij heb je schuurlinnen nodig, zowel fijn, middelgrof als grof. Natuurlijk lak je je vloer na het schuren weer, dus heb je lak nodig. Een alternatief hiervoor is olie. Een drevel en een spijkertrekker zijn tevens nodige gereedschappen. 

Voor het schuren

Voordat je echt aan de slag kunt met het schuren en dan lakken, maak je de te behandelen vertrekken helemaal leeg. Daarna is het cruciaal dat je de spijkers diep de vloer in slaat met een drevel, dus niet met een hamer. Een drevel is een stalen pen met een holle punt. Hiermee verlaag je alleen de spijkers en niet de rest van de vloer. Met een hamer zou je ook deuken in het hout creëren. Als spijkers weinig grip meer hebben, kun je ze het beste verwijderen met een spijkertrekker en vervangen met nieuwe. 

Houten vloer schuren

Per behandeling dien je de houten vloer drie keer te schuren: de eerste keer met grof linnen, vervolgens gebruik je middel grof en dan fijn. Tijdens het schuren is het belangrijk dat je de machine schuin beweegt in een hoek van 45 graden ten opzichte van de lijnen tussen planken. Bovendien kun je niet te lang op één plek schuren, want dan ontstaan er oneffenheden in de vloer. Als je even niet kunt bewegen, haal de machine er dan af. Als er ergens nog een rest oude lak zit, waar je niet kon schuren, kun je hier verf afbijt toepassen. Dit laat je even intrekken, waarna je de verf eraf kunt krabben. Dit stukje kun je met de hand na schuren. 

Houten vloer lakken

Voordat je gaat lakken, maak je de vloer stofvrij met een krachtige stofzuiger. Vervolgens plak je af wat niet in de lak gezet hoeft te worden. Het lakken doe je met een platte kwast die je met de houtnerf meebeweegt. Verder let je op dat de dekking egaal is. Je dient minimaal drie laklagen aan te brengen, dus je kunt waarschijnlijk niet in een dag de meubels weer op hun plek zetten. Maar goed, dan heb je wel weer een prachtige vloer en zelf de klus geklaard! 

Bron: https://www.martijndewitvloeren.nl/

 

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *