Al een poosje speelde ik met de gedachte om een shampoo vrij leven te beginnen. Misschien denk je nu ‘heb je haar weer’ (goede woordspeling Dre). En toch, wist je dat er een hele community bestaat die No Poo heet? En dat dit niks met poepen te maken heeft maar met het verbannen van shampoos en crèmespoelingen. Ik was gefascineerd. En dan lieve mensen is de kans groot dat ik het ga proberen. Wat dus ook gebeurd is. Lees nu mee met No Poo mijn ervaring deel 1. 

Ik neem jullie in de komende weken mee in mijn verhaal om een shampoo vrij leven te krijgen. Zo zal ik in deze blog de eerste week elke dag doornemen. Ik ben vrij impulsief dus ook de start van dit avontuur was vrij impulsief en de beslissing viel onder de douche, net toen ik mijn shampoo fles wilde pakken. Ik dacht ‘nu gewoon aan beginnen, wat kan je gebeuren?’ Een vet hoofd dat had ik gelezen maar veel enger zou het niet worden.

Impulsief begin.

Dag 1. Onder de douche bedacht ik mij dus dat dit het moment was om de shampoo en de crèmespoeling te laten staan. Ik dacht ook ‘ als ik het vies vindt of niet trek was ik mijn haren toch gewoon weer’ en die gedachte was geruststellend. Het wassen met alleen water ging stroef. Het haar kreeg niet het zachte gevoel van wat je hebt nadat je gewassen hebt. Nee het voelde meer aan als nat, droog stro. Toch pakte ik niet de shampoo.

Dag 2. Nadat ik gisteren mijn haren voor het eerst niet gewassen had met shampoo viel het mij mee hoe het opdroogde. Ja het was stroef maar geeneens gelijk vet. Wel vond ik het stinken.. Manlief moest verplicht snuffelen en hij verzekerde mij dat het niet stonk maar alleen niet meer naar shampoo rook. Ik besloot vandaag mijn haren niet nat te maken. Met mijn haren vastgebonden heb ik gedoucht.

Dag 3. De hele dag borstelde ik mijn haren door. Inmiddels had ik mij wat meer ingelezen en veel borstelen schijnt goed te zijn. Zo verdeel je de talg over je hoofdhuid en haren. En nu niet denken yuk, jij hebt namelijk ook talg. Zelfs nog veel meer dan mensen die geen shampoo gebruiken.

Hoe dan? Nou het zit zo – je hoofdhuid zit vol met talgkliertjes, deze produceren talg om je hoofdhuid en haar gezond te houden. Op het moment dat jij je haar wast spoel je de talg weg. Hierdoor krijgen de talgkliertjes een impuls om weer nieuwe talg aan te maken. Jij wast je haar weer, want snel vet en zo zit je op een gegeven moment in een vicieuze cirkel. Je talgkliertjes maken veel meer talg aan dan wanneer je niet alles zou wegspoelen met shampoo. Nu snap je waarom je al na 2 dagen niet wassen met vet haar rondloopt. De No Poo methode doorbreekt die cyclus.

Daar is het vet.

Dag 4. Douchen, gelijk in de ochtend. Was wel heel benieuwd wat mijn haar ging doen. Dacht ik te ontkomen aan vet haar want hier heb ik niet snel last van kwam ik mooi bedrogen uit. Ik voelde het al met uitspoelen. Stug en klef voelde het aan. Ik spoelde mijn haar zo goed mogelijk uit en masseerde ook mijn hoofdhuid. Dat is goed om de talg te verdelen. Na het afdrogen voelde mijn haar echt ranzig aan. Kan het niet mooier maken dan het is. Maar ik was niet van plan op te geven!

Dag 5. Met een vet hoofd op date met mijn vriendinnen. Ik heb het benoemd maar ze zagen er niks van. Dat scheelt en gaf moed om door te gaan. Wel had ik mijn haren een beetje gestyled met de krultang. Zonder producten erin te smeren.

Dag 6. Mijn haar voelt echt vreselijk aan. Ik heb een vette plak bovenop voor mijn gevoel en denk ‘waarom Dre, waarom zou je dit doen?’ Het hoort erbij had ik inmiddels gelezen op een aantal andere blogs. Ook las ik dat je meerdere methodes hebt. Alleen crèmespoeling gebruiken of je haar wassen met een mengsel van Baking Soda en appel azijn bijv. er zijn echt talloze varianten die ik zal bespreken in een follow up blog. Wel was voor mij gelijk duidelijk dat ik daar geen zin in had. Ik ga voor de full experience zonder vervangmiddelen.

Dag 7. Had ik gezegd dat ik echt vies vettig haar heb? En toch zet ik door. Het voelt ook wel een beetje als een overwinning namelijk! Even door de zure appel heen en daarna hoop ik op mooi natuurlijk haar wat langzaamaan ook grijs wordt.

De eerste week zit erop. Ik heb volgehouden en ben ook van plan dit te blijven doen. Ik heb mezelf de grens van 3 maanden gesteld. Dan moet het mooi zijn en niet meer vettig. Ik ben heel benieuwd of dit gaat lukken. Binnenkort deel ik het vervolg op deze blog.

Liefs Andrea

Tags:

30 Reacties

 1. Oooh vind het knap dat je volhoudt Dré , je hebt ook niet een coupe corona zoals ik hihi denk dat ik het door het vet nog redelijk kan stylen ook !
  Ben heel benieuwd wat het eindresultaat gaat zijn !

 2. Ohh jemig An ik vind het echt knap van je. Ik wordt al kriebelig als ik dit lees. Vind zo’n vette bos zó vies voelen op m’n hoofd Ben heel benieuwd hoe de komende weken zullen zijn!!
  X

   • Iiiiieeeeuuuuwww, sorry hoor maar dat is het enige wat bij me opkomt. Echt niet dat ik het ook maar ga proberen. Moet er niet eens aan denken. Maar goeie wedstrijd en ik ben benieuwd (of niet????? Hahaa) hoe je er over 3 mnd bijloopt.
    Ps jeukt het niet vreselijk??? Én uhhh wil je kapper zo nog wel met de handen door je haar?

    • Nee geen jeuk! En bij de kapper kom ik 1 x per jaar 🙂 Was al niet zo fanatiek met mn haar en hou wel van een naturel look!

  • Ik ben er een tijdje terug in de lockdown ook mee begonnen, maar heb het maar 30 dagen volgehouden… Vond het inderdaad zo naar aanvoelen haha! Ik was nu mijn haar 2x p/w met een low poo shampoobar, dat werkt voor mij beter. Ik denk dat ik de fout heb gemaakt door het te vaak nat heb gemaakt, 1x per week is genoeg als ik het zo lees. Tip! 😉

   • Ik vond en vind het ook nog wel lastig, haar voelt toch anders aan. Maar eindelijk gaat het er nu wel gezond uitzien 🙂 Ik spoel nu zo’n 3 x per week, kan dus nog minder!

 3. Ik was al jaren mijn haar maar één keer in de week. Ik krijg juist een vette kletskop als ik het elke dag was. Vroeger had ik prachtig haar met veel krullen en glans, ook toen deed ik het zo ! Nu ik een schildklier probleem heb is het een bos stro… Gek genoeg zijn mijn krullen wel weer terug als ik mijn haar was in een land waar ze niet zo vreselijk lopen te kloten met het water ! In IJslsnd krijg ik een prachtige Blörk coupe! Ook heel grappig !

 4. Petje af of misschien beter toch ophouden . Nee even zonder dollen, knap dat je dit doet en doorzet ook! Ik was mijn haar echt iedere dag (incl conditioner), maar stap straks over op shampoobar als de voorraad op is. Zet ‘m op!

 5. Ik ben zo benieuwd hoe het je bevalt na ‘n paar weken! Ik ben er een poosje geleden op advies van mn dochter mee begonnen en ik heb het toe twee weken uitgehouden! Ik kreeg vreselijke jeuk op mn kop en kon niet stoppen met krabben op mn hoofd( echt tot bloedens toe ) nu was ik het nog naar 1X in de week en ik moet zeggen dat dat goed bevalt! Wel wil ik straks overgaan op ‘n soapbar succes Andrea! XXX

 6. Hahaha geweldig! Ik ben een aantal maanden
  Geleden begonnen met een shampoo bar.. om
  De 3 dagen wassen.. geeft ook veel resultaat.. en volumepoeder is ook een uitkomst.. die combi werkt voor mij echt top

 7. Oef! Ik vind het knap hoor dat je dit doet én volhoudt ook!! Ik word van een aantal dagen m’n haren niet wassen al kriebelig… Ben heel benieuwd naar je verhaal over 3 maanden!

 8. Super knap maar ik doe niet mee…weet je zeker dat het niet stinkt? . Ik hou van schoon en gewassen haar .. als ik mijn haar na een paar dagen moet wassen ruikt het al wat en jij hebt het al een tijdje niet gewassen.. ben benieuwd hoe dit afloopt. Succes meis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *