Recept Indiase Dahl

Een van de meest heerlijke gerechten die ik het afgelopen jaar ontdekt heb is Dahl. Dit Indiase recept met rode linzen is echt lekker, gezond, vegan en zo klaar. Ik maak altijd een flinke pan zodat ik wat kan invriezen. Je kunt het als avondeten serveren met bijv. Basmati rijst en een lekkere komkommersalade maar wij eten het vaak als lunch (mijn eerste gerecht van de dag omdat ik intermittent fasting doe) met een stukje naanbrood. Dat wil ik ook nog eens zelf maken. Maar nu eerst dit heerlijke comfort food recept. 

Dit is een variant op een bestaand gerecht, ik gebruik in plaats van knoflook bijvoorbeeld Asafoetida, ook wel duivelsdrek genoemd. Dit is een natuurlijke smaakmaker en is goed voor je darmen. Let wel, de geur is erg intens en dit kruid kun je het best als eerste in wat kokosolie of Ghee opbakken alvorens je de andere ingrediënten eraan toevoegt. Dat haalt de sterke geur weg en geeft nog betere smaak.

Dat doe ik trouwens met al de kruiden die ik in een gerecht gebruik. Komt echt de geur en smaak ten goede! Ook kijk ik altijd of ik nog wat groenten over heb en mik ik dat erbij. Deze keer was dat een wortel maar dat kan ook venkel, bleekselderij of pastinaak zijn. Net wat ik heb liggen (No waste koken!) Daarnaast voegde ik deze keer een klein beetje rijst toe omdat ik het gerecht te waterig vond, meestal hoeft dat niet maar kan gemakkelijk. De kruiden onderaan zijn optioneel, niet iedereen heeft ze in huis en met de andere kruiden zit je qua smaak al best heel goed! Oké, dan hier mijn recept.

Wat heb je nodig voor 3 a 4 porties: 

 • 1 grote ui
 • Flinke theelepel Asafoetida (of twee teentjes knoflook)
 • 225 gr gedroogde rode linzen
 • 2 tl garam masala
 • 1 cm verse gember
 • 2 tl kurkuma
 • 1 tl komijnpoeder
 • 400 ml kokosmelk
 • 400 g tomatenblokjes
 • Flinke pluk verse koriander
 • 1 tl mosterdzaad (optioneel)
 • 1 tl peperkorrels (optioneel)
 • 3 zaaddoosjes groene kardemon (optioneel)

Voor erbij: Naanbrood of rijst met een salade.

Hoe maak je het (kooktijd ongeveer 30 minuten)

Was de linzen en kook ze dan in 500ml water in 10-15 minuten gaar. Snijd de ui fijn en zet je kruiden (asafoetida) alvast klaar. Verhit een scheut olie in een pan en bak hier de ui en de kruiden (of knoflook) in.

Pers of rasp dan ook de gember en voeg deze samen met de kurkuma, de garam masala en het komijnpoeder toe. Bak nog even door. Heb je de andere kruiden ook, voeg deze dan ook toe. Op dit moment doe ik de extra groenten erbij en een klein scheutje water en laat ik het geheel even zacht stoven.

Giet dan de kokosmelk in de pan en voeg de tomatenblokjes toe. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 minuten meestoven. Als de linzen gaar zijn, giet ze dan af en voeg ze ook toe. De linzen koken stuk, dat is de bedoeling 😉  Laat het hele prutje nog even doorstoven.

Indien de dahl nog té grof is naar jouw smaak, kan je hem even pureren tot de gewenste dikte. Het is het lekkerst als het geheel niet helemaal glad is! Ik pureer altijd even maar nooit tot soep! Voeg nog wat koriander toe (hoeft niet natuurlijk, sommige mensen vinden dit echt vies) en serveer de Dahl in een paar mooie kommen met rijst en komkommersalade of naanbrood.

Eet smakelijk!!

 

Op zoek naar meer recepten? Kijk eens hier!

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *