Zelf Ghee maken.

Wat is Ghee eigenlijk? Ghee is een bakproduct en bestaat uit 99,9 % uit vet. Nu zie ik je schrikken, hoe kan dit dan goed voor je zijn? Ghee bevat geen melkeiwitten en is dus eigenlijk geklaarde boter maar dat iets meer. Doordat er geen melkeiwitten inzitten is het heel goed te gebruiken voor mensen met een lactose- en/of caseïne-intolerantie. Ik let sinds een paar maanden op lactosevrije producten. Ik ben echt een melkmuil, een pak melk drink ik met gemak op een dag leeg. Maar mijn buik en met name mijn darmen waren daar niet blij mee.

Ghee bestaat dus grotendeels uit puur vet en dit vet heeft een positieve werking op je darmflora. Daarnaast kan je Ghee beter verhitten en smaakt het echt enorm lekker! Een beetje nootachtig. Het zit boordevol vitamine K2 waardoor je lijf vitamine A en D beter kan opnemen. Het is een wisselwerking. Gifstoffen binden zich aan vet en ook daarom wordt Ghee gebruikt bij reinigingskuren. Ghee wordt ook veel gebruikt in de Indiase keuken en wordt aangeraden door ayurvedische artsen en therapeuten.

Hoe maak je Ghee

Je kunt Ghee ook kant en klaar kopen maar dit is echt duur. Terwijl het enorm makkelijk zelf te maken is. Gebruik hiervoor het liefst biologische ongezouten roomboter. Ghee is buiten de koelkast ongeveer een maand houdbaar. Zorg wel voor een schone afsluitbare pot. Ik gebruik hiervoor een weckpot.

Wat heb je nodig:

 • Een pan met dikke bodem
 • Een kaasdoek (ik gebruik een hydrofiele doek, stukken goedkoper en werkt perfect)
 • Een zeef

Ingrediënten:

 • Biologische ongezouten roomboter. Ik maak altijd 2 pakjes van 250gr.

Bereiding:

Doe de roomboter in de pan op het kleinste pitje dat je hebt. Laat de boter zachtjes smelten. Nooit koken! Zodra de boter gesmolten is laat je het nog 15 tot 20 minuten door pruttelen. Je ziet nu de eiwitten bovendrijven en in klontertjes op de bodem liggen. Liefst niet roeren in de pan maar af en toe het pannetje ronddraaien. Blijf erbij want het kan aanbranden. Zet de weckpot klaar en zet de zeef erop, leg hier je kaasdoek of hydrofiele doek overheen. Schenk dat de hete massa erop. Laat het doordruppen. Ga niet doordrukken met een lepel of knijpen want zo komen alsnog de eiwitten in je Ghee. Als het niet meer doorloopt verplaats je de hydrofiele doek zodat je weer een schoon stuk hebt om op te schenken. Als alles erdoorheen is, is het klaar! Laat het afkoelen met de deksel dicht. Je kunt de Ghee ook in de koelkast bewaren maar laat het eerst helemaal afkoelen.

Ik bak tegenwoordig alles erin. Een eitje, de wok groenten, het biefstukje echt alles. Het is even wennen, spettert ook wat meer maar ik vind de smaak echt puur en lekker! Daarnaast is het gewoon supergezond!

Eet smakelijk!

Voor meer recepten klik je hier!

Categories:

5 Reacties

 1. Oké oké, ik ben om, ik pak mijn pot ook weer uit de kast….(zal de darum checken )

  Als het weer bevalt, ga ik misschien ook aan de knutsel in de keuken…..
  Misschien he…….want ik ontwijk alles wat met de keuken te maken heeft

  Groetjes van deze nep italiaanse , die niet van wijn, koffie en koken houdt

 2. Nou ik ga het zeker proberen ,mijn kinderen zijn alle 4 lactose intolerant.Dus dit lijkt me perfect Bedankt voor de tip Andrea,fijne dag ,Irene .

 3. Dag melkmuiltje,
  Ik heb totaal nog geen ervaring met ghee, maar ik sta er zeker voor open.
  Ga t zeker proberen.
  Drink je wel eens karnemelk of kefir ? dat is nl weer wel goed voor je darmflora.
  Werkt bij mij heel positief. Evenals volkoren zuurdesembrood, maar dat is weer wat anders
  Liefs Elly
  Dank voor het delen! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *