blog oudere meisjes deel #42

Vandaag een voor mij ook nog onbekend ouder meisje op de blog! Monique benaderde mij en vertelde dat ze een leuk verhaal te vertellen had. En nadat ik haar blog gelezen had was ik het daar volledig mee eens! Ik hou ervan als vrouwen ook na hun 40ste nog grote stappen durven te zetten. Dat getuigt van lef en ik vind het een mooi gegeven dat je echt nooit te oud bent om te leren, jezelf te ontwikkelen en je dromen na te jagen. Chapeau Monique!! Lezen jullie weer mee met de blog ‘oudere meisjes’ deel #42. 

Stel jezelf voor, wie ben je en wat doe je

Mijn naam is Monique Koop-van Berkel, een pittige dame die van alle facetten van en uitdagingen in het leven houdt. Al zo’n 18 jaar ben ik werkzaam binnen de jeugdhulpverlening in de functie ouderbegeleiding.

De laatste jaren doe ik dit werk parttime, drie dagen per week. Ik ben al heel lang gelukkig getrouwd en blij met Olaf en samen met onze poes Messi wonen wij in een bosrijke omgeving in Brabant.

Waar ben jij het meest trots op bij jezelf

Het meest trots ben ik op het feit dat ik steeds weer nieuwe uitdagingen aan durf te gaan. Eén van deze uitdagingen was dat ik op 35-jarige leeftijd aan een opleiding ben begonnen bij het Internationaal Holistisch Centrum. Een opleiding waarbij ik werd opgeleid tot psychosociaal counselor. Waar ik nog het meest dankbaar voor ben is dat ik, gedurende deze 4-jarige opleiding, enorm heb leren reflecteren. Daarnaast heb ik geleerd om met mededogen naar mijn medemens te kijken. We komen allemaal ergens vandaan en zijn gevormd door onze omgeving waarin we zijn opgegroeid. De opgedane kennis van deze opleiding neem ik nog steeds iedere dag in mijn leven met me mee. In september 2021 ga ik weer een nieuwe uitdaging aan. Ik wil dan starten met een 5-jarige opleiding aan IKO De Kunstacademie in België.

Wat vind je het leukste aan ouder worden?

Het leukste aan ouder worden is dat ik merk dat, doordat er meer rust en balans in mijn leven is, ik nu een fijnere versie van mezelf ben.

Wat zou je willen meegeven aan andere (jongere) vrouwen

Wees niet elkaars concurrent maar verenig je krachten! Vrouwenenergie is iets magisch. En vergeet vooral niet om plezier te hebben in het leven.

Wat vind je minder leuk aan het ouder worden.

Wat dacht je van de overgang, de veranderingen aan je lijf en je psyche… daar moest en moet ik nog steeds toch wel erg aan wennen.

Welk gezegde of quote is jou op je lijf geschreven

“Op het einde komt het altijd goed, en als het niet goed komt, is het nog niet het einde”.

Wat zijn je passies en of hobby’s

Ik vind het ontzettend leuk om te creëren. Zo ben ik regelmatig in huis bezig om wat hoekjes te veranderen, of met meubels te schuiven. In de tuin leef ik me helemaal uit om er een heerlijke sfeer van te maken. Eigenlijk is dat het liefste wat ik doe: sfeer maken!

Sinds enkele jaren heb ik het schilderen ontdekt. De laatste twee jaar volgde ik een masterclass bij Debbie Nijland, beeldend kunstenaar, en in juni 2021 wil ik me, zoals eerder gezegd, aan gaan melden bij IKO De Kunstacademie in Hoogstraten, België. In het schilderen kan ik de processen weergeven die in mijzelf spelen; alle deelpersonen in mij die elkaar versterken of soms elkaar tegenwerken. Voor een expositie in juni 2021 ben ik aan de slag gegaan met het thema vrijheid. Hier heb ik een serie schilderijen voor gemaakt. Voordat ik op het doek begin maak ik eerst een aantal voorstudies. Terwijl ik op het doek bezig ben ontstaat er altijd iets wat ik van tevoren niet heb bedacht.

Om een voorbeeld te geven: ik had op doek een vrouwenfiguur geschilderd met een stoere blik in haar ogen van “kijk mij nu eens vrij zijn”. Terwijl ik de dagen daarna steeds weer opnieuw contact zocht met deze figuur van “vrijheid”, bekroop mij ieder keer het gevoel dat het niet af was, het was niet compleet. Ik besloot mijn penseel weer in de verf te dopen en verder te gaan. Uiteindelijk verscheen er een gedaante, een figuur. Deze figuur weerspiegelde mijn angst, mijn onzekerheid naast die van de vrijgevochten vrouw. Deze deelpersonen in mij gaan zij aan zij. Dit is het eerlijke verhaal, het mag er allemaal zijn. Dit maakt mij compleet en dus ook het schilderij!

Wat weet je nu wat je nog niet wist toen je jonger was

Dat kwetsbaarheid een krachtige eigenschap is. Vroeger liet ik alleen mijn sterke kant zien. Sommige mensen konden wel eens jaloers op me zijn, ze noemden mij een zondagskind. Ik voelde me hier niet prettig bij en vroeg mij af hoe dat kwam. Zo kwam ik er achter dat mensen niet het hele verhaal van mij kenden omdat ik me nooit helemaal liet zien. Toen ik eenmaal mijn kwetsbare kant durfde te tonen en dat ook ik me soms eenzaam of afgewezen voelde, kregen mensen een completer beeld van mij.

Wat zou je anders doen in het leven? Zou je wel iets anders doen?

Nee, ik denk dat alles in het leven loopt zoals het moet lopen; ik pik er zelf uit wat de levenslessen zijn en daar kan ik steeds mee verder.

Hoe oud ben je

Ik ben 55 jaar jong.

Waar kunnen mensen je vinden op social media

Op Instagram kun je me vinden op @moniquevanberkel.atelier. Leuk als je een kijkje komt nemen! En wil je meer informatie over mij of mijn schilderijen, stuur me dan een chatbericht.

 

Bedankt Monique voor je bijdrage aan het blog ‘Oudere meisjes!’ YOU ROCK! 

#NOTOLDJUSTOLDER

Meer blogs lezen over ‘oudere meisjes? Je leest ze HIER!

10 Reacties

  1. Lieve Monique, wat een leuk stukje en wat fijn dat ik de tijd van opleiding een tijdje met je mee mocht lopen.
    Er is veel gebeurd na die tijd en liepen beiden ons eigen pad. Ik lees dat je weer een opleiding oppakt om verder te groeien. Volgende week word ik 68 maar blijf jong van geest en in beweging. Beleef de beweging van het leven en geniet. Dikke kus

  2. Lieve Monique, prachtige jij, wat ben ik blij dat ik je nu al meer dan 30 ken en je stoere stap op je 35e nog goed weet te herinneren. Je bent voor mij altijd een inspiratiebron geweest en dat ben je nog steeds. Op insta ben jij één van mijn favorieten en daarbuiten voelt het ook nog steeds zo als we elkaar bewust of bij “toeval” weer eens ontmoeten. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl Dutch
X