Hoe maak je van de tuin het fijnste plekje van je huis

De tuin kan een van de fijnste plekken van je woning zijn. In de zomer is het heerlijk om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en wanneer je van je tuin een fijne plek weet je maken, is dat ook geen straf. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin er zo uitziet dat het ook daadwerkelijk een fijne plek is? Een fijne plek betekent vaak dat er een goede sfeer hangt en dat het een bepaalde rust uitstraalt. In de tuin zie je het liefst natuurlijk zoveel mogelijk groen om je heen. Niet iedereen is gezegend met groene vingers, dus ook voor diegene die niet iedere dag in de tuin bezig willen zijn moet een mooie tuin haalbaar zijn. 

Groene omheining

Waarschijnlijk sta je er niet dagelijks bij stil, maar een onderdeel dat heel belangrijk is in de meeste tuinen is een goede omheining. Een heg om de tuin maakt meestal het plaatje helemaal compleet. Er zijn meerdere redenen waarom hebben van een vorm van omheining om de tuin zo prettig is. Het zorgt voor privacy, je hebt dus minder last van pottenkijkers terwijl jij net lekker op je handdoekje in de tuin ligt. Bovendien ziet een groene haag er een stuk aantrekkelijker en gezelliger uit dan bijvoorbeeld een schutting. Een goede optie voor het planten van een groene haag is de conifeer. Wil je mooie coniferen kopen? Hoe doe je dat en waar begin je? Gelukkig kan ook dat tegenwoordig online. Zo kun je grote coniferen kopen, dit staat mooi wanneer je ook een groot oppervlakte aan tuin hebt. Maar ook voor de kleinere tuin, of bijvoorbeeld een voortuin zijn er genoeg opties. De thuja smaragd bijvoorbeeld is een langzame groeier en blijft het hele jaar door prachtig groen. 

Tegels eruit, planten erin

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een tuin met veel tegels. Het klinkt onderhoudsvriendelijk, maar planten hoeven echt niet veel meer werk te kosten dan tegels. Waar veel mensen namelijk geen rekening mee houden is dat je in een tuin vol tegels veel last hebt van onkruid. En dat kan behoorlijk vervelend zijn om te verwijderen. Er komt daarnaast groene aanslag op die je regelmatig moet reinigen. Een stukje gras maaien en de planten snoeien hoeft echt niet meer werk te zijn. Ook staat een groene tuin toch echt een stuk gezelliger dan een ruimte vol tegels. In het voorjaar en de zomer is het heerlijk genieten van de bloemetjes en de bijtjes. Bovendien is een groene tuin ook nog eens beter voor het milieu. De warmte blijft minder hangen, het water loopt beter weg en het komt de biodiversiteit ten goede. 

Aankleden en decoreren

Je tuin moet je net als een woonkamer echt inrichten. Met een plant hier en daar ben je er dus nog niet. Wil je er echt een tuin van maken waar je iets aan hebt, dan heb je uiteraard ook meubels en decoratie nodig. Hierin kun je natuurlijk kiezen voor spullen die bij jouw persoonlijke stijl passen. Een goede lounge set is wel echt een must. Je kunt er met het hele gezin eten of lekker luieren tijdens een warme dag. Daarnaast wil je ook gasten kunnen ontvangen voor een gezellige zomeravond borrel. Misschien wel de belangrijkste factor bij het aankleding van je tuin is sfeerverlichting. Net als binnenshuis kan verlichting de sfeer echt bepalen en een ruimte helemaal afmaken. Met leuke kabelverlichting en spotjes op de grond kun je van je tuin een prachtig plaatje maken, zo geniet je nog langer van je tuin, ook als het al donker is buiten. Dit is niet alleen leuk voor wanneer je zelf ‘s avonds nog in de tuin zit, maar ziet er ook heel sfeervol uit wanneer je van binnen naar buiten de tuin inkijkt.  

Comfort staat bovenaan

Nu ook de zomers in Nederland steeds warmer worden, wordt de tuin steeds meer een bepalende plek van je huis. Binnenshuis probeer je het zo koel mogelijk te houden, bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren of door een airco te plaatsen, maar soms is vluchten naar de verkoeling van een tuin het allerlekkerst. Genoeg schaduw mag daarbij dus niet ontbreken. Bouw een mooie pergola of een blokhut met overkapping. Er zijn genoeg mogelijkheden om je tuin schaduwrijk te maken. In het najaar of de winter kan het bovendien lekker zijn om uit de wind te kunnen zitten onder de overkapping met bijvoorbeeld een Heater of een vuurkorf aan. Zo sla je twee vliegen in één klap en heb je er het hele jaar door plezier van.

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *