Instagram en het bewerken & filteren van foto’s.

Heel vaak krijg ik de vraag of ik mijn foto’s bewerk. Ja dat doe ik, tegenwoordig in het programma Lightroom maar ik heb ook een hele tijd andere gratis apps hiervoor gebruikt. Soms krijg ik wel eens een opmerking hierover. Mijn foto’s zouden niet waarheidsgetrouw zijn. Dat, lieve mensen, vind ik onzin. Natuurlijk zijn de kleuren in mijn foto’s iets meer helder en scherper. Maar alles wat op de foto staat is wat het is. Oké er zijn accounts die over de top gaan maar ook dat heeft een publiek.

Doe maar normaal..

Ik denk dat we in Nederland erg behouden zijn wat betreft het gebruik van filters. Het editen van foto’s gebeurt wereldwijd. Ook de Nederlandse tijdschriften zoals VTwonen doen dit. En ik vind daar niks mis mee. Maar goed, er is natuurlijk ook niks mis mee als je dat niet doet! Ieder zijn ding. Deze blog is wel geschreven voor de mensen die wel geïnteresseerd zijn in het gebruik van apps. Ik wil jullie graag vertellen welke apps er onder andere beschikbaar zijn om je foto’s te editen. Zodat je er ook mee aan de slag kunt!

Snapseed, een van mijn favorieten!

De app Snapseed! Applaus voor deze app! Ten eerste is hij gratis, wat anderen ook vaak zijn, tenminste in den beginne (ik kom erop terug!). Maar deze app heeft hele fijne functies zoals penseel en een aantal gratis filters. Ik gebruikte deze app vaak om penseel te gebruiken, hiermee licht ik sommige delen van een foto op. Bijv. het plafond van de woonkamer. Tot voor kort gebruikte ik ook korrelige film maar nu niet meer. Ik werk tegenwoordig alleen nog maar met Lightroom, daarover straks meer. Deze app is echt de moeite waard om te downloaden en alle functies eens uit te testen! De mogelijkheden zijn echt reuze!

Ook zit op deze app een gezichtsbewerker. En die gebruik ik dus niet. Daar trek ik persoonlijk de grens! Ik kan met deze functie mijn gezicht kreukvrij maken en mijn ogen laten schitteren als sterren. Maar dat vind ik dan weer not done. Ik heb nu eenmaal geen perzikhuidje meer van een 20-jarige. En ik wil niet meewerken aan het verstoorde zelfbeeld wat vele jonge mensen hebben door alle perfecte figuurtjes en gezichtjes tegenwoordig. Dus bij mij geen bewerking aan mijn gezicht of lijf.

 

VSCO app.

Dan heb ik de app VSCO nog. Deze heb ik eerder ook veel gebruikt. Ik was op zoek naar een vintage filter met warmte en bij de gratis filters in deze app vond ik er een die ik mooi vond. Gratis filter Andrea? Ja, want dat is dus een addertje onder het gras met vele so called “gratis” apps. De mooiste filters zijn niet gratis helaas. Daar moet je voor betalen. Die bedragen gaan van €1,09 tot wel €19,95.

Ook kun je een abonnement nemen bij bijv. VSCO. Ik zou daar niet zo snel voor kiezen aangezien er constant nieuwe spelers op de vloer verschijnen. Wel heb ik in het verleden een aantal filters en pakketten gekocht. Waarvan ik een filter veel heb gebruikt. Deze filter gaf wat meer vintage kleur aan mijn foto’s. Het is ook gewoon leuk om te spelen met je foto’s. Iedereen heeft toch een voorkeur voor een bepaalde look.

A ColorStory App.

Ook deze app staat op mijn telefoon. Wat ik hier fijn aan vind is dat er veel presets te vinden zijn. Een preset is een voorbewerking. Een kant en klare filter dus. Met deze presets krijg je al snel veel eenheid in je feed. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. De foto’s met ontzettend mooie blauwe en oranje kleuren. Of de foto’s met die vintage look erover. In deze app voeg je simpelweg de filter toe, stel je de procenten in en klaar is Kees, of Truus, you get my point. Wel kosten hier de presets ook wat kwartjes. Maar ik moet zeggen dat je voor €3,99 al een hele mooi set presets kunt kopen. Ook hier weer, test het uit en kijk wat jij het mooist vindt!

Instagram bewerkingen.

Ook op je Instagram app vind je legio mogelijkheden om je foto’s te bewerken. Er zitten kant en klare filters op, je kunt de structuur aanpassen onder de knop bewerken als ook bijv. het contrast. Ik denk dat de meeste deze functies wel ontdekt hebben.

Lightroom programma.

Zoals ik zei tegenwoordig werk ik meestal met Lightroom. Ook voor mijn blogfoto’s gebruik ik Lightroom. Nog steeds valt er enorm veel te leren voor mij met Lightroom! Maar ik heb wel inmiddels een preset voor Instagram en een preset voor mijn blog klaar staan in Lightroom. Ik denk erover na om een cursus te volgen want ik gebruik denk ik nog echt alleen maar een heel klein deel van dit mooie programma. Nu heb een abonnement op Lightroom waar tevens ook Photoshop bij zit en een heel tof programma om filmpjes te maken.

Ik heb dus het betaalde programma maar er is ook een gratis programma! Deze zou ik ook zeker aanraden! Er is zoveel mogelijk in dit programma. Echt de moeite waard om te onderzoeken.

Ga jij ook een app gebruiken?

Dit zijn een aantal van de beschikbare apps die er zijn. Ik ben benieuwd of je nu misschien ook wel een filter gaat gebruiken of dat je toch die lekkere nuchtere Nederlander blijft zonder filter! Ook wil ik nog even benadrukken dat alle downloads voor eigen risico zijn! Hoe dan ook, alles mag en ik raad je aan om vooral dicht bij jezelf te blijven. Veel plezier met oefenen! En heb je vragen of suggesties, laat een berichtje achter. Vind ik leuk 🙂

Liefs Andrea

 

Fotocredits: Pixabay & Andrea de Groot.

12 Reacties

  1. Leuk Andrea! Vind Lightroom zelf echt top,
    Maar wat ook leuk is voor bewerkingen in photoshop is een filmpje op YouTube kijken en dat dan overnemen.. heb ik ook veel van geleerd! Fijne dag

  2. Ik bewerk m’n foto’s ook altijd maar ik ben nog steeds een beetje zoekend wat ik nou mooi vind en wat past bij ons interieur. Erg hè De laatste tijd gebruik ik het drama filter van snapseed, heel licht afgesteld dan. Lightroom vind ik nog steeds een beetje lastig.. Misschien toch weer eens voor gaan zitten. Thanks voor de tips lieverd xx

  3. Dankjewel voor de leuke tips. Heb Snapseed meteen even geïnstalleerd. Ik gebruik andere app (is niet zo uitgebreid) en ben benieuwd naar deze. Ik overweeg ook lightroom aan te schaffen maar voor nu ga ik nog even voor gratis ;). Liefs en succes vandaag, Linda

    • Lightroom is ook in een gratis versie beschikbaar! Ik heb ook eerst gratis gebruik gemaakt van de apps. Is toch een maandelijkse investering. Dankje lieve Linda X

  4. Ik gebruik snapseed en dan drama maar toch is de drama steeds verschillend waardoor een niet helemaal een eenheid is. Maar met oefenen. Leuk stuk weer Andrea. Liefs van mij, Yvette xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *