Kersttafel dekken – 5 tips

Kerst staat voor de deur. Een hele andere kerst dan we gewend zijn, waarschijnlijk blijven de restaurants dicht en mogen we maar met enkele personen samenkomen. Eens te meer redenen om dit jaar eens goed uit te pakken en onze huizen knus en gezellig te maken. De kerstafel voor het diner mag daarbij natuurlijk niet ontbreken! Ik geef je vijf tips waarmee je jouw tafel thuis ook omtovert tot een feestelijke kersttafel!

Tip 1. Thema

Kies je voor een thema, blijf dan ook bij dat thema. Ga bijvoorbeeld voor veel groen op tafel in combinatie met natuurlijke materialen zoals houten onderzetters en linnen servetten. Ben je meer het uitbundige type ga dan los met een kleurrijke tafel en versier de tafel met verschillende kerstballen in de meest hippe kleurtjes. Kies dan ook voor gekleurde servetten. Het servies kan ook alle kanten op. Een mooi strak wit servies staat prachtig maar een ratjetoe van borden, onderzetters en gekleurd servies kan ook echt heel sfeervol zijn en is ook een thema 😉

Tip 2. Kringloop

Niet zoveel te besteden of gewoon geen zin om veel geld uit te geven? Ga eens bij je lokale kringloopwinkel kijken. Je zult verbaasd staan wat je bij de kringloopwinkel kunt vinden aan kerstversiering. Denk creatief en kijk of er mooie broodmanden voor op tafel te koop zijn of bijvoorbeeld een set mooie glazen. Bij onze kringloopwinkel hebben ze met kerst altijd een aparte hoek ingericht. Ik haalde er vorig jaar een aantal toffe kandelaars vandaan die prachtig staan met bijvoorbeeld witte tafelkaarsen.

Tip 3. Eyecatcher

Zorg voor een eyecatcher. Dit kan een mooie krans in het midden van de tafel zijn of kleine kandelaars op een rij over de hele lengte van de tafel. Zet de tafel niet te vol met allerlei frutsels, hoe leuk ook het is natuurlijk wel handig als er ruimte over blijft voor bijvoorbeeld broodmandjes, een goed glas wijn en het menu. Het servies neemt ook al een flinke plek in natuurlijk. Een extra tip, schep het eten mooi op de borden in de keuken, zo blijft de tafel feestelijk of dien het eten op in mooie schalen.

Tip 4. Persoonlijk

Maak je tafel persoonlijk! Maak naamkaartjes voor je gasten en leg die op de gedekte tafel op of naast ieders bord. Het uitprinten van je kerstmenu is ook altijd heel leuk om te doen. Op Pinterest vind je enorm veel inspiratie voor het zelf maken van menu of naamkaartjes houders. Ik ga dit jaar het servies van mijn schoonmoeder gebruiken, dit maakt het voor ons zoveel persoonlijker.

 

Tip 5. Geniet

Dat is toch wel het allerbelangrijkste deze kerst. Geniet van je gezelschap en geniet van het eten. Maak je op voorhand niet te druk om alles, bereid je diner goed voor of bestel bij een restaurant. Heel veel restaurants bieden dit jaar een compleet kerst afhaal menu aan. Je steunt je lokale ondernemer en je hebt zelf de druk van een heel menu koken niet! Wij gaan dit jaar een viergangendiner bestellen voor eerste kerstdag. Kerst zal dit jaar anders zijn maar laten we toch vooral genieten van en met elkaar en alvast proosten op een geweldig 2021!

Liefs Andrea

Op zoek naar een leuke kerst DIY voor kinderen? Klik hier ! Voor nog meer kerstinspiratie klik je hier.

 

Fotocredits : Unsplash & Andrea de Groot

Tags:

1 reactie

  1. Ja, die ruimte overlaten is het lastigste hahaha…. Alleen al het aantal wijn en water glazen neemt veel ruimte in .
    Ik hou vooral van vers groen en kaarsjes op tafel….. En mijn moeders bestek ♡
    Ik wens je een mooie kerst Dre’tje
    X Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *