Recept Pan

Het volgende gerecht is echt feel good maaltijd. Eentje die je maakt voor je gezin of je vrienden. Voor de mensen waar je van houdt en die je graag gezond ziet. Het is een Marokkaans recept wat ik jaren geleden kreeg van een lieve vriendin. Sindsdien maak ik het meestal in de herfst en soms nog een keer in de winter. Het is niet fancy, sterwaardig of sjiek maar het proeft wel naar gezondheid en is echt lekker! Wel pittig! Ik geloof er heilig in – eten bereid met liefde proef je terug. Dit is zo’n recept. Hier stop je naast veel verse ingrediënten ook een berg liefde in.

Wat heb je nodig:

  • Een diepe pan met dikke bodem, ik gebruik onze soeppan hiervoor
  • Een goed snijmes om alles te snijden. En een vleesmes voor het vlees
  • Twee snijplanken, een voor het vlees en een voor de groenten
  • Een dosis goede zin en lekkere muziek op de achtergrond
  • Van mij mag je ook een glas wijn erbij nemen

 

Ik beschrijf het recept met vlees maar als je liever vegetarisch kookt en eet laat je het vlees simpelweg weg. Ook dan heb je een complete maaltijd. Voor de ingrediënten ga ik altijd naar de lokale Turkse supermarkt en bakker. Lekker, goedkoop en vers!

Ingrediënten voor een flinke pan vol (circa 4 tot 6 personen):

  • Olijfolie
  • Anderhalve kilo rundvlees
  • 5 Uien
  • 5 Vlees of grote trostomaten
  • 2 Koolrabi’s
  • 5 Groene Turkse pepers
  • 5 Grote winterwortels
  • 2 Courgettes
  • 5 Grote aardappels
  • Pot tuinbonen
  • Flinke bos koriander
  • Peper
  • Zout
  • Saffraanpoeder, vraag bij de Turkse winkel naar saffraan in kleine envelopjes.

Mise en Place

Voor ik begin maak ik eerst een gedeelte mise en place. Ik snijd het rundvlees in hapklare stukken en snijd alvast de uien, tomaten en de koriander. Let wel, in dit gerecht werk je met grote stukken groente (zie foto) De uien deel je in vier en de tomaten ook. De koriander hak je grof. Voor het bakken peper en zout op het rundvlees. Zorg ervoor dat je vlees (als je voor de vlees variant gaat ) op kamertemperatuur is voordat je het gaat bakken. Dit zorgt voor malser vlees.

Doe vervolgens ruim olijfolie in de pan en twee envelopjes Saffraanpoeder. Heb je geen envelopjes kunnen krijgen gebruik dan ongeveer twee theelepels saffraanpoeder. Bak hierin het vlees eerst in gedeeltes aan. Te veel vlees ineens gaat niet bakken maar koken. Als je al het vlees gebakken hebt doe je het weer terug in de pan. Spreid het gelijkmatig uit. Dan leg je de in vieren gesneden uien erboven op. Je gaat als het ware stapelen. Neem een flinke pluk van de koriander en verdeel dat over de uien.

Opbouwen oftewel stapelen

Nooit roeren in dit gerecht! Het is juist de bedoeling dat alles mooi in laagjes verdeeld wordt en blijft. Dan doe je de tomaten parten erop leggen. Beetje peper en zout erover. Laat dit voor een klein half uurtje zachtjes pruttelen. Leg een deksel op de pan maar kijk wel even regelmatig. Als het te droog wordt voeg je een scheutje water toe, vanaf nu is het de bedoeling dat de groenten langzaam gaar stoven/koken.

In dit half uurtje snijd ik de wortels, koolrabi’s en courgettes in flinke stukken. Ik haal altijd de kern uit de wortels. Nadat alles een half uurtje heeft geprutteld ga je verder stapelen. Leg de groene pepers erop. Deze maken het gerecht pittig. Hou je daar niet van neem dan maar twee pepers. Wij vinden het juist lekker en ik gebruik dan ook meer. Leg ook de wortels en de koolrabi erop. Stapel! Dan doe je weer een pluk koriander over het gerecht verdelen. Wacht weer een half uurtje. De sappen van de groenten zorgen ervoor dat de groenten gaar stomen. Meestal voeg ik zo’n twee a drie kopjes water toe tussendoor.

Smakelijk eten

Dan doe je de pot tuinbonen erbij. De courgettes stapel je erop en wat peper en zout eroverheen. Snijd de aardappels in dikke plakken en leg die er vervolgens als laatste op. Neem met een lepel wat vocht van de zijkanten en doe dit over de aardappels heen. Niet genoeg vocht? Doe dan wat water erbij. Peper over de aardappels en nog wat koriander. Dit laat je nu voor ongeveer een uurtje heel zacht pruttelen. Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn.

Dek de tafel met diepe kommen of borden, serveer er Turks brood bij, neem een verkoelend drankje erbij en schep op. Het is een kunst om dit gerecht op te scheppen, je wilt natuurlijk van alles wat. Schep vanaf de zijkant naar beneden, dat werkt bij mij het beste. Vergeet niet om wat extra saus over je groenten en vlees te schenken, het is bijna een soep! Met het brood sop je de saus.

Geniet van dit pure gerecht! Eet smakelijk!

Voor meer recepten kijk je hier!

Categories:

3 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *