Ik maak ze voortdurend, in het Nederlands, Engels en Duits. En zal ik je eens wat vertellen? I don’t care. Ik heb geen smoesje ook, ik ben niet dyslectisch en schrijf en lees al zo’n 40 jaar. (40 jaar? We zeggen er niks over afgesproken?) Wel ben ik een autodidact dus wellicht dat het daarin zit? Toch een smoes gevonden! 

Waarom ik hierover begin is het volgende, ik schrijf hier en op Insta nogal wat gebral en soms sluipt daar een foutje tussendoor. Als ik het later zelf zie verbeter ik het niet. Maar als een ander er mij op attent maakt (jij vreselijke taalpurist 😉) wel. En dat moet maar eens gedaan zijn. Want het gevolg van zo’n verbetering is dat ik mij de hele dag stom voel. ‘Jij wilt schrijven Dre? Doe eens lekker normaal en laat dat aan echte schrijvers over’ gaat dan door mijn hoofd heen. Maar puh, ik ben ook een echte schrijver hoor! Geen geschoolde schrijver maar ik schrijf toch? Een column bij een dagblad, magazine of krant lijkt me dan ook het einde! Maarja, die willen vast alleen geschoolde schrijvers. Lees je mee Linda de mol? 🙂

En omdat ik in een fase in mijn leven zit dat ik wel klaar ben met mij stom te voelen omdat ik een schrijffout heb gemaakt gooi ik het in het openbaar. Daar heb je het, Andrea maakt schrijffouten. Vergaat nu de wereld? Begrijp je mij nu minder goed als ik een schrijffout maak? Nah, dat dacht ik al. Natuurlijk begrijp ik heus wel dat als je een blog hebt je toch wat moeite mag doen om geen fouten te maken. En dat doe ik ook, ik gooi meestal wel even de spellingscontrole over mijn schrijfsels heen. Ghe. (ghe is nu rood onderstreept maar dat laat ik lekker zo want ghe vind ik wel passen daar) Nee niet op Insta, ga maar zoeken je vindt ze vast, de fouten.

Ook gebruik ik Engelse woorden tussen mijn schrijfsels in. Staat ook voor geen meter maar ik schrijf zoals ik denk. Ik heb een Engels mannetje in mijn hoofd. Dat heb ik al eens proberen uit te leggen op Insta maar hoe leg je zoiets uit hè! Ik denk dus met Engelse woorden tussen de Nederlandse woorden door. De Engelse woorden zijn ook zwaarder van geluid. Okay ik laat ’t hierbij voordat iemand dadelijk gaat bellen en ik in een dwangbuis verdwijn.

Dus lieve allemaal, sorry voor de schrijffouten zo nu en dan. En het Engels (slecht Engels ook nog, shoot me) Ik doe mijn best en daar zult u het mee moeten doen. Nu wil ik wel natuurlijk weten of jij je stoort aan taalfouten op Insta of in blogs. En je mag gewoon altijd zeggen wat je vindt (is toch met dt hè?) Doe ik namelijk ook!

Alweer iets uit mijn systeem, dank!

Categories:

Tags:

31 Reacties

 1. Haha nou die echte schrijvers hebben allemaal een eindredactie, dus wie weet is er toch nog een toekomst bij Linda voor je weggelegd 😉 Ik stoor me niet aan fouten, maar wel aan autocorrectie, die maakt zulke rare woorden, hoe dan?!

 2. Haha, ik maak nooit taalvouten . Ja is met een f maar hey een grapje moet kunne toch. Oh nee ppff kunnen. Lekker schrijven zoals jij schrijft doe ik ook en zit er een fout in of is het vout (lol) dan lig ik daar echt niet wakker van. Je moet eens lezen hoeveel fouten er op teletekst staan . Lekker boeiend. De mensen met taalfouten zijn de leukste mensen zeg ik altijd. Mooie aaf alvast lief Andreetje xx

  • Ik stoor me dan weer aan andere dingen, mensen die lelijk doen, of zijn. Sommige zijn lelijk ja, en dan bedoel ik niet qua uiterlijk 😉 X

 3. Ik ben leerkracht, dus ja…schrijffouten vallen me meestal wel op. Maar who cares! Liever een leuk stuk met schrijffouten, dan een saaie tekst zonder.
  Het enige waar ik me wel aan stoor : is ipv eens, dat is geen spelfout, maar gewoon een heel anders woord

 4. Fouten maken is menselijk toch? Als je er zelf maar om kan lachen en er vervolgens van kan leren dan doet de rest er niet toe. Niemand is perfect….. of zouden die criticasters toevallig niemand heten
  Ben zelf zo lysdectisch als de pest dus tis je vergeven.
  Liefs, Reina

  • Kijk als je een essay moet schrijven staat het best slordig misschien maar op Insta en zelfs op een blog. Er zijn ergere dingen! X

 5. Jaaaa ik erger me ook kapot aan taalnazi’s. Vreselijke mensen. Zelf ben ik vooral slecht met d, t of dt. Wat ik wel jammer vindt (volgens mij met dt toch??) zijn die moderne veranderingen in de ned. taal. Bijv. Me i.p.v mijn en zo heb je er nog een paar. Én nu ik toch bezig ben. Ik kan slecht tegen mensen die alles maar dan ook alles tegen je zeggen onder het mom van ‘ik ben gewoon eerlijk’ of humor. Gisteren ging er op fb 1 los onder mijn nieuwe profielfoto. Om een lang verhaal kort te maken kwam het er op neer dat ik wel een heel oude kop heb gekregen

  • Aaah!! fuck ja die eerlijkheid waar sommige mee dwepen. Vreselijk! Als ik niet specifiek om je mening vraag hoef je mij niet te vertellen dat ik moddervet lijk in die ene jurk. Das geen eerlijkheid maar dat is gewoon lelijk doen om jezelf aan op te trekken! Facebook is gewoon eng, ik kom daar nooit 😉

   • Woehoe…zo even duidelijkheid. Ben dol op schrijffouten (ik als dyslect, zie ze niet eens maar maak ze wel veel…heel veel)
    En jou manier van schrijven…heerlijk, leest zo weg, ga zo door.

 6. Hoi Andrea ik kan geen woorden wat ik soms denk voor mij is instagram altijd en gevecht ik hou tijden niet bij met reageren de energie of goed schrijf is uitputtend terwijl wel 100 niet gebruikte foto’s heb. Ik kan niet meer iedere dag plaatsen wat door mijn schrijven van de week hoogte punt ruim 7 uur op insta op 1 dag ja echt. daar doet een ander 2 uur over. Maar ik ga door wat hoop en blijf geloven dat als je zelf bent en dat ben jij ook. Dat dat sterkste zijn .dus ik ben zo trots op jouw.

  • Lieve Ilonka, ik weet dat je moeite hebt met woorden maar ik volg je altijd heel goed! Jammer dat je daardoor minder kunt plaatsen dan je zou willen. Zeker vertrouwen hebben hoor! X

 7. Ik stoor me niet aan spelfouten, als ik bij mezelf een fout zie herstel ik het en zie ik het niet, dan is het jammer dan. Ik vind het wel irritant als mensen me tas of me schoen schrijven. Maar lig er verder gelukkig niet wakker van. Fijne avond straks. Dikke kus

  • Je bent de 2e die zich toch soort aan me dit en me dat. Nu moet ik eerlijk zeggen dat mij dat ook opvalt maar ik stoor mij er niet aan 😉 Dikke kus terug!

 8. Ooh lieve Andrea ik hou van je schrijfsels!! Fouten, Engels, rare woorden het maakt me allemaal niks uit. Ik hou gewoon van wat je te vertellen hebt!! En ik ben er van overtuigd dat ik ook regelmatig fouten maak. Schrijfsels zal ook wel geen goed woord zijn. In elk geval kent m’n telefoon m niet
  Lekker doen wat je doet, dat doe je goed!!!

  Liefs

 9. Lezen en schrijven gaat voor mij over de communicatie, de verbinding die je maakt, of je iets over weet te brengen, de ander raakt. Daar zit (voor mij) de kracht van een goede of leuke tekst. Daar zit ook jouw kracht. Dus geen zorgen, van mij krijg je zeker geen opmerkingen over d en dt of als en dan en jou of jouw. Ik zit namelijk alleen maar te genieten als ik je tekst lees en denk je verhaal te begrijpen, te voelen. Dat het gewoon lekker raak is. Fijn is dat

  • Ik lees net dat schrijvers (columnisten en zo) ook eerst hun tekst laten redigeren. Ik denk dan toch ieder zijn vak. Fijn te lezen dat je naar het verhaal an sich kijkt en niet alleen naar de tekst 🙂 X

 10. Leuke blog. Nu ik zelf zoveel schrijf, ben ik wel een stuk alerter op eigen taalfoutjes en ook op die van een ander. Ik vind het zelf wel fijn als iemand mij erop wijst. En als ik het zelf opmerk, dan verander ik het meteen. Niet omdat ik mezelf stom vind, maar omdat ik beter wil worden. Dat is een andere insteek. Ik moet je overigens zeggen dat ik jou volgens mij nog nooit op een foutje heb betrapt (of bijna nooit). Je hebt een vlotte pen en dat leest lekker weg. Dat is wat mij betreft meer waard dan hier en daar een taalfoutje. Dat vergeef ik je direct . Een dikke zoen van een taalpurist (oeps sorry not sorry)

  • Natuurlijk let ik er ook op, zeker als ik schrijf voor een ‘klant’ maar een foutje hier of daar maakt mij echt niks uit. Ik verbeter ze dan ook niet. Als iemand mij erop wijst kan ik mij stom voelen maar jouw benadering spreekt me wel gelijk aan. Je bent nooit te oud om te leren. Ik schrijf snel, edit snel en plaats, zeker op Insta snel. Als ik eerst mijn tekst moet analyseren is voor mij denk ik de lol er snel af :0 Ik vind ’t ook prima dat jullie taalpuristen er zijn hoor lieve Linda 🙂 Zolang er maar niet belerend wordt gedaan en dat is misschien wel wat ik met deze blog wilde zeggen. Dikke kus terug! X

 11. Ik ben gek op lezen, hou erg van schijven en dus ook van taal. Niet dat ik alles goed schrijf maar sommige vervuiling vind ik wel storend. Mijn jonge kids die van dat halflamme gewauwel uitkramen na t kijken van YouTube en t spelen van games gruwellll. Offff dat oh my God en sooooo cute !!! Werkelijk vreselijk :)))
  En in de top drie al genoemd: me, hunnie en dat soort taalverval valt mij direct op. Bij jou ME nog niet opgevallen hoor

  • Wat dacht je van naice!! (Nice in normaal Engels) maar dat zijn geen taalfouten toch, dat is de taal verkrachten. En ach ook dat zal wel bij de tijd horen denk ik dan!

 12. We all have mistakes when we write in another language. Right now I am ruining English, LOL, but I do not think it is important. Only things that really matters is we can understand each other.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *