Ik ben een autodidact en daar ben ik trots op.

Ongeschoold zijn, iets om je voor te schamen?

Wat als je geen opleiding hebt genoten. Hoe ga je daarmee om. Het is voor mij vaak een struikelblok geweest. Niet alleen in het vinden van een baan maar ook in een gesprek bijv. Hoe vaak gaat het in een ontmoeting met mensen die je net leert kennen niet over opleiding en beroep? Ik vind dat dit maar eens gedaan moet zijn. En ga het voor mezelf bespreekbaar maken. Ik ben een autodidact en ben daar trots op.

Hoe dat zo?

Ik zal uitleggen in grote lijnen waarom ik geen opleiding heb gehad. En ik ga serieus met mijn billen bloot. Want er zijn wel meer mensen die hun studie niet afgemaakt hebben. Of die hun diploma nooit gehaald hebben. Mijn situatie is toch net iets anders. Ik heb alleen lagere school gehad. En 3 maanden voortgezet onderwijs. That’s it. Ik zal niet teveel ingaan op onze thuissituatie van toen maar feit is dat we verhuisden naar Duitsland toen ik 11 jaar oud was en mijn moeder ons kinderen eigenlijk niet meer naar school heeft gebracht toen we eenmaal in Duitsland woonde. Mijn zus en broer hebben nog wel voortgezet onderwijs genoten, ik ben de jongste thuis dus ik heb de meeste school gemist. Om te voorkomen dat jullie een verkeerd beeld krijgen van mijn moeder een kleine toelichting. Ze was een ontzettend lief en goedhartig mens maar heeft een aantal verkeerde beslissingen genomen in het leven. Daar is je kinderen niet meer naar school laten gaan er een van. Mijn vader was toen al niet meer in de picture.

Brede interesse.

Geen school maar wel een enorme brede interesse in bijna alles. Ik heb vroeger heel wat boeken verslonden en leerde mijzelf heel veel aan. Ik zeg wel eens, ik weet van heel veel een beetje. En zo is het ook. Wanneer mijn interesse is gewekt duik ik er volledig in. Zo heb ik al heel wat hobby’s gehad. Ook heb ik verschillende banen gehad, van poetsvrouw tot kinderopvang tot winkel eigenaresse (en dan bedoel ik niet mijn webshop maar een fysieke winkel). En bij alles wat ik deed leerde ik mezelf weer iets nieuws aan. Om een gek voorbeeld te noemen, ik kan bijv. 200 hondenrassen uit mijn hoofd. Haha ja daar heb ik niks aan maar ik heb een cursus gevolgd ooit waarbij die kennis vereist was.

Dom ben ik dus niet. Ik heb dit ook jaren geroepen, ik ben niet dom mensen! Maar ik voelde mij vaak wel zo.

IQ test.

Op een gegeven moment in mijn jeugd stond de overheid aan de deur. Na jaren kwamen ze toch maar eens kijken of ik geen scholing nodig had. Ik heb toen een IQ test afgelegd waaruit bleek dat ik een aardig leervermogen had. Dom ben ik dus niet.  Ik heb dit ook jaren geroepen, ik ben niet dom mensen! Maar ik voelde mij vaak wel zo. Geen scholing geen basiskennis en zelfs wat ik op de basisschool heb geleerd kan ik niet goed terug halen. Mijn leven werd toen bepaald door andere dingen waardoor ik blijkbaar te veel afgeleid was om bijv. de tafeltjes goed te leren. Maar ik ben niet dom mensen. Ik heb toen ik 28 was nogmaals een IQ test gedaan en wederom bleek dat ik vwo-niveau zou kunnen halen.

Autodidact.

Waarom ik dan niet op oudere leeftijd naar school ben gegaan. Ik weet het niet, ik heb het vaak gedacht maar het is er nooit van gekomen. Ik ben een tienermoeder van Kim (bewuste keuze) En heb de eerste jaren voor haar gezorgd. Toen ze wat groter werd ben ik gaan werken. Mijn basiskennis is dus allemaal zelf aangeleerd. Door te lezen, te luisteren en te onderzoeken. Een echte autodidact dus! Ik heb ook wel wat cursussen gevolgd waaronder een cursus Engels. Taal heeft sowieso mijn interesse, ik houd van het geschreven woord al heb ik de laatste tijd weinig gelezen.

Ik ben de schaamte voorbij, oké nog niet helemaal maar naarmate ik ouder word kan ik het beter loslaten.

De schaamte voorbij.

Waarom ik dit deel of wil delen. Ik wil mezelf niet meer schamen of in bochten wringen als mensen naar mijn opleiding vragen. Ik wil trots zijn op mezelf om wat ik ben en waar ik ben in het leven. En welke manier is er dan beter dan gewoon dit naar buiten te brengen. Dit is een deel van mij, ik ben een ongeschoolde autodidact met een hoofd vol weetje en feitjes. Natuurlijk ben ik nog veel meer maar dit hoort ook bij mij en ik wil mij er niet meer voor schamen. Misschien bereik ik er nog wel iemand mee, voel jij je ook soms dom of schaam jij je ergens voor. En helpt het om te lezen dat je echt niet de enige bent. Ik ben de schaamte voorbij, oké nog niet helemaal maar naarmate ik ouder word kan ik het beter loslaten.

Nieuw avontuur.

Ik begin trouwens weer aan iets nieuws, ik heb een cursus schrijven, bloggen en columns schrijven in huis gehaald en ik ga hier weer vol van genieten! En wie weet schrijf ik ooit die autobiografie wel. Ik heb een verhaal te vertellen wat ik ooit zou willen delen. Maar voor nu houd ik het bij bloggen. Dan nog een vraag aan jullie, mijn kleine clubje lieve lezers, wat vinden jullie ervan om ook persoonlijke blogs te lezen? Ik vind feedback serieus heel fijn. Vooral over deze persoonlijke uitingen. Laat je het mij weten?

Liefs, Andrea

69 Comments

 • Karin december 20, 2018 at 10:44 am

  Super Andrea dat je het van je af hebt gegooid. Een zware juk, maar reuze dapper.
  dikke knuffel x x
  karin
  karin_at_home

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:06 pm

   Dank je lieve Karin. Het lucht wel op, hoef ik in ieder geval mijzelf niet meer in bochten te wringen. Dikke knuffel terug X

   Reply
 • fijninhuis december 20, 2018 at 10:46 am

  Jeetje Andrea, wat ontzettend dapper!! Ik sta er niet eens bij stil dat de mogelijkheid bestaat. Zijn zo gewend dat in NL iedereen naar school gaat! Dom ben je niet dus jij komt echt wel waar je komen wil! Succes!!! Marian

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:08 pm

   Nee dat snap ik ook, en toch gebeurd het nu ook nog. Dank je voor je fijne berichtje X

   Reply
 • Patricia december 20, 2018 at 10:54 am

  Respect hoor vrouw.. Echt.. Heel knap van je.. Opleidingen zijn niet altijd alles, zo blijkt.
  Ik ben altijd geïnteresseerd in wat je schrijft, dus wat mij betreft, kom maar op! Dikke kus Patries ♥️

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:09 pm

   Lieve Patries, Dankje voor je lieve berichtje en vriendschap. XX

   Reply
   • Patries december 20, 2018 at 2:09 pm

    Reply
 • Leah Peters december 20, 2018 at 10:56 am

  Lieve Andrea, ik heb je op insta gevonden omdat ik naast een druk bestaan hetmeest geniet van interior decorating en ben zo geinspireerd geraakt door jouw creativiteit!!
  Ik ben enorm geraakt door jouw openheid en kwetsbaarheid. En heb veel respect voor jou, mijn bewondering is nu naar een hoger level gegaan!! We hebben allemaal wel iets meegemaakt waar we niet om hebben gevraagd. De 1 veel meer als de ander maar het gaat in her leven om wat je ermee doet. En jij hebt een prachtig draai aan jouw verhaal gegeven. En daar mag je trots op zijn. Neem jouw plek in in deze wereld en blijf doorgaan. Meet je aan niemand, je hebt een publiek die jouw verhaal wil horen en jouw creativiteit wil zien. Stay creative, keep learning and stay the inspiring woman that you are!

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:16 pm

   Wow wat een ontzettend tof bericht. Ik voel me gesteund Leah, hartstikke bedankt! Dit geeft me zeker moed om te blijven schrijven X

   Reply
 • Alice december 20, 2018 at 10:59 am

  Zeker geen schaamte nodig. Je mag trots zijn hoever je bent gekomen op eigen kracht. En goed dat je het durft te delen. Een soort van herkenning zit er voor mij wel in. Opgegroeid bij een gestoorde narcistische moeder. Heel lang verhaal maar t gaat nu niet over mij. In t kort…Ik heb me, ondanks wel middelbare school en mbo diploma, heel lang dom gevoeld door wat zij me altijd liet geloven. Nu 50 plus en eindelijk leer ik mijn ware ik kennen. Die is heel anders dan wat me werd aangepraat. Inmiddels contact verbroken en het leven wordt er alleen maar leuker op. Beter laat dan nooit. Een mens is idd nooit te oud om te leren. Ook van elkaar. Dikke knuffel van mij xxx

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:17 pm

   Lieve Alice, wat fijn om te horen dat je bij je eigen ik bent gekomen. Het is een hele struggle om je los te maken van alles waar je jaren in geloofd hebt. Dikke knuffel X

   Reply
 • Steffie december 20, 2018 at 11:01 am

  Wauw Andrea! Serieus kippenvel door je verhaal! Echt respect! ❤️ En persoonlijke blogs vind ik zeker leuk om te lezen! Dus ga er vooral mee door!

  Liefs, kus Steffie!

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:18 pm

   Wat lief Steffie! Is toch de vraag of mensen op mijn persoonlijke verhalen zitten te wachten. Lief dat jij ze graag leest! Dankje X

   Reply
 • Mandy december 20, 2018 at 11:03 am

  Mooi geschreven! You rock girl! Ikzelf ben van mening dat je het meeste leert in het “echte” leven en een opleiding niet altijd een must is! Wees trots op jezelf ,xx

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:21 pm

   Dank je Mandy. En dat klopt ook wel maar ga maar eens aan een bedrijf uitleggen dat je jezelf kundig acht maar daar niet het begeleidende papiertje voor hebt. Gelukkig heb ik de brutaliteit gehad om toch voor jobs te gaan en heb die gelukkig ook gehad. Waardeer je berichtje enorm 🙂 X

   Reply
 • Debbie december 20, 2018 at 11:08 am

  Lieve Andrea
  Respect voor je verhaal. Je bent een prachtig mooi en intelligente vrouw. Onze opleiding zegt niks over wie we zijn of hoe we ontwikkeld zijn. Ik lees je blogs ontzettend graag en ik vind je mannier van schrijven erg leuk. Dikke knuffel en liefs Debbie

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:24 pm

   Dankje Debbie. Ik weet wel dat opleiding niet alles zegt maar ik heb hem wel gemist en mij ervoor geschaamd. Maar nu niet meer hoor, in ieder geval minder en jouw lieve woorden helpen hierbij enorm X

   Reply
 • Daniëlle december 20, 2018 at 11:22 am

  Lieve dappere jij! Goed van je om dit zo naar buiten te brengen en van je af te schrijven! En dom ben je allerminst. Vreselijk dom woord ook 😉 Je bent leuk, lief, grappig en zonder twijfel intilligent voor zover ik je ken! Ik zou het zeker waarderen vaker een persoonlijk blog te lezen. Mij heb je! Liefs Daan

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:37 pm

   Echt een dom woord is dom! Dankje voor je lieve bericht Daniëlle, is toch maar de vraag of mensen zitten te wachten op je persoonlijke verhalen. Fijn te lezen dat jij dat zeker kunt waarderen X

   Reply
 • Anne kohnke december 20, 2018 at 11:28 am

  Knap van je! En je bent gewoon geweldig met of zonder papiertjes. Intelligentie komt in vele vormen! Anyway! Wees jezelf, want je bent leuk!

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:39 pm

   Dank je Anne, wat een lief berichtje. Als je zoals ik ongeschoold bent loop je wat betreft carrière vaak tegen een muur op. Gelukkig heb ik wel wat kansen gehad 🙂 en ze ook genomen! X

   Reply
 • Diny december 20, 2018 at 11:35 am

  Wauw wat ben je een topper Andrea, je mag trots zijn op jezelf!
  Dikke kus voor jou!
  Liefs Diny
  dinyterpstra

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:40 pm

   Dank je Diny! Zal ik proberen! 🙂 X

   Reply
 • Karst Rauhé december 20, 2018 at 11:48 am

  Alleen maar meer indrukwekkend als je alles jezelf aanleert! Leuk geschreven Andrea!

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:41 pm

   Dank je Karst! Fijn te lezen 🙂 X

   Reply
 • Mindy december 20, 2018 at 11:53 am

  Lieve Andrea wat heb je dit mooi geschreven! Ontzettend knap en dapper vind ik het. Ook al weten we dat we ons niks aan moeten trekken van wat een ander denkt. Dat is nog steeds makkelijker gezegd dat gedaan. Ik heb herkenning in je verhaal ook al is het niet hetzelfde. Dus ik lees graag meer persoonlijke blogs van jou!! Wees trots op jezelf lief! Je bent een geweldig mens! Liefs xxx Mindy

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:43 pm

   Ik voel dat Mindy, we hebben denk ik wel wat raakvlakken. Fijn te lezen dat je mijn persoonlijke verhalen fijn vindt om te lezen! Dikke kus X

   Reply
 • Marleen december 20, 2018 at 11:53 am

  Dapper Andrea,
  Je verhaal geeft mij weer inspiratie. Prachtig om zo in het leven te staan!

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:45 pm

   Wat fijn te lezen Marleen, een dikke knuffel en vergeet nooit dat het leven mooi is X

   Reply
 • Laura verschuur december 20, 2018 at 12:08 pm

  Lieve Andrea , dit had ik dus echt nooit verwacht, wat ontzettend dapper en knap dat je dat deelt! Ik vind je een Superleuk mens, en krijg alleen maar meer respect voor je! You go girl!! Liefs laura ( verschuur)

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:45 pm

   Wat lief Laura, dank je voor je ontzettend fijne berichtje! X

   Reply
 • Misia december 20, 2018 at 12:21 pm

  Super mooi geschreven Andrea! En je moet echt trots op jezelf zijn! Lijkt mij super leuk om meer persoonlijke blogs te lezen 🙂
  Liefs,
  Misia

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 1:49 pm

   Dank je Misia! Wat fijn om te lezen, ik ga ze zeker vaker plaatsen. X

   Reply
 • Jacqueline december 20, 2018 at 12:48 pm

  Wat dapper van je dat je dit vertelt. En weet je, niks om je voor te schamen. Want het gaat erom wie je bent en wat je doet en van je leven maakt. Niet wat voor opleiding je hebt. Dat maakt niet wie je bent. En jij, jij bent gewoon een mooi mens! Dikke kus, Jacqueline

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 3:30 pm

   Dank je lieve Jacq, ik waardeer je bericht enorm! Dikke kus X

   Reply
 • Trish Kachel december 20, 2018 at 1:26 pm

  Oh sweet Andrea-
  Truth and authenticity wins every time! Of course you aren’t stupid! You are super talented in design and writing! You are one of the kindest people I keep up with on Instagram!! We are who we are, and you are are a wonderful soul➕

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 3:33 pm

   Ah Trish! You are so right! Truth and authenticity are much more important than a education but it makes life easier. You know I feel the same, so glad I met you at instagram! X

   Reply
 • Linda Deense zomer december 20, 2018 at 1:48 pm

  Wat heb jij een mooi verhaal te vertellen Andrea! Dat boek komt er, linksom of rechtsom en ik ga ‘m lezen. Voor nu geniet ik eerst van je fijne blogs, je hebt een heerlijke schrijfstijl! Je bent een dapper mooi mens dus hoofd omhoog en schouders recht en dan nog een foto maken en in je feed plaatsen! Je verdient het om gezien te worden.

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 3:34 pm

   Wat super tof, je bericht Linda! Ik beloof je, die foto maar ook dat boek gaat er komen 🙂 Ik haal steun uit je bericht, dank je daarvoor X

   Reply
 • Ilonkadekkers december 20, 2018 at 2:57 pm

  Nu snap pas waarom wij elkaar zo aanvoelen, ik voelden mij zo op me gemak bij jouw ik wist dat jij mij niet veroordeelde en wat kun jij mooi verwoorden maar het had mij verhaal kunnen zijn alleen heb wel opleiding gehad wel heel lage opleiding mijn ouders vonden niet dat meisjes een opleiding hoefden.en daar ben nog altijd zo onzeker over.en natuurlijk ook dyslexie geen aandacht voor gehad ik was dom.dus voor mij is mijn account zo belangrijk het is van mij ik heb gedaan en echt met een lach en traan, want altijd wachten en vragen of iemand je wil helpen met tekst dat kost veel energie. Andrea ik kan niet vertellen hoe trots ik op je ben maar dat echt heel erg veel.xxx

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 3:29 pm

   Lieve Ilonka, wat fijn om te lezen dat jij je op je gemak voelt bij mij. Ik heb dat ook bij jou. Ik herken je onzekerheid zo, ik heb het wel van mij afgegooid maar heb er nog soms moeite mee. Het lijkt me ontzettend lastig om dyslexie te hebben. Veel willen vertellen maar letters die dansen.. ik heb veel respect voor jou lieverd. Ik hoop je snel weer eens te zien. Dikke kus X

   Reply
 • Aristea december 20, 2018 at 3:46 pm

  I love it

  Reply
  • Andrea december 20, 2018 at 3:57 pm

   Thank you so much Aristea for reading. Means a lot to me X

   Reply
 • Barbara december 20, 2018 at 8:42 pm

  Ha, Andrea! Wat goed dat je niet langer van plan bent om je te schamen voor iets waar je je niet voor hoeft te schamen, maar wat ik wel begrijp. Zo gaan die gesprekken, ik heb dit gedaan en zus gestudeerd enz. en dan zit jij met dat gevoel. Je openheid raakt me zeer. Ik denk ook aan een mooie film, als ik me de titel herinner, kom ik ermee. Liefs.

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 7:45 am

   Hee lieve Bar, die film wil ik wel zien! Bedankt voor je lieve berichtje, doet me veel X

   Reply
 • Nieksservies december 20, 2018 at 8:52 pm

  Lieve Andrea, je bent een topper!
  Liefs Nicole

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 7:46 am

   Lief, dank je Nicole! X

   Reply
 • Andrea december 20, 2018 at 10:04 pm

  Lieve Andrea, wat prachtig en eerlijk geschreven. Wat moet ik er nog over zeggen, na alle lieve berichtjes die hier boven staan? Het is knap dat je dit verteld. Uiteindelijk is het helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker hoe je nu in het leven staat. Als een wijze powervrouw. Ik ben fan. Kom maar op met dat boek

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 7:47 am

   Wat lief Andrea, het is wel eens lastig geweest. Maar nu gaat het beter. Dank je voor je bericht X

   Reply
 • Gers_____ december 21, 2018 at 12:50 pm

  Waar wij staan in dit leven en op deze wereld heeft niks met opleiding te maken, maar wat je pad is geweest en waar deze je tot nu toe heeft heen gebracht. Dat zijn de levenslessen die de hoogste opgeleiden nog weleens willen missen. Dus wat is dan belangrijker? Ik heb wel middelbare scholing, maar bij het vinden van werk valt dit helemaal te niet. Ik ben bij je geweest en je straalt zoveel positiviteit uit ♡ Kus!

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 1:48 pm

   Dank je lieve Kim. Ik weet wel dat met opleiding je er niet bent maar voor mij is dit altijd iets geweest om mij voor te schamen. Maar nu niet meer 🙂 X

   Reply
 • Shar december 21, 2018 at 1:09 pm

  Lieverd, ik wist dit natuurlijk. Maar knap dat je er zo diep op ingaat! Jij mag echt zo ontzettend trots zijn op wie je bent en wat je doet…no need for shame. I praise you! (En opdat het nu maar klaar mag zijn met die stomme vraag. Want; wat gaat het iemand eigenlijk aan? Hebben ze een baan voor je ofzo? ) ❤️

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 1:52 pm

   Hey lieverd, ik ben er ook klaar mee. Heb wel in het verleden wel geprobeerd een baan te vinden en daarbij als cv bijgesloten dat ik een autodidact bent. Dan krijg je standaard afwijzing. Wat jammer is want de banen die ik wel heb gekregen waren altijd wanneer ik in levende lijve mezelf kon presenteren. Scheelt dus toch, een schriftelijke sollicitatie zonder briefje is afwijzing. Maar goed ik werk nu lekker voor mezelf 🙂 Kus!

   Reply
 • Andréa december 21, 2018 at 2:52 pm

  Je mag zeker trots zijn op jezelf! En mocht je ooit hulp nodig hebben bij het schrijven… call my name and i’ll Be there ❤️ Liefs Andréa

  Reply
  • Andrea december 21, 2018 at 2:58 pm

   Lieve Andréa, wat lief van jou! Ik ben nu bezig met een leuke schrijfcursus maar ik neem je aanbod graag mee voor de toekomst. X

   Reply
 • Moon december 21, 2018 at 7:25 pm

  Ik geef je een hele dikke knuffel .. je mag zeker trots op jezelf zijn!

  Reply
  • Andrea december 22, 2018 at 2:10 pm

   Dankje Moon. Heel lief! X

   Reply
 • Helenschepers december 22, 2018 at 7:35 am

  Reply
 • Chantal december 22, 2018 at 12:53 pm

  Altijd interesse in echte, persoonlijke verhalen!! Sowieso word ik gek van hoe de maatschappij in elkaar zit en wat belangrijk gevonden wordt. Je kan nog zo vreselijk zijn maar als je een papiertje hebt….nou nou dan ben je ineens iemamd. Heb daar altijd moeite mee gehad en eigenlijk nog steeds. Het lijkt mij fijn wanneer de mens weer eens centraal staat.

  Reply
  • Andrea december 22, 2018 at 2:11 pm

   Ik ben het helemaal met je eens. Nu de rest nog 🙂 Bedankt voor je berichtje X

   Reply
 • Marjan (fly_on_a_dutch_wall december 25, 2018 at 9:52 pm

  Andrea, ik ben een nieuwe volger op IG en zodoende kwam ik op je blog terecht en las ik deze post. Respect dat je de stap hebt genomen om met de billen bloot te gaan. In een maatschappij waar het draait om prestaties ben ik nog steeds verbaast dat die prestaties meestal gekoppeld worden aan opleiding(sniveau). Alsof een prestatie zonder opleiding ineens minder voorstelt. Boekenwijsheid (diploma’s) zeggen niets over intelligentie, het is alleen maar een ‘bewijs’ van iemands kunnen. Ik vergelijk het altijd maar met een rijbewijs. Je kunt een rijbewijs hebben gehaald, dus in theorie moet je kunnen autorijden. Het betekend echter niet dat je automatisch een goede chauffeur bent.
  Dus bij deze maak ik een diepe buiging voor jou, voor wat je al bereikt hebt en nog gaat bereiken.

  Reply
  • Andrea december 27, 2018 at 9:03 am

   Hoi Marjan, Wat mooi omschreven en heel erg bedankt voor je sympathieke woorden. Helaas is het nog steeds zo en misschien nog wel meer dan vroeger. Ik ben gelukkig wel goed terechtgekomen 🙂 en ben van plan om een boek te schrijven, weer een mooie nieuwe uitdaging! Al jullie feedback geeft me moed om door te zetten en te doen waar mijn hart ligt. Ook zonder diploma’s en bezoeken aan literaire cafés ga ik dat gewoon doen (dat boek). X

   Reply
 • AC januari 10, 2019 at 3:30 pm

  Wow… Wat goed geschreven, je had me bij het woord autodidact… heel herkenbaar, hier ook geen diploma’s, schaamte zo herkenbaar, intellect en creativiteit ook, dikke reumaknie ook trouwens en ergens ook die verborgen trots op wat ik wel ben/kan, mooi om te lezen. (eng om te reageren, maar zoveel respect voor jou openhartigheid chapeau!!!)

  Reply
  • Andrea januari 10, 2019 at 3:49 pm

   We hoeven ons nergens voor te schamen! We hebben gewoon geen diploma, punt. Heeft mij tijd gekost maar inmiddels ben ik trots op wat ik wel heb en kan. Bedankt voor je openhartige bericht! X

   Reply
 • Peters oktober 1, 2019 at 5:47 pm

  Knap hoor,maar wat een herkenning,prachtig

  Reply
  • Andrea oktober 2, 2019 at 5:07 am

   Dankje Tonnie

   Reply
 • kor11 oktober 25, 2019 at 2:05 pm

  Je hebt 2 soorten mensen. Mensen welke de weg vragen en mensen welke de weg vinden door zelf te zoeken. De laatste groep is veelal ondernemer in de ruimste zin van het woord.

  Reply
  • Andrea oktober 25, 2019 at 2:56 pm

   Mooi gezegd Kor 🙂 Dankje

   Reply
 • Schrijffouten So what? - LivingHip mei 14, 2020 at 2:11 pm

  […] en schrijf en lees al zo’n 40 jaar. (40 jaar? We zeggen er niks over afgesproken?) Wel ben ik een autodidact dus wellicht dat het daarin zit? Toch een smoes […]

  Reply

Leave a Comment