Ongeschoold zijn, iets om je voor te schamen?

Wat als je geen opleiding hebt genoten. Hoe ga je daarmee om. Het is voor mij vaak een struikelblok geweest. Niet alleen in het vinden van een baan maar ook in een gesprek bijv. Hoe vaak gaat het in een ontmoeting met mensen die je net leert kennen niet over opleiding en beroep? Ik vind dat dit maar eens gedaan moet zijn. En ga het voor mezelf bespreekbaar maken. Ik ben een autodidact en ben daar trots op.

Hoe dat zo?

Ik zal uitleggen in grote lijnen waarom ik geen opleiding heb gehad. En ik ga serieus met mijn billen bloot. Want er zijn wel meer mensen die hun studie niet afgemaakt hebben. Of die hun diploma nooit gehaald hebben. Mijn situatie is toch net iets anders. Ik heb alleen lagere school gehad. En 3 maanden voortgezet onderwijs. That’s it. Ik zal niet teveel ingaan op onze thuissituatie van toen maar feit is dat we verhuisden naar Duitsland toen ik 11 jaar oud was en mijn moeder ons kinderen eigenlijk niet meer naar school heeft gebracht toen we eenmaal in Duitsland woonde. Mijn zus en broer hebben nog wel voortgezet onderwijs genoten, ik ben de jongste thuis dus ik heb de meeste school gemist. Om te voorkomen dat jullie een verkeerd beeld krijgen van mijn moeder een kleine toelichting. Ze was een ontzettend lief en goedhartig mens maar heeft een aantal verkeerde beslissingen genomen in het leven. Daar is je kinderen niet meer naar school laten gaan er een van. Mijn vader was toen al niet meer in de picture.

Brede interesse.

Geen school maar wel een enorme brede interesse in bijna alles. Ik heb vroeger heel wat boeken verslonden en leerde mijzelf heel veel aan. Ik zeg wel eens, ik weet van heel veel een beetje. En zo is het ook. Wanneer mijn interesse is gewekt duik ik er volledig in. Zo heb ik al heel wat hobby’s gehad. Ook heb ik verschillende banen gehad, van poetsvrouw tot kinderopvang tot winkel eigenaresse (en dan bedoel ik niet mijn webshop maar een fysieke winkel). En bij alles wat ik deed leerde ik mezelf weer iets nieuws aan. Om een gek voorbeeld te noemen, ik kan bijv. 300 hondenrassen uit mijn hoofd. Haha ja daar heb ik niks aan maar ik heb een cursus gevolgd ooit waarbij die kennis vereist was.

Dom ben ik dus niet. Ik heb dit ook jaren geroepen, ik ben niet dom mensen! Maar ik voelde mij vaak wel zo.

IQ test.

Op een gegeven moment in mijn jeugd stond de overheid aan de deur. Na jaren kwamen ze toch maar eens kijken of ik geen scholing nodig had. Ik heb toen een IQ test afgelegd waaruit bleek dat ik een aardig leervermogen had. Dom ben ik dus niet.  Ik heb dit ook jaren geroepen, ik ben niet dom mensen! Maar ik voelde mij vaak wel zo. Geen scholing geen basiskennis en zelfs wat ik op de basisschool heb geleerd kan ik niet goed terug halen. Mijn leven werd toen bepaald door andere dingen waardoor ik blijkbaar te veel afgeleid was om bijv. de tafeltjes goed te leren. Maar ik ben niet dom mensen. Ik heb toen ik 28 was nogmaals een IQ test gedaan en wederom bleek dat ik vwo-niveau zou kunnen halen.

Autodidact.

Waarom ik dan niet op oudere leeftijd naar school ben gegaan. Ik weet het niet, ik heb het vaak gedacht maar het is er nooit van gekomen. Ik ben een tienermoeder van Kim (bewuste keuze) En heb de eerste jaren voor haar gezorgd. Toen ze wat groter werd ben ik gaan werken. Mijn basiskennis is dus allemaal zelf aangeleerd. Door te lezen, te luisteren en te onderzoeken. Een echte autodidact dus! Ik heb ook wel wat cursussen gevolgd waaronder een cursus Engels. Taal heeft sowieso mijn interesse, ik houd van het geschreven woord al heb ik de laatste tijd weinig gelezen.

Ik ben de schaamte voorbij, oké nog niet helemaal maar naarmate ik ouder word kan ik het beter loslaten.

De schaamte voorbij.

Waarom ik dit deel of wil delen. Ik wil mezelf niet meer schamen of in bochten wringen als mensen naar mijn opleiding vragen. Ik wil trots zijn op mezelf om wat ik ben en waar ik ben in het leven. En welke manier is er dan beter dan gewoon dit naar buiten te brengen. Dit is een deel van mij, ik ben een ongeschoolde autodidact met een hoofd vol weetje en feitjes. Natuurlijk ben ik nog veel meer maar dit hoort ook bij mij en ik wil mij er niet meer voor schamen. Misschien bereik ik er nog wel iemand mee, voel jij je ook soms dom of schaam jij je ergens voor. En helpt het om te lezen dat je echt niet de enige bent. Ik ben de schaamte voorbij, oké nog niet helemaal maar naarmate ik ouder word kan ik het beter loslaten.

Nieuw avontuur.

Ik begin trouwens weer aan iets nieuws, ik heb een cursus schrijven, bloggen en columns schrijven in huis gehaald en ik ga hier weer vol van genieten! En wie weet schrijf ik ooit die autobiografie wel. Ik heb een verhaal te vertellen wat ik ooit zou willen delen. Maar voor nu houd ik het bij bloggen. Dan nog een vraag aan jullie, mijn kleine clubje lieve lezers, wat vinden jullie ervan om ook persoonlijke blogs te lezen? Ik vind feedback serieus heel fijn. Vooral over deze persoonlijke uitingen. Laat je het mij weten?

Liefs, Andrea

Categories:

76 Reacties

   • Verschrikkelijk knap van je hoor,
    Ik heb een heel goede kennis, de man is nu 83 jaar, is heel zijn leven al autodidact,
    Is een kleine 40 jaar diabeet, je hoef hem er niets over te vertellen, hij weet alles, heeft zelfs les gegeven op een universiteit, en is daar in die plaats ere burger geworden.
    Is projectontwikkelaar geweest, heeft een makelaarskantoor opgezet,
    Nu op deze leeftijd heeft hij nog wel de regie, maar zijn dochter heeft alles moeten leren en het overgenomen, als het te moeilijk wordt springt hij nog in.
    Voor deze mensen heb ik respect, de oude ‘baas’ is al jaren 65 kg, dit door zijn precieze leven met koolhydraten en vet, veel wandelen/zwemmen en genieten.beslist niet roken of alcohol te drinken,
    Zelfs kleine ongemakken aan zijn lichaam lost hij zelf op.
    ALS IK DIT NIET ZELF HAD MEEGEMAAKT, ZOU IK HET NIET GELOOFD HEBBEN.
    Zijn hobby’s waren schilderen, maar alles uit het hoofd, en heel modern.
    Leeft verder sober vanwege zijn zelf ontworpen dieet,
    Ik was een aantal maanden met hem bevriend, en wist niet dat je jezelf ook beter kunt maken, behoudens dan een operatie.
    Is bikkelhard, heeft Corona goed doorstaan, is zeer punctueel en akelig schoon, niet alleeen voor zichzelf maar ook in zijn woning.
    Alles heeft een doel wat hij bezit, niets overdadig, helaas kon ik het niet altijd begrijpen en is het contact met hem verwaterd,tot mijn grote verdriet.
    heb ik nog wel contact met zijn dochter,
    Ik wilde dit graag aan je schrijven, omdat er zoveel mensen zijn die dit niet kunnen geloven dat er zo iets bestaat.

  • Lieve Andrea,
   Ik ben op mijn zeventiende van school gegaan ik zat toen in 4 havo!
   En schaam mij daar nog steeds voor en wat je zegt in van die ongemakkelijke gesprekken dat je dan geen studie hebt gedaan.
   Ik ben gaan werken maar ben na een paar jaar in de wao terecht gekomen met lichamelijke en psychische klachten weer mislukt.
   Een dochter uit mijn eerste huwelijk en nog een dochter en zoon gekregen bij mijn tweede man. Ik ben nu nog steeds huisvrouw en voel mij nog steeds minder dan anderen. Mijn dochters hebben beide gymnasium en universiteit gedaan waarvan eentje cumlaude afgestudeerd en onze zoon zit nog op de Havo.
   Mijn man heeft atheneum en HTS gedaan. Ik ben dus ook niet dom
   Bedankt voor je verhaal het helpt mij.

   • Ah Margaret, het grijpt mij aan dat je spreekt over ‘weer mislukt.’ Je bent niet mislukt, je hebt alleen andere kansen gekregen in het leven, net als ik. Schud het van je af en wees trots, volgens mij heb je daar alle redenen toe! X

 1. Jeetje Andrea, wat ontzettend dapper!! Ik sta er niet eens bij stil dat de mogelijkheid bestaat. Zijn zo gewend dat in NL iedereen naar school gaat! Dom ben je niet dus jij komt echt wel waar je komen wil! Succes!!! Marian

 2. Respect hoor vrouw.. Echt.. Heel knap van je.. Opleidingen zijn niet altijd alles, zo blijkt.
  Ik ben altijd geïnteresseerd in wat je schrijft, dus wat mij betreft, kom maar op! Dikke kus Patries ♥️

 3. Lieve Andrea, ik heb je op insta gevonden omdat ik naast een druk bestaan hetmeest geniet van interior decorating en ben zo geinspireerd geraakt door jouw creativiteit!!
  Ik ben enorm geraakt door jouw openheid en kwetsbaarheid. En heb veel respect voor jou, mijn bewondering is nu naar een hoger level gegaan!! We hebben allemaal wel iets meegemaakt waar we niet om hebben gevraagd. De 1 veel meer als de ander maar het gaat in her leven om wat je ermee doet. En jij hebt een prachtig draai aan jouw verhaal gegeven. En daar mag je trots op zijn. Neem jouw plek in in deze wereld en blijf doorgaan. Meet je aan niemand, je hebt een publiek die jouw verhaal wil horen en jouw creativiteit wil zien. Stay creative, keep learning and stay the inspiring woman that you are!

 4. Zeker geen schaamte nodig. Je mag trots zijn hoever je bent gekomen op eigen kracht. En goed dat je het durft te delen. Een soort van herkenning zit er voor mij wel in. Opgegroeid bij een gestoorde narcistische moeder. Heel lang verhaal maar t gaat nu niet over mij. In t kort…Ik heb me, ondanks wel middelbare school en mbo diploma, heel lang dom gevoeld door wat zij me altijd liet geloven. Nu 50 plus en eindelijk leer ik mijn ware ik kennen. Die is heel anders dan wat me werd aangepraat. Inmiddels contact verbroken en het leven wordt er alleen maar leuker op. Beter laat dan nooit. Een mens is idd nooit te oud om te leren. Ook van elkaar. Dikke knuffel van mij xxx

  • Lieve Alice, wat fijn om te horen dat je bij je eigen ik bent gekomen. Het is een hele struggle om je los te maken van alles waar je jaren in geloofd hebt. Dikke knuffel X

 5. Wauw Andrea! Serieus kippenvel door je verhaal! Echt respect! ❤️ En persoonlijke blogs vind ik zeker leuk om te lezen! Dus ga er vooral mee door!

  Liefs, kus Steffie!

  • Dank je Mandy. En dat klopt ook wel maar ga maar eens aan een bedrijf uitleggen dat je jezelf kundig acht maar daar niet het begeleidende papiertje voor hebt. Gelukkig heb ik de brutaliteit gehad om toch voor jobs te gaan en heb die gelukkig ook gehad. Waardeer je berichtje enorm 🙂 X

 6. Lieve Andrea
  Respect voor je verhaal. Je bent een prachtig mooi en intelligente vrouw. Onze opleiding zegt niks over wie we zijn of hoe we ontwikkeld zijn. Ik lees je blogs ontzettend graag en ik vind je mannier van schrijven erg leuk. Dikke knuffel en liefs Debbie

  • Dankje Debbie. Ik weet wel dat opleiding niet alles zegt maar ik heb hem wel gemist en mij ervoor geschaamd. Maar nu niet meer hoor, in ieder geval minder en jouw lieve woorden helpen hierbij enorm X

 7. Lieve dappere jij! Goed van je om dit zo naar buiten te brengen en van je af te schrijven! En dom ben je allerminst. Vreselijk dom woord ook 😉 Je bent leuk, lief, grappig en zonder twijfel intilligent voor zover ik je ken! Ik zou het zeker waarderen vaker een persoonlijk blog te lezen. Mij heb je! Liefs Daan

  • Echt een dom woord is dom! Dankje voor je lieve bericht Daniëlle, is toch maar de vraag of mensen zitten te wachten op je persoonlijke verhalen. Fijn te lezen dat jij dat zeker kunt waarderen X

  • Dank je Anne, wat een lief berichtje. Als je zoals ik ongeschoold bent loop je wat betreft carrière vaak tegen een muur op. Gelukkig heb ik wel wat kansen gehad 🙂 en ze ook genomen! X

 8. Lieve Andrea wat heb je dit mooi geschreven! Ontzettend knap en dapper vind ik het. Ook al weten we dat we ons niks aan moeten trekken van wat een ander denkt. Dat is nog steeds makkelijker gezegd dat gedaan. Ik heb herkenning in je verhaal ook al is het niet hetzelfde. Dus ik lees graag meer persoonlijke blogs van jou!! Wees trots op jezelf lief! Je bent een geweldig mens! Liefs xxx Mindy

  • Ik voel dat Mindy, we hebben denk ik wel wat raakvlakken. Fijn te lezen dat je mijn persoonlijke verhalen fijn vindt om te lezen! Dikke kus X

 9. Lieve Andrea , dit had ik dus echt nooit verwacht, wat ontzettend dapper en knap dat je dat deelt! Ik vind je een Superleuk mens, en krijg alleen maar meer respect voor je! You go girl!! Liefs laura ( verschuur)

 10. Wat dapper van je dat je dit vertelt. En weet je, niks om je voor te schamen. Want het gaat erom wie je bent en wat je doet en van je leven maakt. Niet wat voor opleiding je hebt. Dat maakt niet wie je bent. En jij, jij bent gewoon een mooi mens! Dikke kus, Jacqueline

 11. Oh sweet Andrea-
  Truth and authenticity wins every time! Of course you aren’t stupid! You are super talented in design and writing! You are one of the kindest people I keep up with on Instagram!! We are who we are, and you are are a wonderful soul➕

  • Ah Trish! You are so right! Truth and authenticity are much more important than a education but it makes life easier. You know I feel the same, so glad I met you at instagram! X

 12. Wat heb jij een mooi verhaal te vertellen Andrea! Dat boek komt er, linksom of rechtsom en ik ga ‘m lezen. Voor nu geniet ik eerst van je fijne blogs, je hebt een heerlijke schrijfstijl! Je bent een dapper mooi mens dus hoofd omhoog en schouders recht en dan nog een foto maken en in je feed plaatsen! Je verdient het om gezien te worden.

  • Wat super tof, je bericht Linda! Ik beloof je, die foto maar ook dat boek gaat er komen 🙂 Ik haal steun uit je bericht, dank je daarvoor X

 13. Nu snap pas waarom wij elkaar zo aanvoelen, ik voelden mij zo op me gemak bij jouw ik wist dat jij mij niet veroordeelde en wat kun jij mooi verwoorden maar het had mij verhaal kunnen zijn alleen heb wel opleiding gehad wel heel lage opleiding mijn ouders vonden niet dat meisjes een opleiding hoefden.en daar ben nog altijd zo onzeker over.en natuurlijk ook dyslexie geen aandacht voor gehad ik was dom.dus voor mij is mijn account zo belangrijk het is van mij ik heb gedaan en echt met een lach en traan, want altijd wachten en vragen of iemand je wil helpen met tekst dat kost veel energie. Andrea ik kan niet vertellen hoe trots ik op je ben maar dat echt heel erg veel.xxx

  • Lieve Ilonka, wat fijn om te lezen dat jij je op je gemak voelt bij mij. Ik heb dat ook bij jou. Ik herken je onzekerheid zo, ik heb het wel van mij afgegooid maar heb er nog soms moeite mee. Het lijkt me ontzettend lastig om dyslexie te hebben. Veel willen vertellen maar letters die dansen.. ik heb veel respect voor jou lieverd. Ik hoop je snel weer eens te zien. Dikke kus X

 14. Ha, Andrea! Wat goed dat je niet langer van plan bent om je te schamen voor iets waar je je niet voor hoeft te schamen, maar wat ik wel begrijp. Zo gaan die gesprekken, ik heb dit gedaan en zus gestudeerd enz. en dan zit jij met dat gevoel. Je openheid raakt me zeer. Ik denk ook aan een mooie film, als ik me de titel herinner, kom ik ermee. Liefs.

 15. Lieve Andrea, wat prachtig en eerlijk geschreven. Wat moet ik er nog over zeggen, na alle lieve berichtjes die hier boven staan? Het is knap dat je dit verteld. Uiteindelijk is het helemaal niet belangrijk, het is veel belangrijker hoe je nu in het leven staat. Als een wijze powervrouw. Ik ben fan. Kom maar op met dat boek

 16. Waar wij staan in dit leven en op deze wereld heeft niks met opleiding te maken, maar wat je pad is geweest en waar deze je tot nu toe heeft heen gebracht. Dat zijn de levenslessen die de hoogste opgeleiden nog weleens willen missen. Dus wat is dan belangrijker? Ik heb wel middelbare scholing, maar bij het vinden van werk valt dit helemaal te niet. Ik ben bij je geweest en je straalt zoveel positiviteit uit ♡ Kus!

  • Dank je lieve Kim. Ik weet wel dat met opleiding je er niet bent maar voor mij is dit altijd iets geweest om mij voor te schamen. Maar nu niet meer 🙂 X

 17. Lieverd, ik wist dit natuurlijk. Maar knap dat je er zo diep op ingaat! Jij mag echt zo ontzettend trots zijn op wie je bent en wat je doet…no need for shame. I praise you! (En opdat het nu maar klaar mag zijn met die stomme vraag. Want; wat gaat het iemand eigenlijk aan? Hebben ze een baan voor je ofzo? ) ❤️

  • Hey lieverd, ik ben er ook klaar mee. Heb wel in het verleden wel geprobeerd een baan te vinden en daarbij als cv bijgesloten dat ik een autodidact bent. Dan krijg je standaard afwijzing. Wat jammer is want de banen die ik wel heb gekregen waren altijd wanneer ik in levende lijve mezelf kon presenteren. Scheelt dus toch, een schriftelijke sollicitatie zonder briefje is afwijzing. Maar goed ik werk nu lekker voor mezelf 🙂 Kus!

 18. Altijd interesse in echte, persoonlijke verhalen!! Sowieso word ik gek van hoe de maatschappij in elkaar zit en wat belangrijk gevonden wordt. Je kan nog zo vreselijk zijn maar als je een papiertje hebt….nou nou dan ben je ineens iemamd. Heb daar altijd moeite mee gehad en eigenlijk nog steeds. Het lijkt mij fijn wanneer de mens weer eens centraal staat.

 19. Andrea, ik ben een nieuwe volger op IG en zodoende kwam ik op je blog terecht en las ik deze post. Respect dat je de stap hebt genomen om met de billen bloot te gaan. In een maatschappij waar het draait om prestaties ben ik nog steeds verbaast dat die prestaties meestal gekoppeld worden aan opleiding(sniveau). Alsof een prestatie zonder opleiding ineens minder voorstelt. Boekenwijsheid (diploma’s) zeggen niets over intelligentie, het is alleen maar een ‘bewijs’ van iemands kunnen. Ik vergelijk het altijd maar met een rijbewijs. Je kunt een rijbewijs hebben gehaald, dus in theorie moet je kunnen autorijden. Het betekend echter niet dat je automatisch een goede chauffeur bent.
  Dus bij deze maak ik een diepe buiging voor jou, voor wat je al bereikt hebt en nog gaat bereiken.

  • Hoi Marjan, Wat mooi omschreven en heel erg bedankt voor je sympathieke woorden. Helaas is het nog steeds zo en misschien nog wel meer dan vroeger. Ik ben gelukkig wel goed terechtgekomen 🙂 en ben van plan om een boek te schrijven, weer een mooie nieuwe uitdaging! Al jullie feedback geeft me moed om door te zetten en te doen waar mijn hart ligt. Ook zonder diploma’s en bezoeken aan literaire cafés ga ik dat gewoon doen (dat boek). X

 20. Wow… Wat goed geschreven, je had me bij het woord autodidact… heel herkenbaar, hier ook geen diploma’s, schaamte zo herkenbaar, intellect en creativiteit ook, dikke reumaknie ook trouwens en ergens ook die verborgen trots op wat ik wel ben/kan, mooi om te lezen. (eng om te reageren, maar zoveel respect voor jou openhartigheid chapeau!!!)

  • We hoeven ons nergens voor te schamen! We hebben gewoon geen diploma, punt. Heeft mij tijd gekost maar inmiddels ben ik trots op wat ik wel heb en kan. Bedankt voor je openhartige bericht! X

 21. Je hebt 2 soorten mensen. Mensen welke de weg vragen en mensen welke de weg vinden door zelf te zoeken. De laatste groep is veelal ondernemer in de ruimste zin van het woord.

 22. Wat ontzettend gaaf om te lezen. En wat jammer dat er nog een soort van gevoel geconditioneerde schaamte op zit !
  Weet in elk geval dat mensen die jaren in het schoolprogramma hebben gezeten, weliswaar volgens de regeltjes die van bovenaf bepaald zijn, geconditioneerd zijn en dat helemaal niets zegt over hoe slim ze zijn, sterker nog, vaak zijn ze meer afgesneden van hun intuïtief weten, dan jij, die altijd heeft kunnen kiezen wat je met je tijd deed en aan welke boeken jij je tijd besteedde om je kennis te verbreden.

  Zelfs mensen met een universiteitsdiploma zijn niet slimmer dan mensen die tijdens middelbaar zijn afgehaakt, het ligt vlgs mij volledig aan waar jij je tijd verder aan besteedt en hoe diep jij vanuit je hart leeft en bezig bent met waar jij zelf blij van wordt. Mijn ziel werd nooit blij van school, ik moest van mijn ouders en achteraf is het zoals het is en heeft het me gebracht waar ik nu ben. Maar als ik destijds zelf had kunnen kiezen was ik er direct mee gestopt. Met alles overigens wat ze van boven op proberen te leggen. Want dát is namelijk niet in het belang van de mens, zoals ze je proberen te doen geloven, maar om je klaar te stomen, als een slaaf te werken voor de staat en keurig je inkomsten af te dragen… hoe beter geconditioneerd hoe minder je zelf nadenkt en vraagtekens gaat zetten.

  Dus ben alsjeblieft blij met jou autodidact leren en de keuze van je moeder. Onbewust misschien heeft ze toch iets heel goeds gedaan… lieve groet Ayam

 23. Beste Andrea,

  En zo kwam ik zomaar op je blog.
  En ja, je bent absolute niet de enige.
  Maar als ervaringsdeskundige door eigen leven wil ik je toch iets meegeven.
  (heel erg vergelijkbaar als jou verhaal, allen ben ik een man)
  Daarmee heb ik zelf 30 jaar van mijn leven vergald, niet doen dus.
  Het woord waar het allemaal om draait is eigenwaarde.
  Autodidact zonder eigenwaarde is als een vloek voor jezelf.
  Zodra je jezelf accepteert zoals je bent dan is autodidact zelfs een zegen.
  Iedereen en goed opleid, laat ze lekker de kopieën uit hun lesboeken herhalen.
  Vaak en vooral maar over één onderwerp.
  Jij bent anders als autodidact omdat jij verder kan praten, zelfs als het eens buiten het lespakket valt.
  En daardoor maakt het je dus uniek, en vooral creatief.
  Zo heb ik ook veel bewondering voor mensen met dyslexie.
  Die zijn vaak gedwongen tot een vorm van autodidact zijn en hebben vaak een goede technische inzicht.
  Kunnen ook vaak heel goed buiten “the box” denken en vindingrijk.

  En zo is het bij mij omgeslagen van 30 jaar schaamte naar medelijden voor de mensen die geen autodidactische vermogens hebben.
  Dus Andrea, autodidact is een gave, het grote probleem is wel, hoe om te gaan met die gaven.

  Doe er je voordeel mee,
  Rob

 24. Zo herkenbaar. Ik kom uit een disfunctioneel gezin. Jongere zus was het lievelingetje want was in hun ogen heel braaf, maar was heel geniepig achter hun rug. Ik was de rebel, dus als mijn vader kolkend van woede en stress vh werk thuiskwam, mijn moeder zijn schoenen uitdeed en sloefen aan zijn voeten schoof, dan vertelde ze tegelijkertijd wat ik weeral uitgespookt had. De livingdeur vloog dan open en hij grabbelde me vast. Ik kon redelijk goed mee op school. Begonnen aan humaniora.maar zat te slecht in mijn vel om me er op te kunnen concentreren. Toen hoorde ik over een opleiding kantoorwerken, een beroepsrichting waarin je het laatste jaar stage, dus ervaring kon opdoen. Dmv die stages zou ik vlugger werk kunnen vinden. Vader was natuurlijk niet akkoord, door mijn slechte resultaten moest ik wel afzakken een niveau lager, handel a2. Ik wilde zo vlug mogelijk gaan werken, dus had ook geen motivatie om het goed te doen, met als gevolg dat ik de laatste 2 jaar toch beroeps heb gevolgd en stages gedaan. Ik kon direct ergens ad slag, weliswaar als stagaire voor een jaar, maar wel op basis van psychologische tests. Een maand voor ik 19 werd ben ik thuis vertrokken. Had een heel laag diploma, maar mijn meeste jobs heb ik gekregen door mond op mond reclame. Zo ben ik in de boekhouding gerold, interesse, zelfstudie, avondschool en cursussen. Heb het van 0 af aan geleerd, toen nog met de doorschrijfmethode, computer was toen nog niet ad orde. Ben uiteindelijk op mijn pootjes terechtgekomen. Een verantwoordelijke functie als interne boekhoudster. Maar desondanks bleef ik en blijf ik mezelf nog altijd dom vinden. De omstandigheden waarin je bent opgegroeid en het idee dat mijn ouders van me hadden, zelfs nu nog, dat breekt je eigenwaarde. Dat draag je levenslang mee

 25. Wees maar trots dat je een autodidact bent. Je bent niet de enige want de eerste wetenschappers waren ook autodidacten. Het hele schoolsysteem is failliet omdat we de connectie met het Goddelijke los gelaten hebben. Het is een geloofsysteem waar iedereen zich moet conformeren. Het systeem is door de overheid bedacht met als doel om de mens te blijven controleren. Het resultaat is dat de mens niet meer zelfstandig kan na denken.
  Veel respect voor je dat je zelfstandig hebt ontwikkeld.

  mvg paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *