Tips om zelf je huis goed te isoleren

Steeds meer mensen in Nederland kiezen voor duurzaam wonen. Dat is niet zo gek: duurzaam leven is namelijk niet alleen goed voor het milieu en de aarde, maar ook voor je portemonnee. Door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met het isoleren van je huis bespaar je op jaarbasis al enkele tientjes tot soms wel honderden euro’s. Wow! Vandaag de dag hoef je niet eens een duur bedrijf in te huren om je woning op de juiste manier te isoleren. In dit artikel geef ik je een paar tips hoe je zelf aan de slag kunt gaan met de isolatie van je huis.

Spoor naden en kieren op in huis

De kans is groot dat je in je huis een paar plekken hebt waar het tocht. Het is met name bij oudere woningen het geval dat er naden en kieren in de muren, in hoekjes of in de kruipruimte te vinden zijn. Wanneer je huis over dit soort gaten beschikt, wordt het ook wel een ‘lek huis’ genoemd. Door die kieren gaat namelijk veel gestookte warmte verloren en komt er koude lucht naar binnen. 

Ga daarom aan de slag met een speciaal product om die kieren en naden te dichten. Je komt bijvoorbeeld met siliconenkit al een heel eind – in een gemiddelde hoekwoning bespaar je daarmee tot wel € 60 per jaar. De thermostaat kan in zo’n geval vaak ook een stukje lager omdat de warmte blijft hangen, waardoor je nog meer geld kunt besparen. Dat is dus zeker het controleren en fixen waard. 

Ventileren is belangrijk voor leefruimte

Om warmte en geld te besparen, is het daarnaast natuurlijk belangrijk om niet flink te stoken terwijl je de ramen of deuren open hebt staan. Er kan zelfs onder een deur door tocht vandaan komen, dus schaf het liefst deurstoppers of tochtstrips aan voor dit soort plekken. Met zo’n gemakkelijke en goedkope oplossing bespaar je uiteindelijk ook weer geld op je energierekening. Het sluiten van ramen en deuren betekent overigens niet dat je niet moet ventileren.

Het is juist belangrijk om je leefruimtes goed te ventileren. Laat het ventilatierooster van je woonkamer of keuken bijvoorbeeld juist open. Op die manier komt er frisse buitenlucht naar binnen (maar niet te veel) wat goed is voor je gezondheid. Daarnaast warmt nieuwe droge lucht sneller op dan oude lucht die constant in- en uitgeademd wordt. Laat de roosters in diverse ruimtes dus zeker open voor een optimale luchtverversing.

Gordijnen en verwarmingen houden warmte vast

Wat ook goed is om te weten, is dat je met de juiste gordijnen al een heleboel warmte in je huis kunt houden – zelfs als je huis op een paar plekken lekt. Het liefst heb je uiteraard kieren en gaten gedicht om vervolgens te profiteren van dikke gordijnen die warmte vasthouden. Dit is vooral handig op koudere dagen; dan vormt een gordijn een goede isolerende basis. Zodra de zon schijnt, gooi je de gordijnen juist open zodat je gratis kunt genieten van de warmte van de zon.

Wist je dat je je verwarming helemaal niet iedere dag op volle toeren hoeft te laten draaien om het binnen wel lekker warm te hebben? Met behulp van reflecterende folie kun je heel wat warmte in een ruimte houden. Dit soort folie plaats je tussen de verwarming en de muur in, waardoor de warmte de kamer in wordt gestraald in plaats van tegen een koude muur. Let er ook op dat je geen dikke gordijnen voor je verwarming hebt hangen. Op zo’n manier is een gordijn juist niet zo handig voor het opwarmen van een ruimte.

Sluit koude ruimte goed af

Tot slot is het interessant om eens te kijken naar waar de tocht of kou in je interieur precies vandaan komt. Zelfs wanneer je alle kieren en gaten hebt gedicht, kan het nog tochten in huis. Misschien heb je een koude garage of een open (bij)keuken met plat dak waar veel warmte verloren gaat. Je ziet het bijvoorbeeld bij wat oudere huizen vaak dat er een keuken is aangebouwd aan het huis, als een soort extra ruimte. Meestal is het dak van die ruimte plat, waar veel warmte met gemak doorheen kan gaan.

Het is altijd aan te raden om de basis van zo’n verbouwing goed te isoleren, maar wanneer dat niet gebeurd is, moet je het anders aanpakken. Je kunt in ieder geval beginnen met het afsluiten van die ruimte naar bijvoorbeeld de woonkamer. Daarmee houd je de woonkamer in ieder geval warm. Plaats in de keuken of garage tochtstrips of tochtborstels onderaan de deur. Door beide ruimtes af te zonderen van elkaar zul je zien dat het in zowel de keuken als de kamer veel warmer is én blijft.

 

Categories:

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *