Een houtkachel in huis geeft sfeer.

Blij met onze houtkachel.

Omdat ik best veel vragen krijg over onze houtkachel leek het mij leuk om tijdens deze koude dagen er een blogje over te schrijven. Onze haard had wat voeten in de aarde voordat hij er stond. Maar ik zou nu niet meer zonder willen!

Toen we ons huis kochten zat er een ouderwetse gaskachel in met ontzettend lelijke schouw eromheen. We durfden de kachel ook niet te gebruiken want we waren toch wel huiverig voor verstoppingen. Al hadden we de schoorsteen wel laten vegen. We durfden het niet aan. Na een aantal jaren hier gewoond te hebben gingen we toch de oude kachel vervangen.

We hebben alle opties onder de loep genomen maar een houtkachel, gek genoeg ook een ouderwets model, had onze voorkeur. Omdat we om de oude schouw heen moesten werken besloten we dat we de haard in een hogere schouw gingen plaatsen. Ik heb half internet afgestruind en uiteindelijk kwam ik uit bij een kalkstenen schouw uit Frankrijk. Dit vond ik gaaf en manlief gelukkig ook.

We bestelden de schouw en kachel en lieten de plaatsing over aan deskundigen. Leek ons wel zo veilig. Wat we even waren vergeten was dat er een fundering gestort moest worden in de kelder. Oeps, dat was een dingetje wat we vergeten waren. Ze waren al bezig met slopen en plaatsen toen dit aan het licht kwam. De kachel inclusief schouw had dus bijna een verdieping lager gezeten. De vloer had dit nooit gehouden! Gelukkig kwamen we er net op tijd achter.

En nu genieten we alweer jaren van de houtkachel. In de zomer denk ik wel eens hoeveel ruimte ik zou kunnen creΓ«ren als de schouw er niet stond maar zodra het kouder wordt ben ik zo blij dat we er een hebben! Het geeft echt heerlijke warmte af. Daarnaast ruikt het heerlijk en is het enorm sfeer verhogend door het gezellige geknetter van het hout. Soms ga ik ervoor zitten met een goed boek. Heerlijk! Ook de dieren en Teun kruipen er graag voor als hij aanstaat.

Heb jij ook een houtkachel? Of overweeg je er een? Ik kan het echt aanraden!

Liefs, Andrea

4 Comments

 • Debbie januari 29, 2019 at 10:15 am

  Onze dieren zaten ook altijd voor de openhaard. We hebben er wel 1 maar stoken hem al een paar jaar niet meer. Manlief kreeg last van zijn rug dus kon niet meer voor het hout zorgen. Maar vind het nog wel mooi staan in huis.
  Groetjes Debbie

  Reply
  • Andrea januari 29, 2019 at 8:03 pm

   Ja dat is wel een dingetje. Peter sjouwt zich ook een ongeluk. Maar gelukkig hebben we wel nog altijd genoeg hout kunnen “krijgen!”

   Reply
 • Deense zomer januari 29, 2019 at 7:54 pm

  Wat leuk dat Marieke de vertaling op zich heeft genomen. Handig. Mijn woondroom was een houtkachel. In deze woning zat een open haard. Een expert heeft er een inzethaard van Dik Geurts ingezet. Ik houd van fikkie stoken en vind die warmte zo heerlijk. Nooit meer zonder. Nu wil ik buiten nog graag een overkapping en houtkachel.

  Liefs Linda

  Reply
  • Andrea januari 29, 2019 at 8:04 pm

   Echt heerlijk hè! Buiten lijkt me ook echt tof. We gaan de tuin ook nog aanpakken dus wie weet :)X

   Reply

Leave a Comment