Blij met onze houtkachel.

Omdat ik best veel vragen krijg over onze houtkachel leek het mij leuk om tijdens deze koude dagen er een blogje over te schrijven. Onze haard had wat voeten in de aarde voordat hij er stond. Maar ik zou nu niet meer zonder willen!

Toen we ons huis kochten zat er een ouderwetse gaskachel in met ontzettend lelijke schouw eromheen. We durfden de kachel ook niet te gebruiken want we waren toch wel huiverig voor verstoppingen. Al hadden we de schoorsteen wel laten vegen. We durfden het niet aan. Na een aantal jaren hier gewoond te hebben gingen we toch de oude kachel vervangen.

We hebben alle opties onder de loep genomen maar een houtkachel, gek genoeg ook een ouderwets model, had onze voorkeur. Omdat we om de oude schouw heen moesten werken besloten we dat we de haard in een hogere schouw gingen plaatsen. Ik heb half internet afgestruind en uiteindelijk kwam ik uit bij een kalkstenen schouw uit Frankrijk. Dit vond ik gaaf en manlief gelukkig ook.

We bestelden de schouw en kachel en lieten de plaatsing over aan deskundigen. Leek ons wel zo veilig. Wat we even waren vergeten was dat er een fundering gestort moest worden in de kelder. Oeps, dat was een dingetje wat we vergeten waren. Ze waren al bezig met slopen en plaatsen toen dit aan het licht kwam. De kachel inclusief schouw had dus bijna een verdieping lager gezeten. De vloer had dit nooit gehouden! Gelukkig kwamen we er net op tijd achter.

En nu genieten we alweer jaren van de houtkachel. In de zomer denk ik wel eens hoeveel ruimte ik zou kunnen creëren als de schouw er niet stond maar zodra het kouder wordt ben ik zo blij dat we er een hebben! Het geeft echt heerlijke warmte af. Daarnaast ruikt het heerlijk en is het enorm sfeer verhogend door het gezellige geknetter van het hout. Soms ga ik ervoor zitten met een goed boek. Heerlijk! Ook de dieren en Teun kruipen er graag voor als hij aanstaat.

Heb jij ook een houtkachel? Of overweeg je er een? Ik kan het echt aanraden!

Liefs, Andrea

Categories:

9 Reacties

 1. Onze dieren zaten ook altijd voor de openhaard. We hebben er wel 1 maar stoken hem al een paar jaar niet meer. Manlief kreeg last van zijn rug dus kon niet meer voor het hout zorgen. Maar vind het nog wel mooi staan in huis.
  Groetjes Debbie

 2. Wat leuk dat Marieke de vertaling op zich heeft genomen. Handig. Mijn woondroom was een houtkachel. In deze woning zat een open haard. Een expert heeft er een inzethaard van Dik Geurts ingezet. Ik houd van fikkie stoken en vind die warmte zo heerlijk. Nooit meer zonder. Nu wil ik buiten nog graag een overkapping en houtkachel.

  Liefs Linda

 3. Hoi Andrea, allereerst complimenten voor de schouw. Het is prachtig! Wij willen onze schouw aanpakken (het is nu een mega betonblok in de kamer) Dit is een fantastische oplossing. Mag ik vragen wat de afmeting is van de schouw. Zit de lijst op ooghoogte of hoger?

  Groetjes Sylvia

  • Hi Sylvia, wij hadden eerst ook zo’n massaal blok. We hebben de schouw laten maken, het is dus geen standaard maat. Wij zijn bij De Opkamer in Made geweest. Houdt rekening met het gewicht op je vloer! De schouw bij ons is 155 cm hoog. (lijst bovenkant gemeten) Succes!

 4. Ik kwam jouw foto tegen en was helemaal verkocht !!
  Welke kachel is dit??? Ik zoek al zo lang naar zo’n type kachel, waar heb je die gekocht ?
  Echt super mooi gedaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *