Zoveel mooie verschillende interessante vrouwen komen langs in deze rubriek. Prachtige verhalen, wijsheden, herkenbare situaties worden beschreven. Deze week is het woord aan Jet, een ontzettend ondernemende creatieve geest die keuzes durft te maken. Jet geeft bijzonder leuke en leerzame antwoorden op de vragen. Haar quote is vanaf nu ook een van mij 🙂  Lezen jullie weer mee met de blog ‘oudere meisjes’ deel 10 

Stel jezelf voor, wie ben je en wat doe je.

Hi! Ik ben Jet en ik woon met mijn lief Michiel en onze twee jongens van 8 en 10 jaar in ‘s-Hertogenbosch. We wonen daar sinds een jaar of 2 in een soort ecologisch dorpje… midden in de stad! Ons huis hebben we grotendeels zelf ontworpen (buitenkant door architecten, want onderdeel van een C.P.O.) maar de binnenkant lekker helemaal zelf. Best spannend want we hebben een aantal onconventionele keuzes gemaakt voor wat betreft indeling en functionaliteit zonder een plan B te hebben, gelukkig pakte het allemaal precies zo uit als ik voor ogen had en het is een heerlijk loft-achtig huis geworden.

Ik ben op 2 creatieve vlakken professioneel actief; Duurzaam Interieur advies en als grafisch ontwerper. Allebei passies die wat mij betreft heel veel raakvlakken hebben met elkaar; lekker schuiven met kleur, volume, sfeer, vlakverdeling, compositie etc.…  het komt bij allebei aan bod en ik vind het heerlijk! Duurzaamheid vind ik ontzettend belangrijk… ik hoop echt dat we met zijn allen gaan inzien dat juist de hang naar steeds meer en steeds groter ons uiteindelijk schade toe brengt en dat we juist met minder en bewuster een betere levenskwaliteit gaan krijgen… er is tenslotte maar 1 aarde. Dat laatste realiseerde ik me extra toen ik kinderen kreeg… hoe draag ik positief bij aan de wereld die we voor hen achterlaten?

Waar ben jij het meest trots op bij jezelf.

Op mijn creatieve out of the box – denkwijze. En dat ik daarom de keuze heb durven maken om mijn blitse baan bij een groot tijdschriftenmerk op te zeggen en 100% als zelfstandige aan de slag te gaan. Heel spannend want met mijn interieur bedrijf bevindt ik me echt nog in een niche markt; persoonlijk, duurzamer en gezonder wonen. Dus dat betekent veel nieuwe materialen kennis op doen, eigen-wijze voorstellen en keuzes maken en vooral verdiepen in het woon-DNA van de klant; wat past echt bij de opdrachtgever? Want dat blijft namelijk het langste relevant. Het is echt een moedige keuze om trends links te laten liggen, verder te kijken en juist een eigen pad te gaan bewandelen. Maar het voelt goed en om daar trouw aan te blijven… daar ben ik wel trots op! (en ja…. Ik lig daar ook wel eens wakker van, het is niet de meeste commerciële weg… maar toch denk ik dat dit precies is wat ik moet doen…)

En waar ik echt megatrots op ben is mijn gezin. Het is iets waarvan ik me zeer bewust ben dat dat niet vanzelfsprekend is. Dat geldt zowel voor het ouderschap als voor het creëren van een onvoorwaardelijk liefdevol gezin. Ik ben, zoals het een echte laatbloeier betaamt, een last-minute-mom, en kreeg pas op mijn 38e onze oudste en op mijn 41e de jongste. Ze vormen samen echt de hartslag van mijn leven, ik kan echt ‘gelukspijn’ voelen als ik ze zo van een afstandje observeer. Ik moet mezelf dan ook vaak even in mijn arm knijpen…

Wat vind je het leukste aan ouder worden?

Eigenlijk best veel ! Dat mijn eigenwijsheid steeds meer eigen-wijs wordt; ik vertrouw steeds meer op mijn eigen gevoel, bewandel mijn eigen pad;  dat geeft echt veel meer rust in mijn hoofd en hart… dat was vroeger echt wel anders, ik had door een onrustige kindertijd, een enorm gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen. Het heeft daardoor op veel vlakken veel tijd gekost om te ontdekken wat nu echt bij mij hoort, wat bij mij past, waar ik gelukkig van wordt en waar mijn grenzen liggen.

Inmiddels heb ik nu bijvoorbeeld echt veel minder last van FOMO. Natuurlijk moet het niet een gezapige toestand worden, maar ik geloof dat ik (of wij, Michiel en ik samen) altijd weer een nieuwe stip op de horizon plakken en weer leuke plannetjes bedenken. Ouder worden heeft ook een stukje acceptatie gebracht waardoor er juist weer meer rust en ruimte is voor nieuwe avonturen, daar ben ik echt heel blij mee.

Wat zou je willen meegeven aan andere (jongere) vrouwen.

Wees vooral lief en mild naar jezelf. Er moet zo veel in deze tijd als het bijvoorbeeld gaat om het maken van een carrière, maar heus, je hoeft nog niet alles te weten, je mag vallen en opstaan, keuzes maken en daar weer op terug komen, neem je ruimte in, neem je tijd. Probeer uit te zoeken waar je hart van overloopt… ook al betekend dat, dat je links af gaat waar iedereen rechts gaat… en vraag hulp als je het moeilijk vind om op je weg te blijven. … Vertrouw op zachte kracht, wij vrouwen hebben dat; het maakt ons juist sterk en verbindend.

En voor de creatievelingen… met het uiten van je creativiteit komt een flinke dosis kwetsbaarheid om de hoek kijken… dat is eng.. en dat blijft ook altijd zo, maar het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je je blijft ontwikkelen, omarm het maar…

Wat vind je minder leuk aan het ouder worden.

Het gehannes met leesbrillen (ook al heb ik de leukste, Iris Apfel … move over hahahaha ;-)) en dat ik mezelf soms niet herken in de spiegel of op een foto, in mijn hoofd ben ik echt ergens blijven hangen begin 30.. dus ja, dan moet ik echt even 2x kijken, het beeld klopt gewoon niet met hoe ik me dan voel. Ik loop nu 3x per week hard wat echt minimaal nodig is om alles een beetje in vorm te houden. De gedachte dat ik dat dus ook minimaal de rest van mijn leven moet blijven doen… tegelijkertijd ben ik ook dankbaar dat ik dus gewoon minstens 3x per week kán gaan hardlopen… ik realiseer me ook dat dat niet voor iedereen gegeven is…

Wat ik ook een lastige gedachte vind is dat ik misschien al ‘over de helft ben’, tja, je weet het natuurlijk nooit, maar echt… het leven wordt juist nu steeds leuker, intenser, mooier, liever etc. dus ik wil echt nog heel lang fris en soepel op deze aarde rondhuppelen!

Welk gezegde of quote is jou op je lijf geschreven.

Oeh… ik ben niet echt van de quotes maar deze kwam ik laatst tegen en vind ‘m echt zo treffend en briljant:

“Tetris taught me that when you try to fit in, you’ll disappear”
Deze zin lijkt in eerste instantie heel grappig, maar ik vind er zo’n mooie kern van waarheid in zitten, want het is natuurlijk ook echt zo, dat als je je aanpast aan de meerderheid om ‘er bij te horen’ (en er van uitgaande dat je, net zoals ik, daar niet op je plek bent), je verdwijnt in de massa… voor mij echt een goede reminder  🙂

Wat zijn je passies en of hobby’s.

Ik heb een enorme passie voor bijzondere en unieke interieurs… en dan met name de interieurs die echt vertellen wie er woont, waar je de verhalen van de bewoners terug ziet in alles wat er staat, hoe het er staat, hoe het gebruikt wordt. Ik ben op dat gebied een ontzettende verzamelaar van boeken waar al dat moois in staat, zo slurp ik al die beelden op, zo fascinerend vind ik het! Ik heb ooit wel eens een tijdje de hashtag #interieurvoyeur gebruikt…  geloof dat dat eigenlijk een beetje mijn middle name is.

Een andere passie is koken en bakken… ook daar kan ik veel van mijn creativiteit in kwijt. Overigens viel het me laatst op dat je dat vaker bij ontwerpers en kunstenaars tegenkomt; de overlap tussen 2d (grafisch, beeldend op vlak) 3d (interieur, monumentaal) en…koken!! Zien, voelen en ervaren, ruiken en proeven; alle zintuigen vragen om schoonheid, creatie en prikkeling.

En nog een grote passie: reizen! Was dat vroeger met een backpack naar de andere kant van de aarde (nu vliegen we liever niet meer), tegenwoordig tuffen we met ons campertje door Europa, lekker buitenleven en vooral buiten koken op vuur en als we aan een zee staan met goede golven… super!

Wat weet je nu wat je nog niet wist toen je jonger was.

Dat je ruimte kunt maken om alles naast elkaar te kunnen laten bestaan als dat even nodig is; verdriet, ongeluk… er is dan nog steeds ruimte voor geluk. Je moet het alleen wel toelaten.

Wat ik ook een eye-opener vind is dat er niemand is die het allemaal weet en 100% zeker is, we doen uiteindelijk allemaal maar wat, ook de degene waar we zo tegenop kijken…

En sisterhood! Vind je tribe! Dat geeft je vaste grond en vleugels tegelijkertijd.
Oh.. en nog iets.. ik weet echt een heleboel, ik denk eigenlijk het meeste, nog steeds niet! (en da’s stiekem best fijn, want dat houdt nog veel optie’s open!)

Wat zou je anders doen in het leven? Zou je wel iets anders doen?

Ik vind dit een redelijk complexe vraag merk ik; want ja, natuurlijk zou ik niet zijn waar ik nu was als mijn leven anders was gelopen… maar dat ging niet zonder slag of stoot; er zijn vroeger echt wel moeilijke fases geweest; verdrietige en eenzame tijden waarin ik keuzes maakte die ik nu echt niet meer zou maken omdat ze gewoonweg niet het beste voor mij waren. Maar ja, soms heb je die ervaringen wel nodig om uit te vinden wat dan wel…. Een liefdevollere blik op mezelf, op alles en iedereen zou heel fijn zijn geweest. Gelukkig is mijn leven nu bomvol liefde en dankbaarheid, ik ben daar heel gelukkig mee…! Maar echt een eenduidig antwoord geformuleerd op deze vraag lukt me geloof ik niet… misschien ben ik daar nog te jong voor hahaha!

Hoe oud ben je.

49 (Volgend jaar een ABBA-feest!)

Waar kunnen mensen je vinden op Social media.

@jet.vandergraaf (die punt is essentieel helaas), dat is mijn interieur account op Instagram en daar ben ik (bijna) dagelijks actief. ….en oh ja.. als ik een taartje heb gebakken dan gaat ie op @vrolijketaartjes , ook op Instagram (en nee, ik ga nooit meedoen aan Heel Holland Bakt, want dan moeten ze me voortdurend wegpiepen.. hoe leuk het eindresultaat ook is, de weg ernaar toe gaat gepaard met veel stress, gevloek en geknoei en soms bloed ;-))

Ik heb ook nog twee websites: www.jetvandergraaf.nl voor duurzaam interieuradvies en www.vormgraaf.nl voor grafisch ontwerp.

Heb je zelf nog een toevoeging? Deel het met mij!

Dank, dank, dank dat je mij gevraagd hebt Andrea, zo tof dat je deze serie maakt!
Het is heel fijn en leuk om middels al jouw o zo relevante vragen, weer eens goed na te denken over – en vooral ook te voelen – waar ik nu sta… ik hoop echt dat ik iets heb kunnen meegeven aan diegene die dit leest, dat er vertrouwen en herkenning uit te halen is…

Veel liefs van Jet x

Bedankt Jet voor je bijdrage aan het blog ‘Oudere meisjes!’ YOU ROCK! 

#NOTOLDJUSTOLDER

 

Meer blogs lezen over ‘oudere meisjes? Je leest ze Hier!

18 Reacties

  1. WoW Andrea, wat tof dat je ons Jet heb voorgesteld. Vrouw naar mijn hart maar ik heel graag vloekend een X een taart mee zou willen bakken.
    Liefs, Reina

  2. Wat een prachtig verhaal Jet. Ik herken een aantal dingen. Ik vind het mooi hoe jij je kindertijd omschrijft als “onrustig“. Ik zocht nog naar een woord om die van mij te omschrijven en die heb ik nu gevonden. Dankjewel voor het delen Andrea! Liefs Linda

  3. Veel herkenning!! Maar dat kan ook niet anders als je de 50 eenmaal gepasseerd bent dat met die bril
    Ik ga Jet volgen! Leuk!
    Dank Andrea voor deze toffe blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *