Hoe en waarom een blog beginnen – 5 tips.

Toen ik mijn eerste blogs schreef wist ik eigenlijk niet goed wat ik aan het doen was. Ik werd gevraagd om een blog te schrijven voor een klant en deed dat dan maar. Het schrijven op zich vond ik altijd al leuk dus dacht ik na die eerste paar keren dat een echte blog misschien wel iets voor mij was.

Maar dan, waar te beginnen. Zaten mensen wel op mijn blogs te wachten? Was bloggen niet al passé? Waarover zou ik dan willen bloggen. Een website had ik al maar moest ik die nu omzetten naar een blogsite? En weer, wie zit er nou te wachten op mijn verhalen?

Inmiddels ben ik ruim twee jaar verder. Heb ik ruim 200 blogs geschreven en is mijn unieke bezoekersaantal enorm gegroeid. Schrijf ik over persoonlijke kwesties, over interieur & lifestyle en heb ik in de loop van de tijd zo mijn niche gevonden. Nu stel ik ieder jaar doelen met het bloggen en tot nog toe haal ik mijn eigen doelen. Ook heb ik mijn gene overboord gegooid. Wie wil nou wat lezen van mij? Wie denk ik wel niet dat ik ben? Nou gewoon Andrea die graag schrijft en vermaakt. En die ook van Interieur houdt en daar ook graag over schrijft.

Mijn vijf tips voor iedereen die ook wil beginnen met bloggen.

Tip 1. Zoek je niche.

Klinkt simpel en is het eigenlijk ook. Mijn niche is duidelijk Interieur & persoonlijke verhalen. Eigenlijk twee heel verschillende richtingen maar wel twee onderwerpen waar mijn hart ligt. Mijn best belezen blogs gaan over deze twee onderwerpen. Zoek dus je niche, waar wil je over schrijven hoofdzakelijk? Wil je bijvoorbeeld recepten delen? Dan is food je niche. Wil je over je weekendtrips en vakanties schrijven? Dan is reizen je niche. Waar word je blij van? Over iets schrijven waar je echt enthousiast over bent gaat je natuurlijk makkelijker af dan een blog te gaan schrijven wat je denkt dat interessant is maar waar je eigenlijk zelf niet veel mee hebt. Zoek dus je niche!

Tip 2. Zoek een goed platform.

Mijn blog is gemaakt op de betaalde versie van WordPress maar je kunt ook eerst aan de slag op de gratis versie van WordPress of op bijvoorbeeld Blogger. Er zijn meerdere mogelijkheden. Ik heb mijn domein laten vastleggen en vind het prettig om zo mijn eigen stukje met URL. te hebben op het net. Maar zoals gezegd kun je zeker ook eerst starten op een gratis server. Zorg voor een mooie Lay-out, denk na over wat je wilt uitstralen met je website en lees je in over SEO.

Tip 3. Blog omdat je het leuk vindt

Natuurlijk is het tof als je met je blog ook commerciële doeleinden kunt bereiken maar als dit je enige doel is dan zou ik er niet aan beginnen. Ten eerste is het heel lastig vol te houden om met regelmaat te bloggen als er geen passie achter zit. Daarnaast komt bij een goed enthousiast blog de commerciële kant vaak vanzelf. Schrijf jij met bezieling een blog dan komt het ook zo over. Als je schrijven eigenlijk niet zo leuk vindt, begin er niet aan. Maar schrijf je graag en heb je altijd wel inspiratie om ergens over te schrijven, doen!

Tip 4. Wees authentiek

Hoe doe je dat nu weer? Door je niet anders voor te doen dan je bent. Wanneer ik een blog schrijf ga ik geen moeilijke zinnen gebruiken die ik anders ook niet gebruik. Daarnaast is het leuk voor de lezer om een indruk te hebben van de blogger. Je hoeft niet je hele hebben en houden op tafel te gooien maar een persoonlijke noot hier en daar leest erg prettig. Schrijf een introductie blog, wie je bent en wat je doet of zorg voor een extra pagina op je website met wat background informatie over jezelf.

Tip 5. Wees Actief

Bloggen vereist een commitment, tenminste als je graag lezers wilt trekken. Dan is het verstandig om met regelmaat te bloggen. Wanneer je een aantal echt leuke blogs hebt geschreven en bijvoorbeeld een keer per week plaatst dan is de kans groot dat lezers je na een poosje weten te vinden. Zelf plaats ik inmiddels drie keer per week op vaste dagen. Mijn lezers weten dit en elke maand groeit het aantal lezers wat terugkomt. Bloggen is heel leuk maar met lezers nog leuker! Wees dus actief en consequent al kun je heus wel eens overslaan. Kijk ook uit dat je niet te veel van jezelf gaat vragen, het moet wel leuk blijven! Liever een keer in de week of in de twee weken een superleuke blog dan drie keer in de week blogs omdat je dat moet van jezelf. Ik heb het opgebouwd, schreef ik eerst een keer per week nu is dit dus drie keer per week. Hoe meer je schrijft hoe makkelijk het wordt.

Wil jij ook een blog beginnen en twijfel je? Niet doen, bloggen kan geheel gratis dus ik zou zeggen, gewoon doen!

Liefs Andrea

11 Reacties

 1. Ik krijg al jaren de vraag wanneer ik ga bloggen over m’n reistips maar wie zit er in Jezus naam te wachten op nóg een blog over reizen of waar je de beste koffie kan drinken. Ben benieuwd of jij me kan overhalen Andrea.
  Liefs, Reina

  • Het gaat er in eerste instantie om of jij zin hebt om hierover te schrijven 🙂 Is dat zo dan doen, wat kan jou het schelen hoe vaak dat kopje koffie al beschreven is, niet door jou nog dus wat let je X

 2. Leuk om te lezen! Jouw blog heeft mij altijd geïnspireerd. En ik ben blij dat ik ook de stap heb gezet om te gaan bloggen. Zelf worstel ik nog wel vaak met het waar ik over zal bloggen. Maar dat maak ik misschien voor mezelf moelijker dan het is.

  • Dat had ik in het begin ook, onderwerpen vinden. Wilde ik eerst nog specifiek interieur blogs schrijven merkte ik later dat ik over veel meer wilde bloggen. Nu schrijf ik wat ik leuk vind 🙂

 3. Kijk..dat zijn tips waar ik wat aan heb! Thanks love! Of je me echt heb overgehaald om iets te doen wat me leuk lijkt?? Ik kom altijd tijd te kort..Maar wie weet! Kunst in huis, nieuwe jonge kunstenaars..het schilderen, creëren ansich….
  Liefs
  Sylvia X

 4. Leuk geschreven Dre. Ben gisteren voor mezelf eindelijke een drempel over gegaan met bloggen. Dat voelt goed en smaakt naar meer. ik ga maar eens doelen stellen lijkt me een goed idee om focus te houden. Thanks voor je tips en je leuke blogs!

  • Doelen stellen heeft mij echt geholpen om focus te houden en niet teveel te willen te snel. Lezers krijgen is best hard werken maar met kleine doelen te stellen heb ik nu een mooie 7500 unieke lezers maandelijks en 18K views maandelijks op mijn blogs. Daar ben ik toch wel een potje trots op! Ik begon met 300 unieke lezers maandelijks en mijn streven voor volgend jaar augustus is 15K unieke lezers.

 5. Goeie tips Andrea. Mijn blogs staan even op een laag Pietje. Als tip zou ik nog willen toevoegen: zeg Pinterest in om je bezoekersaantallen te vergroten en om een constante stroom naar je website te houden. Dat werkt bij mij in ieder geval goed. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *