De overgang deel 3 – Dr. Nora Hendriks

Eindelijk is was dan zover, mijn afspraak met Dr. Nora Hendriks kon eindelijk doorgang vinden. Dr. Nora Hendriks is gespecialiseerd arts in hormoontherapie en ik zag enorm uit naar onze eerste kennismaking. We hadden onze eerste afspraak al begin oktober gepland staan maar toen brak ik mijn hand. De tweede afspraak kon niet doorgaan vanwege C en dan nu eindelijk was het zover. Op woensdagochtend ging ik richting Utrecht waar ik om 11 uur de afspraak had staan.

Een beetje zenuwachtig was ik wel. Ik had mij goed ingelezen, wist van de fabels van Hormoon therapie en toch vond ik het spannend. Wat als ik het niet aandurfde? Of wat nou als ik helemaal nog niet aantoonbaar in de overgang ben? Wat als mijn klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, pijnlijke borsten, weken ongesteld enz. niks te maken zouden hebben met de overgang? Ik was dus best gespannen toen ik woensdag ochtend binnenstapte bij Dr. Nora Hendriks.

Zoektocht

Al eerder schreef ik over mijn zoektocht. Ik had inmiddels de pil weer geprobeerd maar ook weer afgeschaft, het voelde niet goed. Ik wil niet voorkomen dat ik zwanger raak maar ik wil van mijn klachten af. Binnen een week had ik alweer meer dan genoeg van de pil. Ook probeerde ik homeopathische pilletjes maar dat had mijns inziens totaal geen effect. Ik heb ook totaal geen geduld want ook aan deze pilletjes gaf ik de brui na een week slikken. Ik wil mij beter voelen, aantoonbaar beter, fitter en lekkerder dan dat ik nu doe en dat wil ik dan ook zo rap mogelijk.

Het was een geweldig fijn gesprek. Mijn zenuwen waren voor niks geweest. Dr. Nora is een zeer aangename en kundige vrouw die mij gelijk op mijn gemak wist te stellen. Ik heb nog wel eens de neiging om te denken dat anderen mij maar een aansteller vinden, dat ik loop te zeuren en dat er niks aan de hand is (klapjes van vroeger). Gelukkig voelde ik al heel snel dat ik bij de juiste persoon zat. De insteek van Dr. Nora werd mij goed duidelijk, wij vrouwen hoeven niet 10 jaar van ons leven op te offeren aan de overgang. Halleluja!

We bespraken mijn klachten maar ook hoe ik in het leven sta en wat ik uit mijn leven wil halen kwam aan bod. Door mijn Reuma heb ik sneller kans op botontkalking bijvoorbeeld en ook daar hebben we het over gehad. Dr. Nora nam zeer zorgvuldig de statistieken van de hormonen met mij door. Waar een gebrek aan kan ontstaan, hoe de schommelingen werken, welke hormonen wat doen enz. Wil je hier echt meer over lezen dan raad ik je het boek van Dr. Nora Hendriks aan. Ik heb het ook gelezen en als je echt dieper op de stof in wilt gaan is het zeker een aanrader.

Body-Identieke hormonen – de taboes 

Waar we het allebei over eens waren is dat het taboe op de overgang toch echt eens doorbroken mag worden. Ook heerst er nog steeds een beeld dat door gebruik van body-identieke hormonen je een verhoogd risico loopt op borstkanker. Dit beeld is ontstaan door een eenmalig onderzoek met synthetische hormonen wat iets heel anders is als body-identieke hormonen. Synthetische hormonen zitten onder andere in de pil en het spiraaltje. Omdat ik hier geen wetenschappelijk verhaal van wil maken en ik ook niet wetenschappelijk onderbouwd ben ga ik hier ook niet te veel op in.

Wil je toch het naadje van de kous weten raad ik je nogmaals aan, lees het boek van Dr. Nora. In haar boek beschrijft ze haarfijn welk onderzoek dit is geweest en om welke hormonen het gaat. Het was voor mij echt verhelderend en nam mijn angst weg. Dat is ook een van de redenen dat Dr. Nora het boek geschreven heeft. Met het boek wil ze het taboe op hormoontherapie met body-identieke hormonen doorbreken.

Teug naar mijn persoonlijk gesprek. Ik ga gewoon met mijn billen bloot dames (en heren als u meeleest). Ik heb de afgelopen maanden mijn cyclus bijgehouden en deze is van slag, behoorlijk van slag. Werd ik de afgelopen 37 jaar (ik was er vroeg bij) netjes een keer per vier weken ongesteld en was ik daar met vier dagen weer vanaf, nu is dit verdubbeld en heftiger dan ooit. Ik ben nu om de twee weken ongesteld en dan gelijk een dikke week lang. Dit gaat gepaard met veel bloedverlies, pijn in de onderrug en een humeur om op te schieten.

Daarnaast heb ik moodswings. Ken ik mezelf soms echt niet terug. En dat lieve mensen vind ik echt verschrikkelijk. Ik ben een positief mens, mijn glas is altijd halfvol en ik hou echt van het leven. En daar wordt aan getornd en dat pik ik niet. Dat wil ik niet. Ik wil mezelf terug. Ik ben niet bang om oud te worden maar ik ben wel bang om een saggerijnig klagend mens te worden. Tien jaar van mijn leven zo doorlopen omdat dit nou eenmaal bij het vrouw zijn hoort? Dacht het niet!

Een fijn gesprek

Alles besprak ik met Dr. Nora en doordat het zo’n uitgebreid gesprek was kon Dr. Nora al een beetje een richting bepalen. Ik zit nog in de pre-fase want ik word nog ongesteld. Ik krijg een grondig bloedonderzoek en start alvast met een hormoon crème namelijk een progesteroncrème. De volgende afspraak is gemaakt via de mail en dan kijken we samen naar het bloedonderzoek. Dit gaat via een zoom afspraak wat natuurlijk heel fijn is in deze tijd. Voor mezelf ga ik elke dag bijhouden hoe ik mij voel. Ik ben heel benieuwd wat de crème gaat doen voor mij, ik verwacht geen wonderen natuurlijk en wellicht moet er nog verder gezocht worden maar hoe fijn is het om gehoord te worden en een vooruitzicht te hebben. In mijn volgende blog ga ik je mijn eerste ervaringen vertellen. Weg met die taboes! 🙂

Liefs Andrea

Korte bio dokter Nora Hendriks:

Dokter Nora Hendriks studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Universiteit van Antwerpen. Tot 2004 was ze huisarts in België, daarna startte ze met een eigen kliniek in Spanje. Ze is breed opgeleid in verschillende geneeswijzen en bouwde veel ervaring op in anti – aginggeneeskunde en Functional Medicine. Al meer dan dertig jaar is ze gespecialiseerd in hormoontherapie tijdens de menopauze.

Socials dokter Nora Hendriks:

Facebook

Website

Boek

Kliniek

13 Reacties

 1. Zo fijn dit Andrea. Mijn huisarts zei dat ik net zo goed aan de pil of mirena kon gaan en wilde geen hormonen voorschrijven. Overgang hoort erbij kreeg ik te horen. En ik dacht wacht maar tot jij zover bent en of je dan nog vindt dat het erbij hoort.

  • Is toch te erg, dat overgang erbij hoort weten we wel maar dat we genoegen moeten nemen met alle kwalen gaat mij te ver. Zouden mannen eens moeten hebben 🙂 X

 2. Zo goed dat je hier over schrijft!! Ik ben er nu op m’n 57e grotendeels doorheen (gelukkig heb ik destijds ook ‘n superfijne begeleiding gehad) en is het voor mij nooit een taboe geweest..wel voor sommige andere om me heen destijds, waar ik dan rekening mee probeerde te houdennu denk ik.. Volgens mij doe jij hier écht iets goeds mee!!

 3. Ik hoop zo dat het jou gaat helpen lieverd want nee het is geen pretje. Ik word er honds moe van.

  Enne nee jij bent never ever een aansteller.

  Dikke XX

 4. Ben benieuwd, moet je dan die hormonen de rest van je leven gebruiken? Als je op een gegeven moment stopt, zou je verwachten dat alle ellende en toestanden weer terugkomen. Of niet?

  • Hoi Lynn, de overgang duurt gemiddeld zo’n 10 jaar dus nadat je daar doorheen bent gaan de klachten ook weg. Ik neem deze vraag mee voor een volgende blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *