De overgang – mijn ervaring deel 2 – Het taboe.

Mijn eerste blog over de overgang ontving zoveel reacties dat ik besloten heb om al mijn ervaringen te gaan opschrijven. In mijn vorige blog beschreef ik hoe ik voor het eerst met mijn huisarts hierover sprak en wat mijn klachten zijn.

Niet het meest vrolijke onderwerp om over te schrijven maar mijn missie is om het wel bespreekbaar te maken met een lach. Want waarom rust er nog steeds een taboe op? Is het iets om je voor te moeten schamen?

Eerlijk, ik denk dat wij vrouwen zelf ook een beetje meewerken aan dit taboe. Als ik naar mezelf kijk moet ik toegeven dat ik vroeger ook dacht zoals Hans Teeuwen het zo mooi beschreef in een van zijn shows. Je krijgt een rooie kop, zweet gutst uit al je poriën en je tieten veranderen in theezakjes. Ik heb denk ik als hardste gelachen toentertijd (15 jaar geleden?). En nu heb ik zelf die rooie kop. En lach ik toch iets minder hard. Karma is a Bitch.

Niet dat ik me ervoor schaam, voor de fase in mijn leven waarin ik mij nou bevind. Helemaal niet zelfs, het besef bij mij is groot dat wij vrouwen door deze fase heen gaan en het helemaal niks is om je voor te moeten schamen. Het wordt beschamend gemaakt. Juist daarom wil ik het bespreekbaar maken. Daarnaast wil ik graag onderzoeken wat ik eraan kan doen om deze koe bij de hoorns te vatten en het zo aangenaam mogelijk te laten verlopen!

Er bestaan van allerlei fabels en geruchten omtrent de overgang. Ik zet er een paar op een rij die ik in latere blogs wil behandelen.

  • Ik menstrueer nog dus kan niet in de overgang zitten.

Er heerst een misvatting dat je pas in de overgang komt als je niet meer menstrueert. Dat is dus echt een fabel. Het moment van je laatste menstruatie is de menopauze maar de overgang start met de premenopauze waarin ik inmiddels beland ben. De overgang kan al vanaf je 40e levensjaar inzetten. Er ontstaan vaak vage klachten die je niet kunt duiden. Wist je dat de hele overgang gemiddeld 5 tot 12 jaar duurt?

  • Het hoort erbij en je kunt er niks aan doen.

Ja, het hoort er wel bij. En ja je ontkomt er ook niet aan. Meestal niet. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van de vrouwen in meer of mindere mate klachten heeft tijdens de overgang? Dit kunnen milde klachten zijn zoals opvliegers of nachtzweten (noem het maar mild) maar ook heel ingrijpende klachten zoals gedragsverandering en depressiviteit. En daar kun je wel degelijk iets aan doen.

  • Hormonen slikken tijdens de overgang, daar krijg je borstkanker van.

Dit gerucht kom ik veel tegen. Wat ik ook veel tegen ben gekomen is dat dit gebaseerd is op oud onderzoek. Ik ga dit binnenkort verder bespreken met Dr. Nora Hendriks. Ook heb ik het boek besteld ‘Het menopauze taboe’ van Dr. Nora Hendriks over Body identieke hormonen. In een ander blog zal ik hier uitgebreid op terug komen.

  • Je hebt geen zin meer in seks.

Fabel! Je seksualiteit verandert je hele leven dus ook in deze fase. Dat wil niet zeggen dat je een opgedroogd besje gaat worden. Sommige vrouwen ondervinden hinder maar daar zijn allerlei middeltjes voor te verkrijgen. Mijn seksualiteit is nog volop aanwezig. Ik voel me ook nog steeds aantrekkelijk en begeerd. Wel denk ik dat het ook een mindset is.

Al deze fabels en geruchten zal ik behandelen in volgende blogs. Zonder taboe of schaamte. Ook zal ik je meenemen in mijn proces naar de zoektocht om deze fase goed door te komen. De eerste stappen die ik gezet in mijn proces was het bezoek aan mijn huisarts en daar bespreekbaar maken dat ik in de premenopauze ben beland. Je leest het blog daarover hier. De pil die ik toen voorgeschreven kreeg heb ik maar een week geslikt. Het voelde niet goed om iets te slikken tegen zwangerschap terwijl ik juist in een tegenovergestelde fase zit. Daarnaast voelde ik mij opgeblazen en had na 2 dagen een pesthumeur. Ik heb in overleg met de huisarts besloten om te gaan kijken naar Body identieke hormoontherapie. Ik vind dit heel spannend en ben benieuwd of het mijn klachten zal verminderen.

Ik weiger om te geloven dat we dit maar moeten ondergaan en ook het taboe omtrent overgang mag van tafel. Ook weiger ik om als ouwe meuk door het leven te moeten gaan omdat de maatschappij dat nou eenmaal zo associeert met de overgang. Mijn rubriek ‘Oudere meisjes’ haakt hier mooi op in. Niet oud, gewoon wat ouder. Tot de volgende keer!

Liefs Andrea

10 Reacties

  1. Heb je overwogen om het zonder hormonen te doen? Niet omdat je er evt kanker door zou kunnen krijgen, maar omdat je in je lijf iets gaat vervangen wat juist aan het veranderen is. Ik zit, denk ik, in dezelfde fase als jij en verbaas me erover hoeveel artsen een vorm van hormoon vervanging therapie aanbieden als de heilige graal voor vrouwen in de (peri) menopauze.

    • Hi Marie, mijn focus ligt nu wel bij Body Identieke hormoon behandeling. Het is zeker geen heilige graal maar waarom zou ik mij zo ontzettend rot moeten blijven voelen als er wellicht een gepaste oplossing is? Natuurlijk veranderd er iets in je lijf maar ik geloof niet dat ik me daar dan maar bij moet neerleggen. Als ik bijvoorbeeld migraine zou hebben wil ik daarvoor ook behandeld worden. Nu heb ik overgangsklachten en moet ik er maar doorheen? Ik vind van niet 🙂 Ik beloof dat ik eerlijk over mijn ervaringen ga schrijven dus als het niet bevalt lees je dat ook. Bedankt voor je bericht! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *