Ik was een tienermoeder.

Naar aanleiding van mijn bericht dat ik oma ga worden (hoeraaa!!) schrijf ik deze hele persoonlijke blog. Ja ik ben nog vrij jong om al oma te worden. Ik ben 47 jaar en mijn dochter Kim is 30 jaar. Ik was nog net 16 jaar oud toen ik Kim kreeg. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik was een tienermoeder. 

Hoe ik zo jong moeder werd. 

In het verleden heb ik mij vaak moeten verantwoorden naar mensen want ja een tienermoeder dan zal je wel een losbandig type zijn geweest. En dan zal je kind het wel zwaar hebben gehad. En heb je überhaupt wel voor je kind kunnen zorgen? Ik begrijp die vragen wel want je bedenkt zelf vaak hoe iets is gegaan of verlopen als je verder geen informatie hebt. Dat doe ik ook. Ik zou ook denken dat het vast een ongelukje was.

Niks is minder waar, Kim is geboren uit liefde. Ik was met haar vader 2 jaar samen en wij woonden ook al samen. Wie mijn boekfragmenten wel eens heeft gelezen weet dat ik geen ‘normale’ jeugd heb gehad. Ik was daardoor al op jonge leeftijd redelijk volwassen. En ik had een hele grote wens. Een gezin van mezelf waar liefde voorop stond. Waar ik kon bewijzen aan mezelf en aan anderen dat het ook anders kon.

Met mijn toenmalige partner die 9 jaar ouder was besprak ik mijn wens om jong moeder te worden. Je moet weten, in de jaren 80 keek niemand er raar van op, een meisje van 14 jaar met een jongen van 23 jaar. Natuurlijk heb ik daar op latere leeftijd wel eens bij stil gestaan. En mij ook over verbaasd. Maar toen was dat niet aan de orde. Dat kon gewoon. En ik heb ook nooit het idee gehad dat ik in een relatie zat wat ik niet wilde. Ik was gek op die jongen en hij op mij.

Te jong.

In eerste instantie vond iedereen mij te jong, natuurlijk. Mijn toenmalige lief maar ook mijn moeder, zijn familie, onze vrienden enzovoort. Maar ik was een eigenwijs kind 😊 dat is nooit overgegaan trouwens! Ik ben naar de huisarts geweest en heb mij laten onderzoeken, of ik fysiek een kind kon krijgen. Mentaal was ik er al lang klaar voor. Toen ik wist dat het kon was er geen twijfel dat het ook gebeuren ging.

Na dat onderzoek en lange gesprekken met mijn toenmalige partner ben ik gestopt met de pil waar ik eigenlijk nog maar net aan zat. Ik was vrij snel zwanger en kon mijn geluk niet op. Met 16 jaar trouwde ik in een prachtige Sissi jurk en werd ik 5 maanden later moeder van Kimberley. Ik liep over van liefde voor dit mensje. Ik kon voor mijn gevoel het tij keren en heb haar naar mijn beste kunnen groot gebracht. Met haar vader liep het jammer genoeg na 15 jaar stuk. Maar Kim is uit liefde geboren en was en is ontzettend gewenst.

Dit is mijn verhaal over het tienermoederschap in een notendop. Natuurlijk valt er veel meer te vertellen en wie weet doe ik dat ooit nog eens maar voor nu hoop ik dat je deze blog zonder gefronst voorhoofd hebt gelezen, want ook tegen vooroordelen heb ik hard moeten vechten 😊 Het zou fijn zijn als dat nu even niet hoeft!

Liefs,
Andrea

35 Comments

 • Ilona januari 26, 2020 at 8:46 am

  Heel mooi dat je dit deelt Andrea! En wat een mooie weerlegging van de vooroordelen die er indedaad over tienermoederschap zijn. En dat dit bij jou zo’n bewuste keuze is geweest. Mooi dat je het deelt

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:31 am

   Het kan ook goed gaan 🙂 Dank voor het lezen Ilona X

   Reply
  • Jet Monster januari 26, 2020 at 5:07 pm

   Wat een mooi verhaal om te lezen. Je kunt zo trots op jezelf zijn. We hebben behalve Dubbeldam dus nog meer gemeen. Ook wij hebben een 30 jarige dochter(17-01-1990) Ik ben dan wel 7 jaartjes ouder En je raad het nooit. Onze oudste dochter heet ook Kim en gaat over 2 weken bevallen.

   Reply
 • Kimberley januari 26, 2020 at 8:52 am

  Ik ben blij met zo’n jonge moeder en nooit iets te kort gekomen en je hebt het waar kunnen maken dat liefde voorop stond en nog steeds staat! Kan me geen betere moeder wensen en ben trots dat je zo jong oma wordt! Ik hou van jou mam! schoegelekus!

  Reply
  • Sonia januari 26, 2020 at 8:56 am

   Ik was ook jong moeder met 19 en idd nooit spijt van gehad , het is heerlijk om een ‘jonge ‘ oma te zijn !! Geniet ervan samen met je meissie het is O bijzonder

   Reply
   • Andrea januari 26, 2020 at 10:41 am

    Oh Sonia ik kijk er zo naar uit! Wist niet dat jij ook zo jong was 🙂 Heerlijk he! X

    Reply
    • Sonia januari 26, 2020 at 3:37 pm

     Ja ik ben ook met 46 oma geworden ik vond het heerlijk ! Inmiddels 11 jaar verder en nu 3 kleinkids .. geniet ook vooral van het proces van je dochter , ik was ook bij 2 van haar bevallingen… dat was echt zo bijzonder

     Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:36 am

   Jij en je broertje zijn de wereld voor mij en dat zal jouw kindje straks ook voor jou zijn lieve Kim. Ik ben zo fucking trots op jou en zo bevoorrecht dat ik je mama mag zijn, hou van je, altijd 1x meer 🙂 Schoegelekus X

   Reply
  • Deense zomer januari 26, 2020 at 8:14 pm

   Volgens mij zijn dit de beste woorden op jouw verhaal. Respect Andrea

   Reply
   • Deense zomer januari 26, 2020 at 8:15 pm

    Ik bedoel de woorden van jouw prachtige dochter

    Reply
 • Laura verschuur januari 26, 2020 at 8:56 am

  Je bent een topper andrea, zo knap dat je zo bewust hebt gekozen, en zo’n fijn leven hebt opgebouwd voor jezelf en je gezin! Dikke kus! Laura

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:37 am

   Dank je Laura! En niet meer grinniken om mijn oma schap he 😉 Dikke kus terug X

   Reply
   • Nienke juli 30, 2020 at 12:03 am

    Mooie verhaal!! Ik ben zelf met 14 jaar moeder geworden. Nu 26 jaar later ben ik voor een paar weken terug oma nu 41 geworden

    Reply
 • Mindy_schroor januari 26, 2020 at 9:04 am

  Omdat het vaak ‘mis’ gaat hoeft niet te betekenen dat het niet goed kan gaan! Dat heb jij wel laten zien. Mooi hoeveel liefde er is in jouw gezin❤

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:41 am

   Zo is dat Mindy! Ik hou eraan vast dat liefde het belangrijkste is 🙂

   Reply
 • Jolanda (thuisop47) januari 26, 2020 at 9:09 am

  Jammer dat je altijd zo tegen vooroordelen hebt moeten aanvechten. Jouw keuze is jouw keuze en hoe geweldig is het voor de kleine van Kim ook om zo’n jonge, energieke oma te hebben! Liefs, Jolanda

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:43 am

   We gaan er zo van genieten! Dank voor je bericht Jolanda X

   Reply
  • Jennifer januari 26, 2020 at 10:47 am

   Wauw… heel mooi, en lief dat je ons laat meelezen!! Vond je al een topper maar krijg steeds meer bewondering voor je ❤

   Reply
 • Carla januari 26, 2020 at 9:37 am

  Wauw, wat puur❤ Ik herken het wat je zegt over vooroordelen en verdedigen tegenover anderen en dan was ik zelfs net 21 jaar toen ik moeder werd, maar ook zo bewust voor gekozen. Dank je voor je inkijkje in je leven.

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:44 am

   Mensen roepen vaak maar wat.. Leuk te lezen dat je ook een jonge mama was ( en bent ;)) X

   Reply
 • Sjantietop januari 26, 2020 at 9:59 am

  Voel alleen maar liefde! Voor jou, je mooie dochter en dit verhaal Ik wens jullie zo veel geluk! Geniet maar lekker samen van deze zwangerschap

  Reply
  • Andrea januari 26, 2020 at 10:44 am

   Dank je lieve Chantal!! Het is zo gek en zo mooi tegelijk! X

   Reply
 • Kim januari 26, 2020 at 1:06 pm

  Eerst je “boekfragmenten” gelezen. Wat (ondanks het verhaal zelf) prettig lezen is. Vind het toch knap dat je dat zo op papier kunt zetten.
  Dat maakt je keuze mooi, dat je dat kon maar vooral is gelukt! En je gevoel van jong moeder willen zijn, snap ik wel. Uiteindelijk was ik 25 jaar maar had van mij ook zeker wel veel eerder mogen gebeuren.
  Succes met je boek en je blogs, fijn om te lezen.

  Reply
 • Yolanda januari 26, 2020 at 2:28 pm

  Wat mooi, kwetsbaar en krachtig! Geniet van elkaar en van het leven ❤️

  Reply
 • Jellina januari 26, 2020 at 3:41 pm

  Heyyyyy zo onwijs spannend Echt genieten !!! Gefeliciteerd voor jullie

  Reply
 • Yvette januari 26, 2020 at 3:57 pm

  Lieve lieverd,

  Ik had al bewondering voor jou. Nu alleen nog maar meer.

  Mijn ouders waren 40 toen ze opa en oma werden en zijn nu op hun 73ste zelfs overgrootouders. Lekker genieten van de voorpret en straks een super oma. Dikke

  Reply
 • Nathalie @livingbynathalie januari 26, 2020 at 5:26 pm

  Wauw wau wauw!!
  Mijn mam was 17 toen mijn broer is geboren.. van mij was ze 19! En op haar 17e was het niet helemaal gepland, maar zooooo gewenst! En wat heeft ze het goed gedaan! Mijn vader was altijd aan het werk en zij was thuis bij ons. 6 jaar na mij komt nog een broertje ☺️
  Mijn ouders zijn nog samen en wij zijn een hecht gezin!
  Mijn broer is zelfs mijn baas!!
  Mijn moeder was 47 toen mijn zoon Hero werd geboren. Zo leuk een jonge oma!
  Wat zul je trots zijn op jezelf en op je mooie dochter!
  Geniet van wat komen gaat!

  Xxx Nathalie

  Reply
  • Andrea januari 30, 2020 at 2:04 pm

   Wat leuk om te lezen Nathalie! Wij zijn ook heel hecht 🙂 En het is toch ook keileuk voor de kleine zo’n jonge oma X

   Reply
 • Helen januari 26, 2020 at 5:53 pm

  ❤️

  Reply
 • Claudia @theinteriorfeed januari 26, 2020 at 8:19 pm

  Jij bent gewoon een stoere chick met doorzettingsvermogen en een lief hart ♡ Knap hoe jij een positieve wending aan je leven hebt gegeven, laat de sceptici maar lullen Je mag trots zijn op jezelf, jullie sterke band en je nieuwe titel oma Geniet ze saampjes

  Reply
 • Huberdine januari 31, 2020 at 2:51 pm

  Wat mooi om te lezen Andrea! Je mag trots zijn op jezelf!! Ik wens jou, je dochter en je kleinkind alle geluk toe. En natuurlijk ook voor je zoon en lief!
  Liefs, Huberdine

  Reply
  • Andrea januari 31, 2020 at 3:57 pm

   Wat lief Huberdine!! Dankje 🙂 X

   Reply
 • Wonenop1 februari 4, 2020 at 11:07 am

  Wat mooi verteld, Andrea. Ach oordelen is zo makkelijk. Jij hebt gedaan waar je je goed bij voelde. Heel leuk om al zo’n grote dochter te hebben en nu oma te worden. Ik had alleen grijze oma’s in bloemetjesjurken. Lijkt me leuk om jou als oma te hebben

  Reply
  • Andrea februari 4, 2020 at 3:16 pm

   Wat lief van jou, dankje Shirley X

   Reply
 • Nienke juli 30, 2020 at 12:04 am

  Mooie verhaal!! Ik ben zelf met 14 jaar moeder geworden. Nu 26 jaar later ben ik voor een paar weken terug oma nu 41 geworden

  Reply

Leave a Comment