Naar aanleiding van mijn bericht dat ik oma ga worden (hoeraaa!!) schrijf ik deze hele persoonlijke blog. Ja ik ben nog vrij jong om al oma te worden. Ik ben 47 jaar en mijn dochter Kim is 30 jaar. Ik was nog net 16 jaar oud toen ik Kim kreeg. En daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik was een tienermoeder. 

Hoe ik zo jong moeder werd. 

In het verleden heb ik mij vaak moeten verantwoorden naar mensen want ja een tienermoeder dan zal je wel een losbandig type zijn geweest. En dan zal je kind het wel zwaar hebben gehad. En heb je überhaupt wel voor je kind kunnen zorgen? Ik begrijp die vragen wel want je bedenkt zelf vaak hoe iets is gegaan of verlopen als je verder geen informatie hebt. Dat doe ik ook. Ik zou ook denken dat het vast een ongelukje was.

Niks is minder waar, Kim is geboren uit liefde. Ik was met haar vader 2 jaar samen en wij woonden ook al samen. Wie mijn boekfragmenten wel eens heeft gelezen weet dat ik geen ‘normale’ jeugd heb gehad. Ik was daardoor al op jonge leeftijd redelijk volwassen. En ik had een hele grote wens. Een gezin van mezelf waar liefde voorop stond. Waar ik kon bewijzen aan mezelf en aan anderen dat het ook anders kon.

Met mijn toenmalige partner die 9 jaar ouder was besprak ik mijn wens om jong moeder te worden. Je moet weten, in de jaren 80 keek niemand er raar van op, een meisje van 14 jaar met een jongen van 23 jaar. Natuurlijk heb ik daar op latere leeftijd wel eens bij stil gestaan. En mij ook over verbaasd. Maar toen was dat niet aan de orde. Dat kon gewoon. En ik heb ook nooit het idee gehad dat ik in een relatie zat wat ik niet wilde. Ik was gek op die jongen en hij op mij.

Te jong.

In eerste instantie vond iedereen mij te jong, natuurlijk. Mijn toenmalige lief maar ook mijn moeder, zijn familie, onze vrienden enzovoort. Maar ik was een eigenwijs kind 😊 dat is nooit overgegaan trouwens! Ik ben naar de huisarts geweest en heb mij laten onderzoeken, of ik fysiek een kind kon krijgen. Mentaal was ik er al lang klaar voor. Toen ik wist dat het kon was er geen twijfel dat het ook gebeuren ging.

Na dat onderzoek en lange gesprekken met mijn toenmalige partner ben ik gestopt met de pil waar ik eigenlijk nog maar net aan zat. Ik was vrij snel zwanger en kon mijn geluk niet op. Met 16 jaar trouwde ik in een prachtige Sissi jurk en werd ik 5 maanden later moeder van Kimberley. Ik liep over van liefde voor dit mensje. Ik kon voor mijn gevoel het tij keren en heb haar naar mijn beste kunnen groot gebracht. Met haar vader liep het jammer genoeg na 15 jaar stuk. Maar Kim is uit liefde geboren en was en is ontzettend gewenst.

Dit is mijn verhaal over het tienermoederschap in een notendop. Natuurlijk valt er veel meer te vertellen en wie weet doe ik dat ooit nog eens maar voor nu hoop ik dat je deze blog zonder gefronst voorhoofd hebt gelezen, want ook tegen vooroordelen heb ik hard moeten vechten 😊 Het zou fijn zijn als dat nu even niet hoeft!

Liefs,
Andrea

41 Reacties

 1. Heel mooi dat je dit deelt Andrea! En wat een mooie weerlegging van de vooroordelen die er indedaad over tienermoederschap zijn. En dat dit bij jou zo’n bewuste keuze is geweest. Mooi dat je het deelt

  • Wat een mooi verhaal om te lezen. Je kunt zo trots op jezelf zijn. We hebben behalve Dubbeldam dus nog meer gemeen. Ook wij hebben een 30 jarige dochter(17-01-1990) Ik ben dan wel 7 jaartjes ouder En je raad het nooit. Onze oudste dochter heet ook Kim en gaat over 2 weken bevallen.

  • Hier ook een tienermoeder.. 17 jaar was ik toen onze dochter werd geboren. Inmiddels is onze parel 24 en ben ik al 23 jaar getrouwd met haar vader ☺️ Ups and downs volgen als een rode draad door ons leven maar hoe jong je ook bent… Moeder worden is iets magisch!! We hebben een hele goede band samen en dat wordt alleenmaar sterker. Op dit moment geniet zij van een leventje in Portugal en balen wij omdat we er niet heen kunnen. Maar ze heeft het goed en dat is het belangrijkst!
   Ik herinner de blikken…het gesmoes op het schoolplein…het geroddel.. vooral in mijn christelijke wereldje, maar ik heb het toch maar mooi geflikt denk ik dan! Ha! Dikke neus naar iedereen die toen een oordeel had!!

   Liefs!!

 2. Ik ben blij met zo’n jonge moeder en nooit iets te kort gekomen en je hebt het waar kunnen maken dat liefde voorop stond en nog steeds staat! Kan me geen betere moeder wensen en ben trots dat je zo jong oma wordt! Ik hou van jou mam! schoegelekus!

 3. Je bent een topper andrea, zo knap dat je zo bewust hebt gekozen, en zo’n fijn leven hebt opgebouwd voor jezelf en je gezin! Dikke kus! Laura

 4. Jammer dat je altijd zo tegen vooroordelen hebt moeten aanvechten. Jouw keuze is jouw keuze en hoe geweldig is het voor de kleine van Kim ook om zo’n jonge, energieke oma te hebben! Liefs, Jolanda

 5. Wauw, wat puur❤ Ik herken het wat je zegt over vooroordelen en verdedigen tegenover anderen en dan was ik zelfs net 21 jaar toen ik moeder werd, maar ook zo bewust voor gekozen. Dank je voor je inkijkje in je leven.

 6. Eerst je “boekfragmenten” gelezen. Wat (ondanks het verhaal zelf) prettig lezen is. Vind het toch knap dat je dat zo op papier kunt zetten.
  Dat maakt je keuze mooi, dat je dat kon maar vooral is gelukt! En je gevoel van jong moeder willen zijn, snap ik wel. Uiteindelijk was ik 25 jaar maar had van mij ook zeker wel veel eerder mogen gebeuren.
  Succes met je boek en je blogs, fijn om te lezen.

 7. Lieve lieverd,

  Ik had al bewondering voor jou. Nu alleen nog maar meer.

  Mijn ouders waren 40 toen ze opa en oma werden en zijn nu op hun 73ste zelfs overgrootouders. Lekker genieten van de voorpret en straks een super oma. Dikke

 8. Wauw wau wauw!!
  Mijn mam was 17 toen mijn broer is geboren.. van mij was ze 19! En op haar 17e was het niet helemaal gepland, maar zooooo gewenst! En wat heeft ze het goed gedaan! Mijn vader was altijd aan het werk en zij was thuis bij ons. 6 jaar na mij komt nog een broertje ☺️
  Mijn ouders zijn nog samen en wij zijn een hecht gezin!
  Mijn broer is zelfs mijn baas!!
  Mijn moeder was 47 toen mijn zoon Hero werd geboren. Zo leuk een jonge oma!
  Wat zul je trots zijn op jezelf en op je mooie dochter!
  Geniet van wat komen gaat!

  Xxx Nathalie

 9. Jij bent gewoon een stoere chick met doorzettingsvermogen en een lief hart ♡ Knap hoe jij een positieve wending aan je leven hebt gegeven, laat de sceptici maar lullen Je mag trots zijn op jezelf, jullie sterke band en je nieuwe titel oma Geniet ze saampjes

 10. Wat mooi verteld, Andrea. Ach oordelen is zo makkelijk. Jij hebt gedaan waar je je goed bij voelde. Heel leuk om al zo’n grote dochter te hebben en nu oma te worden. Ik had alleen grijze oma’s in bloemetjesjurken. Lijkt me leuk om jou als oma te hebben

 11. Heel mooi om te lezen en zo herkenbaar ik was 13,5toen ik de vader van mijn kinderen leerde kennen hij bijna 24 .Mijn ouders waren ertegen maar ik was echte rebel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *