Kringlopen, hot or not?

Een van mijn favoriete bezigheden is toch wel kringlopen. Het is bij mij ontstaan zo’n 4 a 5 jaar geleden. Toen was het nog niet  zo “hot” zoals het nu is. Langzaam groeide mijn fascinatie voor kringloopwinkels en de daarbij horende vintage spullen.

Vintage winkeltjes

Tegenwoordig kun je in elke stad wel een vintage winkel vinden. Zelfs winkels als loods 5 hebben een vintage afdeling. Maar waar komt deze trend ineens vandaan? Ik denk dat we het tijdperk van alles nieuw, glanzend en spik en span weer voorbij zijn. Spullen mogen best al geleefd hebben. Ook met het oog op het milieu waar we gelukkig tegenwoordig vaker bij stil staan, is oude spullen een tweede leven geven een mooi streven waar we dan toch aan willen bijdragen.

De ouderwetse kringloop.

Mijn voorkeur ligt echter niet bij deze hippe afdelingen van loods 5 of leuke winkels met thema vintage, mijn voorkeur ligt bij de good old kringloopwinkel. Juist daar vind ik de mooiste pareltjes. En ook niet geheel onbelangrijk, daar betaal ik nog €0,15 voor een Donald Duckje uit 1976 . (die leest Teun).

Opnieuw & Co.

Bij ons in Dordrecht liggen er geloof ik wel 5 maar mijn favoriete kringloop is Opnieuw & Co. Deze kringloopwinkels liggen in de Drechtsteden en in Rotterdam. Hun beleid is plek te bieden aan sociale werkgelegenheid en het stimuleren van hergebruik om de afvalberg te doen verminderen. Daarnaast helpen ze ook de echt behulp hoevende met gratis spullen. En dat vind ik dus mooi.

Te duur?!

Ik ben wel eens in een kringloop geweest waar ze €200 vroegen voor een vintage vloerkleedje. Dan ga je mijn inziens je doel voorbij. Ik begrijp best dat er iets verdiend moet worden maar deze bedragen kunnen de meeste mensen niet betalen. En al zou ik het kunnen betalen maar ook ik zou dat nooit kopen. Om helemaal eerlijk te zijn, ik verkoop ook wel eens een kleedje of vaas door. Maar niet met enorme winstbedragen. Maar meer omdat ik dan weer wat nieuws heb gevonden en niet alles zelf kan houden, kon het maar! Het is echt een soort van hobby 😊

Beste vondsten.

Mijn beste vondsten zijn toch wel de 2 linnenkasten op onze slaapkamer en op Teun zijn slaapkamer. Ze waren beide niet duur en “oud genoeg” om in de categorie vintage te vallen.De zwarte linnenkast heeft van dat mooi facet geslepen glas. Hij was trouwens al hoogglans zwart geverfd. Dat heb ik zo gelaten, ik vind het wel mooi. En oververven kan altijd nog natuurlijk. Teun zijn linnenkast hebben we uit elkaar gehaald, het achterschot gerepareerd, de kast was al zeker 4x gedemonteerd, en gepoetst. Ik heb dus aan beide kasten niks veranderd. Ook de vintage vloerkleedjes door mijn huis heen zijn van die vondsten waar ik gelukkig van kan worden, het maakt een ruimte gelijk levendiger. Een oude gymbank zoals wij ze vroeger ook hadden op de lagere school vond ik ook bij de kringloop. Deze doet nu dienst als plantenbank! Het bankje in onze hal is ook een leuke vondst. Boeken, tijdschriften maar ook plantenpotten zijn voor een appel en een ei te vinden bij de kringloop. Zie je een plantenpot die mooi van vorm is maar niet in de juiste kleur? Gebruik een spuitbus verf, ik heb een voorraadje staan van de action, en spuit de pot in jou gewenste kleur.

Tips om te slagen.

Als je nu ook zin hebt gekregen om te gaan kringlopen ga dan met open blik! Visualiseer of die kast, stoel of schilderij “past” waar jij hem wilt hebben. Bij twijfel, niet doen. En ga vaak, dan is de kans van slagen natuurlijk ook groter. Ik ga minimaal 1x per week maar soms ook 3x. Ik stel doelen (ja echt) ik ga dus doelbewust naar de kringloop. Tot slot, ik breng ook veel, kleren van ons die nog goed dienst kunnen doen, onze Linteloo bank toen we een nieuwe kregen maar ook potjes, vaasjes, en meer prul. Zo is het mooi in balans en draag ik hopelijk een klein steentje bij aan het verminderen van die enorme berg met afval.

Of ben jij ook al een kringloper? En wat is jou mooiste, leukste aankoop dan? Ik lees het graag!

Have fun and keep smiling,

Andrea

Categories:

13 Reacties

 1. Ik ben het helemaal met je eens!! De echte kringloop winkel blijft het leukst!! Mijn beste vondst is mijn oker kleurige crushed velvet fauteuil.
  xx

  • Ja he! Daar kun je nog mooie spullen vinden voor een mooi prijsje! Ik vind jou fauteuil ook prachtig! Zou hem ook meegenomen hebben 🙂 Andrea X

 2. Superleuke blog Andrea en ik herken mezelf in jouw verhaal! Zoveel in mijn huis dat van een kringloopwinkel komt of… van Marktplaats! De Action spuitbussen staan hier ook altijd klaar: ideaal!

  • Marktplaats kun je ook nog wel eens leuk slagen al moet je wel eerst door een berg reclame heen! Bedankt voor je berichtje en het lezen! Andrea X

 3. Helemaal mee eens. Kringlopen is echt leuk!! Ga ook echt geregeld, vaak gericht op zoek, maar spontane vondsten zijn het leukst! Je hebt mooie spullen gevonden!

 4. Kringlopen vind ik ook echt leuk om te doen. Soms gericht op zoek maar spontane vondsten vind ik het leukst. De spullen die jij hebt gevonden zijn stuk voor stuk pareltjes!!

 5. Ik heb ook verschillende spullen van de kringloop, maar mijn ultieme score is iets kleins. Een mega weckpot, een ouderwetse, waar mijn berg washi tape in zit. Staat leuk, en is handig!

 6. Zo te lezen zijn in Nederland echte mooie kringloop winkels,waar je echt iets leuk/mooi kunt kopen. Hier zijn het meestal tweedehands winkels waar ze echt veel te duur zijn en rommel verkopen….maar ik heb ook al eens geluk gehad waar ik mijn “workbench” heb gekocht,dat blijft mijn topper. Fijne dinsdag.

  • Oh dat is jammer Sofie! Hier is ook echt veel troep hoor maar soms staat er echt wat mooist tussen! Je moet het wel even spotten 🙂 Bedankt voor je berichtje! Andrea X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *