Mijn relaas week #26

Vandaag deel ik een aantal woorden, zinnen en quotes die ik mooi vind. Al sinds mijn jeugd vind ik woorden en taal fascinerend. Ook tussen buitenlandse woorden zitten pareltjes. Een mooi woord kan voor mij het woord zelf zijn – hoe het zeg maar uitziet als het geschreven staat – de betekenis achter een woord of gewoon hoe lekker het bekt.

Zinnen en quotes gaan vaak over de betekenis erachter. Ik ben een poosje geleden begonnen mooie woorden en quotes te gaan opschrijven. Wellicht (ook een kanjer van een woord) deel ik ze vaker. Deze week een rijtje van twaalf en wat extra Limburgse woorden en zinnen.

 • Schoegele schoegele schoegele.

  Oké, dit moet je dus zacht zingend uitspreken en het liefst met een baby of klein kindje in je armen. Toen Kim nog een Kimmetje was en uit de douche kwam zong ik dit voor haar terwijl ik haar afdroogde. We zeggen het nu nog soms tegen elkaar en het schijnt dat ze het nu voor Soof zingt. Het is een zelfverzonnen woord en komt voort uit de wiegende beweging die ik dan maakte. Een plat Limburgs verzonnen woord. Ik kan dat.

 • Je bek een douw geven.

  Ik houd ervan. Van je bek een douw geven en van de uitspraak! Deze leerde ik pas toen ik in Dordrecht kwam wonen. Het betekent dat je slap of dom kletst. En dat kan ik goed hoor!

 • Desalniettemin.

  Wat een heerlijk woord is dat. Kan niet uitleggen waarom maar het bekt echt heerlijk. Zeg het maar eens hardop. Het lijkt in eerste instantie een moeilijk woord maar glijd zo lekker uit je mond.

 • Schmetterling.

  Dit is het Duitse woord voor vlinder. Ik heb het al eens eerder gezegd, ik vind de Duitse taal mooi. Aha-Erlebnis is ook een prachtige.

 • Openeens.

  Teun zei tot een jaar geleden openeens in plaats van opeens. Ik heb hem hierin nooit verbeterd. Peter ook niet want het klinkt enorm aandoenlijk. Uiteindelijk vorig jaar toch even tussen neus en lippen door gezegd. Voor hem, voorgezet enz… Opeens is trouwens ook een prachtig woord. Niet heel bijzonder klinkend maar de betekenis vind ik geweldig. Uit het niets kan iets ontstaan. Prachtig gewoon.

 • Identiteit.

  Nog steeds op zoek naar stukjes van het mijne.

 • Ik zie je graag.

Eigenlijk nog mooier dan ik hou van jou.

 • A flower does not think of competing to the flower next to it. It just blooms – Zen Shin.

  Toen ik deze quote voor het eerst las had ik echt een soort van Eureka! Elke vrouw zou deze quote in haar op moeten nemen, net als de volgende trouwens.

 • Real Queens fix each other’s Crown.

  Dus.

 • Guitig. 

  Echt zo’n woord wat je een glimlach bezorgt. Bij het woord guitig wil ik in lieve wangetjes knijpen van een leuk kleutertje dat een beetje ondeugend is.

 • Überhaupt.

  Ik roep het te pas en te onpas. Is er Überhaupt nog wat te eten in huis? Moet er Überhaupt over gepraat worden? Gaan we Überhaupt iets doen? Ga zo maar door.

 • Smeerlap. 

  Een lekker woord omdat het iets vies weergeeft en toch bijzonder lekker klinkt. Ik noem mijn lief ook wel eens liefkozend zo. Lekkere smeerlap van me.

Een aantal Limburgse lievelingswoorden en uitspraken.

 • Sjotelsplekske = Vaatdoekje.
 • Wat enne shéle zeik = Wat een onzin.
 • Sjietboks = Angsthaas
 • Doa velt mig de boks van aaf = Daar zakt mijn broek van af.
 • MCDrek = Mac Donalds.
 • Geer = U
 • Kalluh = Praten

Jij hebt ze vast ook. Woorden, zinnen of quotes die je mooi vindt. Deel je ze ook met mij? Kan ik mijn lijstje wellicht weer aanvullen met jullie suggesties. Liefs.

Meer weekblogs lezen doe je HIER!

 

Fotocredits : Unsplash

6 Reacties

 1. Hihi leuk, ik hou van gekke onbekende woorden of uitspraken. Zelf zeg ik vaak “ik ben toch niet mesjoechel” Geen idee waar ik dat vandaan heb, het is gewoon ontstaan. Maar het betekent zoiets als ik ben toch niet gek en ik roep het graag

 2. Leuke blog! Herkenbaar. Mijn zoontje zegt nog steeds verderkijker ipv verrekijker. Ook dat verbeteren we nog niet. Hij heeft namelijk nog gelijk ook ;-).
  Ik zeg heel vaak ‘oh asteblieft’ als ik mij ergens over verbaas ofzo en dat nemen de kinderen over. Ik krijg het dan ook vaak als reactie terug op mijn vraag of de tablet uit kan, of ze willen opschieten, of ze … nou ga zo maar door. Fijne maandag!

 3. Ohh zo leuk! Ik hou ook van taal!
  En ook van Duits.☺️
  Fernseher vind ik ook zo’n mooi woord (tv)
  Schottelslet (Achterhoeks) klinkt dan toch wat minder mooi als sjotelplekske
  Ik noem m’n ouders pappie en mammie ipv papa en mama; klinkt toch ook wel lieflijk (ook een mooi woord) En jungske ipv jochie. Of meiske ipv meisje.
  Sowieso vind ik ook een mooi woord (en voor velen best een moeilijk woord☺️)
  Of ontegenzeglijk…
  En zo kan ik nog wel even doorgaan, hihi.
  Wens je een fijne dag, Andrea!

 4. Ik heb je zojuist weer een beetje beter keren kennen,desalnietemin mag ik je nog steeds…!!
  Er is één belangrijk ding die ik echt heel graag wil weten na het lezen van deze blog….Waar koop ik die lettertjeslippenstift van de foto :-))

 5. Haha bij dat eerste woord denk ik aan gele schoenen haha. Ik zeg vaak: jeetje keetje (zei mijn oma altijd ♡)? En het leuke is dat vriendenkring het over hebben genomen.

  Leuke blog weer lieverd XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *