Hi! Wat leuk dat ik een gastblog mag schrijven voor LivingHip! Ik zal me eerst eventjes voorstellen: Ik ben Esther, 31 jaar oud, woon in Roosendaal en wilde je dmv deze blog meenemen in:
The house of an architect
Zoals de titel al zegt ben ik architect van beroep. Nu hoor ik je denken WAUW wat een tof beroep! EENS!! Ik zou in het kort een uitleg willen geven over wat het beroep inhoudt en daarna laat ik jullie mijn ‘paleisje’ zien.
Wat houdt het beroep architect in?
Het beeld dat iedereen zich voorhoudt dat een architect dagen achter de tekentafel zit is voor de nieuwe generatie een klein gedeelte van de job. Ideetjes schets ik uit en daarna verwerk ik deze in de computer. Ik werk hiervoor met een 3D tekenprogramma waar ik zowel 2D als 3D plannen kan uithalen en ook de fancy-plaatjes. Naast tekenwerk komen hier ook allerlei andere dingen bij kijken. De opdrachtgever is natuurlijk geïnteresseerd in het budget, hiervoor moet dus een raming gemaakt worden en tijdens de verdere uitwerking van het project moet een budgetcontrole uitgevoerd worden. Een overschrijding is natuurlijk niet waar je op zit te wachten als je een huis laat bouwen.
Het ontwerp gebeurd meestal in fases – ik zal kort omschrijven hoe dit traject een beetje verloopt.
Startend met een schetsontwerp. Waarin de wensen van de klant verwerkt worden en waarna je met de klant samen gaat zitten om te kijken of dit een beetje aansluit bij wat zij voor ogen hebben. Meestal gaat dit gepaard met een soort moodboard van verschillende voorbeelden die betrekking hebben op uiterlijk, interieur en materialisering. In de fases voorontwerp en definitief ontwerp wordt dit verder verfijnd en uitgewerkt tot een mooi geheel. Denk hierbij een walk-through door het 3D-ontwerp.
In de voorfases wordt meestal al rekening gehouden met standaard afmetingen van kasten en tegels om zo mooie aansluitingen te kunnen creëren tijdens de bouw. Vervolgens wordt dit samen met de constructeur en de energiedeskundige bekeken en wordt er een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente. Als de goedkeuring binnen is wordt er gewerkt aan een aanbestedingsdossier. In de aanbestedingsfase worden alle (technische) details nog verder uitgewerkt en ook maatwerk meubilair uitgetekend. Alle materialen worden opgemeten en in een overzichtslijst gestoken, dusdanig dat de aannemer er prijzen achter kan plakken.
Dit word in een pakket doorgestuurd naar verschillende aannemers om zo de prijzen te kunnen ontvangen. Dit zet ik netjes onder elkaar en dan komt er een ‘winnaar’ uit de bus (de goedkoopste en kwalitatief de beste aannemer). Daarna wordt er een uitvoeringsontwerp opgemaakt die nog meer in detail zal treden. De bouw gaat van start en tijdens de bouw treedt de architect op als toezichthouder maar ook als deskundige. Meestal komen er tijdens de bouw nog verschillende vragen naar boven die ter plekke uitgeklaard moeten worden of besproken moeten worden met de constructeur / techniekers. Daarna is het huis klaar, de klant verhuisd en er zijn wat puntjes die niet functioneren. De architect treedt hier dan op als bemiddelaar tussen de klant en de aannemer om alles op te lossen.
Modern Chique
Omdat wij niet de loterij gewonnen hebben, geen rijke ouders hebben en dus alles zelf moeten ophoesten wonen wij niet in een villa. Ik ben van mening dat je elk huis met de juiste budgetbewaking kan omtoveren tot een paleisje en wat wij geprobeerd hebben is een huis te verbouwen en de allure van een luxe woning te geven. Mijn stijl kan ik dan ook omschrijven als modern chique. Ik wilde graag een tijdloos ontwerp neerzetten. Dit heb ik getracht door middel van lichte kleuren (wit), met accenten in zwart en natuurlijke materialen.
Overvloeiende ruimtes
Een achterliggende gedachte aan het ontwerp is dat wij graag een woonkeuken wilde, met een lange tafel waar wij onze familie en vrienden kunnen ontvangen. Alsook een knusse zithoek creëren, waar wij in principe geen bezoek ontvangen. Door het toevoegen van een vast element – een roomdivider gashaard. Hebben wij de zithoek afgescheiden van onze leefkeuken. Het kookeiland is het tweede vaste element – die een opdeling maakt tussen eten en koken maar ook tussen dineren en spelen. Door middel van de openslaande deuren staat de eetkamer dus in direct contact met buiten. De buitenruimte wordt voor ons straks een verlenging van de woonkamer. Eigenlijk kan dit benoemd worden als woonextensie. Het ontwerp is al klaar, momenteel zijn we druk bezig om deze om te toveren tot droomtuin.
DIY – zelfbouw
Zoals je net al las, verbouwen wij alles zelf. Voor ons is dit een keuze geweest omdat het financieel niet haalbaar was om een aannemer in te schakelen en daarnaast: ik heb de kennis zelf in huis.
Reizen is onze passie en ik wilde dit graag in ons interieur laten terugkomen. Het plaatsen van souvenirs op de televisie kast vond ik geen goed idee. Zo was het idee van een souvenir-nis ontstaan. Ik zie het elke dag en denk dan terug aan onze herinneringen.
De touwen langs de trap als afscheiding maar ook als net dat beetje extra. Deze ingreep kostte ons serieus 20 euro…….
Ons zelfgemaakte badkamermeubel en toiletmeubel. Die perfect in de kleine ruimtes passen en echt een eye-catcher zijn in de ruimte. Alsook de bergen / opknap meubeltjes op de slaapkamer van mijn dochtertje! And last but not least sara’s speelmeubel in de woonkamer.
An architects home is never finished
Klopt, het huis van een architect is nooit af. Dromen zullen er altijd zijn zo moeten wij onze tuin en zolder nog verbouwen. Onze slaapkamer kan ook nog wel een make-over gebruiken en een walk-in closet staat ook nog op het lijstje.
Een laatste tip:
Bedenk waar jij je op je gemak voelt, maak een moodboard. Stel jezelf bij elke aankoop de vraag of deze in je moodboard past. Trends zijn namelijk erg misleidend……
Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mijn verhaal te lezen. Over enerzijds wat doet een architect en anderzijds hoe wij ons huis hebben ingericht. Bedankt voor het lezen!
Je kunt Esther vinden op Instagram (voor nog veel meer inspiratie) en op haar eigen website.
8 Reacties
Wat een leuk blog met zo’n kijkje in het werk van een architect!
Wat een leuke reactie Mindy! Dankjewel
Tof he Mindy! X
Wat leuk om eens te lezen hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
En jullie hebben een prachtig huis.
Hoi Esther,
Wat een prachtig huis! Ik heb een vraag, waar is de vloer gekocht en van welk materiaal is het?
Alvast bedankt!
Leuk verhaal Esther! Komt zoveel meer bij kijken dan het tekenen! Heel knap.
Prachtige woning, echt waar. Mooi om te zien hoe het witte van de woning soms wordt onderbroken door zwarte details!
Bedankt voor de uitleg over het werk van een architect. Het is interessant om te lezen dat een architect meer achter de computer zit dan schetst, ik had nog een ouderwetser idee bij het beroep. Wij hopen volgend jaar ons droomhuis te laten bouwen en willen daarvoor een architect inschakelen. Het is goed om te weten dat een architect veel samenwerkt met de klant en kan optreden als bemiddelaar, dat geeft een fijn gevoel.