Breakfast for two.

Wat is er nou lekkerder dan je zondag ochtend beginnen met een uitgebreid ontbijtje? Lekker relaxed samen aan tafel, eindelijk weer tijd en rust om gewoon even samen niks te doen. Ik hou er in elk geval heel erg van, ik bedoel wat is er beter dan eten en niks doen? Maar je gaat natuurlijk niet zomaar aan een tafel zitten. Het moet er allemaal wel een beetje mooi en gezellig uit zien. Voor mij is tafeldekken een soort gekke hobby geworden, maar maak je niet druk als jij er nou niet bepaald kaas van hebt gegeten. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een zondag ochtend tafel neer kan zetten waardoor iedereen van zijn stoel valt!

Voor het dekken van een tafel ga ik altijd uit van een aantal principes; over het algemeen werkt het altijd goed als je meerdere texturen laat zien, groen staat altijd leuk, een groter stuk in het midden voegt wat dynamiek toe en als laatste doe ik altijd alles in leuke schaaltjes. Hummus is lekker hoor, maar het komt natuurlijk meestal niet in een mooi bakje.

Stap voor stap uitleg.

Klinkt misschien nog een beetje als abra cadabra, maar no worries, ik ga het stap voor stap uit leggen.
Als eerste kies je de onderste laag uit. Dit kan de tafel zelf zijn, een tafellaken of een combinatie van beide. Voor mijn ontbijttafel heb ik voor een combinatie gekozen, door een linnen tafellaken over de helft van mijn tafel te leggen. Dit mag best rommelig, ziet er wat dynamischer uit. Ga je voor een chique look dan zou ik hem wel strak leggen. Je kan trouwens van alles gebruiken om de textuur van je tafel wat interessanter te maken. Ik heb bijvoorbeeld van oude gordijnen twee lopers gemaakt, gewoon door een stuk stof af te knippen. Je hoeft dus niet per sé gelijk een mooi (duur) tafellaken te kopen!

Centre Piece.

Daarna kies ik mijn ‘centre piece’ uit. Ik hou ervan om iets van bloemen hiervoor te gebruiken, maar het kan van alles zijn. Een plantje of een mooie vaas werkt net zo goed. Ik voeg wel graag verschillende lagen aan mijn centre piece toe. Hier heb ik dat gedaan door een placemat en een marmeren bordje onder de vaas te zetten. Op deze manier heb je net weer wat extra textuur en dat is vaak mooier. Dan kies ik mijn borden uit. Ook hier voeg ik laagjes en textuur toe. Stapel bijvoorbeeld verschillende borden op elkaar en zet ze op een placemat. Het staat vaak het mooist wanneer je de onderkant van je placemat op één lijn legt met de onderkant van de tafel. Bij een rechthoekige placemat zet je het bord vervolgens ook tegen de onderkant aan, maar bij een ronde staat het mooier als je alles centreert.

Vervolgens zet ik mijn dranken op tafel. Voor het ontbijt vind ik melk en jus d’orange altijd lekker en een kopje thee. De melk en jus d’orange doe ik wel even in een karaf, dit staat veel gezelliger. De glazen horen officieel op één lijn rechts boven het bord. Maar omdat ik voor een wat meer casual sfeer ging, heb ik ze wat losser neergezet. Ik hou er zelf altijd van om glazen van verschillende materialen te mengen, lekker mix and match. Maar een mooie set glazen doet het ook altijd goed!

Aankleden maar.

Nu heb je de belangrijkste dingen al op tafel staan en een goede basis gemaakt. Dit gaan we natuurlijk wel nog even wat leuker aankleden. Een top tip van mij is om wat meer groen op tafel te leggen. Ik loop altijd gewoon de tuin in, knip een paar takken af en gebruik die bladeren om de tafel mee aan te kleden. In mijn ogen maakt dit je tafel altijd veel interessanter. Groen is altijd goed toch? Dan pak ik mijn melk en suiker voor de koffie. Om te voorkomen dat je uiteindelijk teveel losse dingen op tafel krijgt, groepeer ik deze op een blad. Voegt ook weer een extra laagje toe en je weet inmiddels denk ik wel dat ik daar fan van ben.

 

Daarna pak ik het eten, brood, smeersels, groenten, fruit, alles wat je nodig hebt voor het perfecte ontbijtje. Het brood leg ik ook graag bij elkaar op een plank. En het broodbeleg doe ik in schaaltjes, staat toch vaak leuker dan de pot waar het in komt. Ik zet dit allemaal rondom mijn center piece heen, is vaak natuurlijk ook het praktisch want dan kan iedereen er goed bij.
Als laatste leg ik nog wat blaadjes en noten op de borden. Dan zien ook die er leuk en gezellig uit, plus mensen hebben gelijk iets te snacken als ze aan tafel gaan zitten. Kom maar door met dat eten!

En dat is het! Zo maak ik stap voor stap mijn tafel op. Zoals je ziet, heb je er eigenlijk niet eens zo heel veel voor nodig. Alles voor deze tafel had ik al in mijn kast liggen (of in de tuin). Het is vaak vooral een kwestie van alles even uit de kast trekken en kijken wat je hebt. Voor nu ben je in elk geval helemaal klaar voor het komende zondag ontbijt! Oh ja, heb jij van die kleine mensjes thuis rondhuppelen? No worries, want met dezelfde stappen kan je de tafel gewoon uitbreiden! Let wel op dat je de belangrijkste dingen wel op een goed bereikbare plek voor iedereen zet. En blijf je elementen gewoon rondom het centre piece organiseren. Of je vraagt opa en oma even of ze op willen passen.

Wil je nou meer lezen van mij? Kijk dan even bij mijn bio onderin! Tot snel!

Groetjes Lisanne.

Korte bio over Lisanne.

Ik ben Lisanne, 26, en samen met Guus en Obi wonen wij sinds november in ons prachtige huisje in het bruisende Vijfhuizen. Na een traineeship te hebben gedaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, ga ik in maart als projectleider duurzaamheid werken bij het Rijksvastgoedbedrijf. Ik hou van sport, films (liefst lord of the rings of superheldenfilm!) en gezellig met vrienden een drankje in de stad doen.

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *