Een poosje geleden maakte Instagram bekend om te gaan testen met het afschermen van de likes. Inmiddels hebben ze deze test succesvol gedaan in onder andere landen als Canada, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Instagram voert de veranderingen nu door wereldwijd. Nog steeds als test maar het gaat dus echt veranderen.  De reden die Instagram opgaf om te gaan testen met het onzichtbaar maken van de likes was de volgende:

Facebook, eigenaar van Instagram, zegt dat de verandering – die al eerder besproken werd op Marketingfacts – is ingevoerd om het welzijn van de gebruikers tegemoet te komen en om een veilige ruimte te creëren “waar mensen zich op hun gemak voelen om zichzelf uit te drukken”. “We hopen dat deze test de druk wegneemt van de verwachte hoeveelheid likes op een post, zodat je je kunt concentreren op het delen van de dingen waar je van houdt.” De test zou aangeven of gebruikers zich “minder op likes concentreren en zich meer richten op het vertellen van hun eigen verhaal”.

Een heldere uitleg. Het schijnt namelijk vooral onder jongere mensen een verslaving te worden om zoveel mogelijk likes op een post te ontvangen. Het gaat zelfs zover dat kinderen elkaar onderling pesten als ze niet veel likes binnenhalen. En dat is natuurlijk iets wat we met zijn allen niet moeten willen.

Inmiddels heeft Instagram besloten deze test wereldwijd te gaan doorvoeren. Ze zeggen op 14 november op hun Instagram account het volgende hierover:

‘Starting today, we’re expanding our test of private like counts globally. If you’re in the test, you’ll no longer see the total number of likes and views on photos and videos posted to Feed unless they’re your own.’

Hoe werkt het precies?

Het totale aantal likes is niet meer zichtbaar voor volgers wanneer je door je feed bladert. Je kunt op ‘anderen’ klikken om het aantal likes op je eigen foto’s te tellen, maar je volgers kunnen niet zien hoeveel likes je post heeft ontvangen. Je kunt dus ook niet zien hoeveel likes anderen hebben ontvangen op hun posts. Het blijft dus achter de schermen. De ‘druk’ wordt zo van de ketel gehaald voor de gemiddelde Instagrammer. Dat is in ieder geval de achterliggende gedachte. 

Wat zijn wellicht de gevolgen voor de influencer?

Influencers kunnen net als ieder ander wel zelf hun statistieken en dus ook de likes zien op de posts. Het verschil is dat je geen vergelijking meer kunt maken met anderen. Ik verwacht dat je dit toch niet helemaal kunt voorkomen en dat er achter de schermen straks toch dat vergelijk gaat worden gemaakt. Als de influencers dit al niet zelf gaan proberen te bewerkstelligen dan nog kunnen bedrijven de statistieken opvragen en het vergelijk tussen influencers in stand houden door deze gegevens op te vragen en naast elkaar te leggen.

Dat zou ik persoonlijk wel erg jammer vinden. Het wordt er dan niet transparanter op. Maar misschien zit ik ernaast en gaat dit niet gebeuren. Dat is nu koffiedik kijken. Instagram geeft aan naar een gepaste oplossing te zoeken voor influencers.

Wat vind ik ervan?

Ik heb het al eerder gezegd, ik vind het prima. Ik maak mij niet druk over wat het effect voor mij zal zijn als influencer. Ik vind het eigenlijk wel een fijn idee dat de content en het bijschrift belangrijker gaan worden. Dat mede Instagrammers mijn foto inspirerend vinden of mijn verhaaltje leuk vinden en mij daarom een like geven of volgen. En dus niet beïnvloed worden door hoeveel likes mijn foto al gehad heeft of mij gaan volgen omdat ik al veel volgers heb.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Daar ben ik wel heel benieuwd naar! Denk jij dat het er leuker op wordt of vrees je misschien wel voor je eventuele samenwerkingen? Ik hoor het graag! 

Liefs Andrea

Categories:

10 Reacties

 1. Ik kan eigenlijk niet overzien of dit nou positief of negatief gaat uitpakken. Ik vind het wel interessant om mijn eigen aantallen te kunnen zien en dat blijft ook zo. Eigenlijk let ik niet echt op het aantal likes dat anderen op een foto krijgen. Het beïnvloed me in ieder geval niet dus dan zou je zeggen dat het voor mij niets gaat uitmaken. Liefs Linda

  • Ik let er ook niet op bij anderen. Ik vind het vooral erg sneu dat kinderen er een soort prestige van maken. Dus van die kant bekeken vind ik het een goede zet! X

 2. Ik denk hetzelfde als Linda hierboven … let nooit op de likes van een ander maar vind de statistieken voor mezelf wel leuk om te weten .
  Voor de jonge generatie vind ik het een top plan , want de challenges voor de likes zijn echt creepy !
  Ik weet natuurlijk niet hoe het voor de influencers gaat werken maar denk dat volgers aantal ook al veel zegt qua bereik toch ?
  Dikke kus ! Xxx

 3. Ik kan me best voorstellen dat het mensen meer rust geeft om de likes niet meer zichtbaar te hebben. Persoonlijk probeer ik me niet teveel op de likes te focussen. Met het algoritme is er toch sowieso geen pijl te trekken op insta. Wat ik wel lastig vind is dat ik niet weet hoe bedrijven hier mee om zullen gaan. We zullen het gaan mee maken denk ik.
  Liefs xx

 4. Met mijn bedrijfspagina ben ik toch wel heel benieuwd wat deze verandering teweeg gaat brengen.
  Zijn mensen dan nog steeds wel geneigd om een like te geven? Wat gaat dat betekenen voor de zichtbaarheid? Of zouden we meer comments geven op elkaars berichten?

  Ik ben maar een kleine speler en haal vooral ook veel plezier uit Instagram. Het gaat mij niet om het aantal likes, maar om de zichtbaarheid!
  We zullen het meemaken!

  Liefs Elise
  http://www.leukemeuk.nl

 5. Of dit een oplossing is vraag ik me af, straks worden de aantallen reacties de graadmeter. En dan, worden die vervolgens ook onzichtbaar? Waarom maakt IG niet een mogelijkheid waarmee je het zelf aan of uit kunt zetten? Trouwens, die aantallen likes beinvloed IG zelf enorm door zich te mengen in algoritme en zichtbaarheid. Jammer, maar gelukkig laten de meesten zich niet ontmoedigen en is het voor velen nog steeds een mooie mogelijkheid om je passie met elkaar te delen. Ik word zelf in ieder geval blij van alle enthousiaste reacties en verhalen. Thanks voor je heldere uitleg weer lieve Andrea.

 6. Ik vind het zeker gezien hoe het leeft onder de jeugd helemaal prima. Het posten omdat je het zelf leuk bent of er trots op bent is immers het aller belangrijkste mijns inziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *