Maak van je tuin een Aussie entertainer’s delight!

Zo langzamerhand weten jullie vast dat wij uit Australië komen. Down Under, het land van het zon/zee/strand gevoel, eeuwig mooi weer, elke dag BBQ en spinnen, slangen en krokodillen (om maar wat te noemen). Waarom verhuisden jullie naar Nederland vraag je je af? Nou om vele redenen eigenlijk, het gras is niet altijd groener (regent meer in Nederland), maar dat is een heel lang ander verhaal. Maar dat betekent niet dat we dat heerlijk zonnetje, en buitenleven wat erbij hoort niet missen! In Australië leven we vooral buiten. De tuin, die gewoon bijna iedereen heeft, is een verlengde van het huis. Niet een after-thought, maar een bewuste ruimte die bij het huis wordt getrokken. Over de loop der jaren ben ik dus ook anders over een tuin gaan nadenken. Want waarom spendeer je zo veel tijd met nadenken over de inrichting van je huiskamer en keuken bijvoorbeeld, maar niet je tuin waar je toch een hoop tijd in door brengt? Wil je je niet net zo comfortabel en gelukkig voelen op een heerlijk plekje in de zon, als op je kleed voor de open haard?

Nieuw huis.

Ongeveer een jaar geleden kwamen wij in ons huis wonen. We hadden bijna een half jaar verbouwd. De tuin was voor een groot deel opgeslokt in de nieuwe woonkeuken. We gaven ongeveer 25 vierkante meter op, maar gelukkig is er nog zo’n 70 vierkante meter tuin over. Die meters waren door de bouwvakkers tijdens de verbouwing voornamelijk gebruikt als opslag / werkplaats / zandbak / asbak en modderpoel. Wat er daarna tevoorschijn kwam was een mismatch van verschillende tegels, kapotte borders, onkruid, een schattig tuinhuisje wat op instorten stond en een hele onlogische lay-out. Maar ja, na zo’n verbouwing hadden we het geld (en de puf) niet om de tuin onder handen te nemen. Na een jaar sparen was het tijd en we hadden onze plannen klaar. Vorige zomer was prachtig, en we hebben goede hoop dat we ook dit jaar lang van de tuin mogen genieten. We gingen er een echt Australisch paradijsje van maken. Alles ging op de schop. Er was een hoop bamboe wat verwijderd moest worden (mooi, maar het eet je hele tuin op), alle bestrating er uit (want het was EN lelijk, EN zorgde voor hele slechte afwatering), schuttingen moesten vernieuwd worden, en een nieuw achterom werd gecreëerd. We besloten aan 1 kant een grote hoge border te creëren (kan je ook op zitten) met een hoop planten, zodat de rest van de tuin overbleef als speelruimte voor de kids met gras. En ook moest er een nieuw schuurtje komen.

Tuin aan de beurt.

Toen dat allemaal gedaan was, kwam de inrichting aan de beurt. Eerst bekeken we waar we de tuin voor wilden gebruiken. Natuurlijk hebben we opslag nodig (zooi in de schuur blijft er altijd) maar we wilden vooral kunnen entertainen. En heerlijk van de zon kunnen genieten. De zon staat in de ochtend achter in de tuin. Dus daar wilden we een lounge plek creëren met een groot day-bed. Dan schuift de zon langzaamaan naar het terras, waar hij tot laat in de avond heerlijk de keuken in schijnt. Op het terras wilden we ook een BBQ-hoekje, dicht bij de keuken, want die BBQ gebruiken we vrijwel dagelijks, vooral in de zomer. We hebben een heerlijke stadstuin, maar supergroot is het niet. Dus we moesten wat functies combineren. Ik wilde lekker buiten kunnen zitten, op een lounge bank, maar natuurlijk is buiten dineren ook een must. Ruimte voor een zitplek, EN een aparte eethoek hebben we niet. Tadaaaaa: cue music for the eettafel lounge concept. Hoe handig is dit! Het concept is dus een heerlijke lounge bank waar je op onderuit kan zakken, maar met een eettafel die net iets hoger is als een salontafel, maar wat lager dan een eettafel. Dus je kan er ook lekker aan eten! Wat een super oplossing! Ik koos voor de Forza Barolo eettafel lounge set met de ROUGH tafel, want dat hout met combinatie van zwart vind ik dus super stoer. We hebben hier al menig middagje en avondje genoten, en let me tell you, je kan er heerlijk tafelen!

Aussie invloeden.

In een Australische tuin mag de BBQ natuurlijk niet ontbreken. Natuurlijk had ik graag zo’n supergave buitenkeuken ergens, maar eerlijk is eerlijk: daar hebben wij dus ECHT geen ruimte voor. De BBQ is wel HEUL belangrijk. Wij hebben een kleintje op gas. Dat vinden wij het makkelijkst. Eigenlijk grillen wij elke stukje vlees of vis op de BBQ, zonder noodzakelijk er een enorm BBQ-festijn van te maken, en dan is de BBQ met een druk op de knop in no time warm. Wel zo praktisch. Waarom weet ik niet, maar de BBQ-hoek blijft toch altijd een man’s domein. Hubby voelt zich er helemaal thuis, daarom hebben we er een stoere hoek van gemaakt. De straatborden heeft hij een keer als tiener gejat (er is mij verteld dat elke tiener Down Under dat op z’n minst een keer gedaan moet hebben, maar goed), en er moest vooral genoeg ruimte zijn voor alle BBQ ditjes en datjes, en natuurlijk dat biertje. Ik vond de ROUGH side-table enorm handig. Past heel mooi in het hoekje (en bij mijn tafel, ook niet onbelangrijk) en is in dit geval een prima BBQ tafel! En genoeg ruimte over voor mij om leuke dingen op te stylen (onzin zegt mijn man natuurlijk maar die rolt met zijn ogen en laat me mijn gang gaan). Allebei blij.

Een groene tuin.

De tuin staat voor groen. Planten en bomen zijn heel belangrijk. Persoonlijk ben ik niet zo van de bloemen, ik houd meer van eeuwig groen. De schutting tegenover de grote border heeft een kamperfoelie in een ruit patroon. Heel simpel om te doen, maar met groots effect. Je moet het alleen bijhouden! Gelukkig heeft mijn man heeft groene vingers, ik niet. Een kruidentuintje was voor hem een must. En dan wil ik er natuurlijk iets moois van maken. Ik redde een mooie pallet van de sloop en hing die op aan de schutting. Het stoere hout is net een kunstwerk op de muur. Ik hing er 6 kleine balkon emmertjes aan en voila, een kruidentuin. Staat hartstikke leuk, en kostte in totaal een paar euro. En manlief zorgt dat alles in leven blijft en uiteindelijk op ons bord terecht komt. Het bankje wat er onder staat hebben we zelf gemaakt van hout dat over was van het day-bed en de schuur. Als we veel gasten hebben, kunnen we die bij de grote tafel zetten voor extra zitplekken – superhandig. We hebben een aantal grote potten in de tuin voor wat afwisseling, en om het terras aan te kleden. Ik heb ze allemaal zwart gespoten zodat het niet een groot bloempot circus wordt. Zo past alles bij de vaste elementen van de tuin en het huis. Een goede timmerman vriend heeft als verassing een plantenbak gebouwd van hout wat over was van de achtergevel van onze aanbouw, in precies dezelfde stijl, de schat. Dat stoere hout past zo mooi bij de andere houten meubelen, en geeft de tuin nog meer karakter.

 

Dat alles een geheel vormt vind ik heel belangrijk. Dat geeft rust, en dat is wat je nodig hebt in een tuin. Het basiskleuren palette van onze tuin is zwart, groen en hout. Alles wat qua kleur er dan bij komt is extra en kan je naar smaak variëren. Deze kleuren komen terug in de accessoires maar ook in de beplanting. Zo is alles toch een rustig geheel. Een favoriet plekje is onze eigengemaakt lounge bank achter in de tuin. Bijna twee meter lang, en heerlijk diep. Gooi het vol het een hoop kussens en genieten maar.

Aankleding, ook buiten een must.

Omdat de tuin een verlengde van binnen is, kleed ik het dus gewoon net zo aan. Dus ook met leuke kussentjes, kleedjes, lampjes, lantaarntjes, kaarsen en kunstwerken. Natuurlijk moet je een beetje praktisch zijn, en wat je kiest moet geschikt zijn voor in de tuin. Anders blijf je opruimen. Ik ben een fan van de lampjes op zonne-energie die er uit zien als industriële hanglampen. Ze hangen bij ons in de vijg. Ook hebben we Bertus de koe buiten gezet; lekkere eigenzinnige stoere industriële kunst. Ik heb dit jaar voor net wat meer kleur voor de aankleding van de tuin gekozen, ik word er vrolijk van. Het ziet er meteen zomers uit. En dat is het fijne van accessoires, je kan naar hartenlust wisselen als je ze weer zat bent.

Nieuwe tuinmeubelen. 

Voor ons is de tuin een stukje Australië. Helaas kon ik de tuin niet vol planten met Australisch groen, daar is het helaas het klimaat niet voor. Maar toch hebben we een sfeertje kunnen creëren waar we zo van houden. De planten en bloemen staan in hoge borders, perfect als cricket wicket en om op te zitten met een drankje als je je tenminste niet op de lounge genesteld hebt. Het gras is altijd groen en de BBQ staat meestal aan. Ik ben heel blij met onze tuin metamorfose. Ik kijk naar onze tuin als een verlengde van het huis en richt het ook zo in. Onze tuin heeft een ‘keuken’, ‘zitkamer’, ‘eetkamer’ en ‘speelhoek’. En daar horen de juiste meubelen bij. De combinatie van Kees Smit Tuinmeubelen met eigengemaakte meubelen en decoratie items maken het een waar paradijsje.

Ik ben benieuwd hoe jullie de tuin inrichting aanpakken en wat jullie tuin styling ideeën zijn! Laat je het me weten?

Liefs, Marieke

 

 ♦ Met medewerking van Kees Smit Tuinmeubelen. ♦

4 Reacties

  1. Echt een gave metamorfose in zo’n korte tijd met een prachtige en multifunctionele tuin tot gevolg! En nu duimen voor een heerlijk warme en lange zomer inclusief zwoele zomeravonden.
    Liefs Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *