Planten maken het verschil!

Als plantenliefhebster wil ik jullie graag meenemen in een blog over groen in huis. Ik ben geen plantenkenner wat wel eens gedacht wordt maar een liefhebster (lees hoarder).

Bij mij thuis is het groen.

Vroeger bij mam.

Vroeger bij ons thuis had moeders ook altijd wel wat planten in huis. Gek genoeg waren dat planten die jarenlang als ouderwets gezien werden maar nu weer ontzetten hip zijn zoals de Monstera en de Sansevieria. Ook de succulent Euphorbia stond bij ons in de vensterbank. Mijn zus brak wel eens een stukje af (toch Helen) waarna hij daar een nieuwe scheut kreeg.

Plantengek!

De laatste jaren is mijn planten obsessie gegroeid. Het begon met 2 of 3 planten maar al snel werden dat er meer. Inmiddels staat ons huis vol met planten. In de woonkamer, de keuken, onze slaapkamer maar ook Teun zijn slaapkamer. Zelfs op het toilet vind je 3 plantjes. Gelukkig houdt Teun ook van planten dus toen ik voorstelde of hij er ook een paar op zijn kamer wilde stemde hij mee in. De cactus op zijn bureau heeft hij zelf gekocht.

bron: plant flowers

Teun houdt ook van planten

Marktplaats tip.

Een goede tip wat ik wil delen met jullie als je op zoek bent naar een grote plant. Kijk eens op marktplaats! Daar heb ik een joekel van een Drakenplant (Dracaena) vandaan gehaald. Hij is ruim 2 meter hoog en staat mooi te wezen naast de bank. Deze kocht ik voor €40,00 wat echt weinig is voor dit formaat plant! Soms worden ze zelfs gratis aangeboden.

marktplaats vondst!

Verzorging.

Voor mijn verjaardag heb ik een luchtbevochtiger gekregen. Ik heb hem van de zomer nog niet veel gebruikt maar ben erg benieuwd of deze nog verschil gaat maken voor mijn planten. Wat ik ook vaak doe is de planten afstoffen. Het zijn echt stofmonsters en wanneer het blad vol zit met stof stopt de groei. Ook zet ik ze met een buitje buiten (je zou erbij moeten zijn, zo’n 50 planten worden dan naar buiten gesleept) behalve de cactussen. Maar ook zonder regen gaan ze regelmatig naar buiten en dan sproei ik ze af met de tuinslang (zachte broes) Als laatste zou je ze ook kunnen besproeien met een plantenspuit, dat vinden ze doorgaans ook erg fijn!

Wateren.

Water geven gebeurd hier meestal op vrijdag. Maar ik geef niet klakkeloos alles water hoor. Ik voel eerst even aan de grond. Dit heb ik wel geleerd de laatste jaren, een plant staat liever te droog dan met natte voeten.Een uitzondering daargelaten, mijn bonsai heeft altijd water in zijn schaaltje staan. Ik heb er wel een aantal verzopen de afgelopen jaren..

Boeken bij de kringloop!

Nog een tip, ga naar de kringloop, ja hoor daar heb je haar weer met de kringloop, maar heus! En koop daar een kamerplantenboek voor een habbekrats. Deze ouderwetse boeken staan vol met planten, uitleg over verzorging en is altijd handig om erbij te pakken wanneer je een nieuwe plant koopt. Ik heb er een van Rob Herwig, een plantenkenner uit de jaren 70. De foto’s zijn vaak “ouderwets” maar de planten heel herkenbaar. Voor op je salontafel raad ik dan een mooi boek van nu aan zoals het Urban Jungle boek en Wonderplants. Prachtige boeken maar vooral inspirerend om ideeën op te doen.

Tot slot deel ik graag nog vijf van mijn favoriete planten met je!

Ficus Lyrata. (tabaksplant)

Deze plant is momenteel mijn favoriet. Geen gemakkelijke plant want op de verkeerde standplaats verliest ze haar blad. Ik geef ze water wanneer de grond droog is. Zorg dat ze nooit met natte voeten staat. Standplaats voor een raam liefst op het westen vind ze fijn! Ik draai haar een kwarslag elke maand.

Mijn ficus Betty.

Kalanchoe beharensis (olifantsoor)

Op deze plant werd ik verliefd nadat ik de groentrend test van intratuin had gedaan. De plant heeft vlezig zachtgrijs blad en is een echte blikvanger. Ik heb hem op een “veilig” plekje staan want ze is wel kwetsbaar. Ze staat graag zonnig en tussen de gietbeurten door mag de grond uitdrogen. Ook bij deze plant dus altijd even voelen!

Verliefd op mijn Olifantsoor met zacht grijze bladeren.

Sansevieria (vrouwentong)

Daar is ze weer! De ouderwetse kamerplant wat furore maakt. En terecht vind ik! Deze makkelijke kamerplant groeit hard als ze het naar haar zin heeft! Ze staat graag strak in de pot (niet te vaak verpotten dus) en heeft aan een scheutje water per week voldoende. Ik heb haar op de vensterbank staan met ochtendzon en ze is enorm gegroeid in 2 jaar tijd.

Mijn Sansevieria. Staat normaal in de vensterbank.

Monstera oblique. (Gatenplant)

Deze wint het bij mij boven de monstera deliciosa wat ik trouwens ook een mooie plant vind. Teun heeft er een op zijn slaapkamer staan. Ik heb er twee en het zijn ook vrij makkelijke planten. Als ze groeien gaan ze hangen en juist dat met de vele gaten in hun blad maakt ze zo mooi! Ze zijn wel giftig dus wees voorzichtig met kinderen en dieren.

Senecio rowleyanus (Erwtenplant)

Wat een prachtige hangplant is het erwtje toch! Ik had een hele mooie, had er dus een. Helaas is ze verzopen terwijl ik op vakantie was. Ik had haar al een hele poos en ze was uitgegroeid tot een pracht exemplaar. Helaas was ik vergeten te vertellen aan onze plantoppas dat deze plant echt maar een beetje water mag. Zodra ze teveel water krijgt gaat ze rotten en kun je ze weggooien. Ik heb nog geprobeerd haar te laten drogen maar het leed was al geschied. Ik hoor vaak dat deze plant het niet overleeft. Ik had nog stekjes van haar en deze hangen nu voor het raam. Ik hoop dan maar dat dit erwtje weer uitgroeit tot een mooie plant.

Wat is jou ultieme lievelingsplant?

Liefs Andrea

Categories:

9 Reacties

 1. Hi Andrea, super leuk! Ik heb ook steeds meer planten in huis, en sleep soms ook alles naar buiten! Weektaak hahhaha!
  En leuk te weten welke jouw favorieten zijn Ik denk toch dat ik de strelitzia erg mooi vind, die staat nog op mijn wensen lijstje!
  Fijne avond, liefs Jellina

 2. Leuke blog weer! Ik houd ook zo van groen, kan ik niet genoeg om me heen hebben! Mijn favorieten zijn m’n Strelizia die ik van een klein stekje aan het opkweken ben ( na 2 jaar nu 30 cm hoog) en de cactusverzameling die op Joris zijn kamer staat.

  @susanne.loves

  • Dankje Susanne! Leuk dat je weer gelezen hebt 🙂 Ik wil de Strelitzia ook nog graag bemachtigen. Wel leuk om van een stekje op te kweken! Cactus is ook wel favoriet hier 🙂 Andrea X

 3. Leuke blog weer meis! Mijn favorieten zijn mijn yucca, de vrouwentong, m’n stippen begonia en ook m’n sier asperge en laatst vond ik een hele mooie koraal cactus die mag ook op het lijstje haha Eigenlijk zijn ze allemaal mooi hè

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *