Vijf tips hoe je goed kunt zorgen voor je planten.

Hoe verzorg jij je kamerplanten? Geef je ze water als je eraan denkt? Of heb je een strak schema om je planten te verzorgen? Ik heb zo mijn eigen gewoontes. En al zijn er heus wel een paar gesneuveld afgelopen winter, de meeste staan er nog goed bij. Ik deel graag mijn 5 tips met jou.

De afgelopen jaren is het steeds groener geworden in ons huis. Heel mooi vind ik maar ik heb wel moeten leren hoe ik mijn groene vrienden het beste onderhoud. Want met veel planten is een bepaald schema wel zo handig! Ik schreef mijn 5 belangrijkste handelingen op.

Tip 1.

Neem een vaste dag in de week en maak hier je ‘planten verzorg dag’ van. Voor mij is dat standaard de vrijdag. Sinds ik een vaste dag in het leven heb geroepen geef ik nooit meer teveel of te weinig water. Ik bedoel niet met een vaste dag dat je dan standaard overal een plens water in moet gooien. Nee, gebruik deze dag om elke plant even goed te bekijken. Haal de dode of slechte blaadjes eruit, dood blad op de grond kunnen rouwvliegjes aantrekken. En geloof mij, die wil je niet in je planten!

Tip 2.

Voel voor je water geeft hoe de aarde van de plant aanvoelt. Niet alleen bovenop! Nee je stopt een vinger diep in de aarde om te voelen als je plant nog nat of vochtig is. De bovenlaag van de aarde droogt het snelst dus kun je zonder te voelen denken dat de plant water nodig heeft terwijl dat vaak niet zo is. De meeste planten overleven niet door het te veel water geven. Dan gaan de wortels rotten en dat is funest voor de plant. Voel dus even goed voor het water geven. Is de aarde nog nat of vochtig sla een weekje over.

Tip 3.

Met enige regelmaat loop ik met de planten te slepen. Ik zet ze allemaal buiten en sproei ze goed af. Het stof wat op een plant gaat zitten belemmerd namelijk de groei. Een plant kan zo het licht niet goed omzetten. Je hoeft dit niet wekelijks te doen hoor. Een keer in de anderhalf a twee maanden is voldoende. De planten zullen je dankbaar zijn! Als je dit klusje doet hoeven ze natuurlijk geen water meer!

Tip 4.

Zet planten in de zomermaanden buiten voor die extra groeispurt. Hier zet ik altijd een aantal cactussen buiten en dit jaar wil ik ook een van mijn ficussen buiten zetten. Doe dit opbouwend. En zeker niet gelijk in de volle zon. Elke dag als het mooi weer is een paar uurtjes naar buiten. Na een week of twee zijn ze dan gewend.

Tip 5.

Wees lief voor je planten. Je hebt het vast wel eens gehoord, praten met je planten. Dat is waarschijnlijk onzin maar als je het wel doet en ze aandacht geeft dan heb je automatisch ook meer oog voor ze. Je krijgt dan toch meer feeling voor je planten. Verpot ze wanneer ze al een poos staan, niet gelijk bij aanschaf want dan moeten ze de kans krijgen om te acclimatiseren. Wees dus lief voor je planten!

Dit waren mijn 5 tips over plant verzorging. Ik schreef al eerder een blogje over mijn lievelingsplanten, je vind het hier. En nu heb ik dus enorme zin om naar het tuincentrum te gaan! Ik ben benieuwd of jij ook zo je vaste gewoontes hebt met planten. Een berichtje vind ik erg leuk!

Liefs Andrea

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *