De overgang deel 4 – De bloeduitslagen

Het is alweer ruim 6 weken geleden dat ik bij Dr. Nora Hendriks was voor mijn eerste gesprek over de overgang, mijn klachten en vooral, wat ik daaraan kon doen werden besproken. In mijn vorige blog vertelde ik al over de progesteroncrème waarvoor ik een recept kreeg en het bloedonderzoek wat gedaan zou worden. Inmiddels zijn de uitslagen van het bloedonderzoek binnen.

Ik was zo enorm benieuwd naar die uitslagen. Klopte hoe ik mij voelde met de bloeduitslag? Ik had met Dr. Nora Hendriks een zoomgesprek om de uitslagen door te nemen. Heel fijn dat dit in deze Corona tijd tot de mogelijkheden behoren. Ik had echt geen zin om nog maanden te wachten! Gelukkig verliep het gesprek fijn en duidelijk. Ik ben enorm blij dat ik ‘mijn’ dokter hierin heb gevonden. Wat een opluchting ook, mijn gevoel en lijf klopte helemaal met de uitslag.

Ik zit in de overgang

Het was namelijk zo klaar als een klontje, ik zit in de overgang. Een gebrek aan progesteron veroorzaken een groot deel van mijn klachten zoals onregelmatige cyclus, veel bloedverlies en last van PMS (nooit geweten). Vooral dat laatste waar stemmingswisselingen bijzitten vind ik enorm irritant. Aangezien mijn cyclus veel vaker komt nu heb ik dus ook vaker gewoon een klote humeur.

Ook kwam uit het bloedonderzoek naar voren dat ik een tekort heb van het hormoon DHEA. Nooit van gehoord natuurlijk maar dit meest voorkomende hormoon in je lijf heeft echt wel een significante werking in datzelfde lijf. DHEA is een stof met veel effecten. Ik ben erover gaan lezen en het speelt onder andere een rol bij:

 • Versterken van het immuunsysteem
 • Het vergroten en behouden van je libido (Uit DHEA wordt indirect testosteron gemaakt)
 • Het vergroot een goed gevoel (gevoel van psychisch welzijn)
 • Het bouwt spieren op (invloed van testosteron)
 • Vermindert cholesterol
 • Helpt om meer groeihormonen aan te maken
 • Het zet vet om in vetzuren
 • Versterkt de werking van insuline, en daardoor beschermend tegen diabetes
 • Vergroot het denkvermogen en beschermt het brein tegen aftakeling en Alzheimer
 • Verbetert het geheugen
 • Verbetert de huid
 • Beschermt hart en bloedvaten
 • Remt het stresshormoon cortisol
 • Reduceert vet
 • Verhoogt lichaamseigen productie van testosteron en groeihormoon

Zo dan! Wat een lijst met dingen die je wilt voor je lijf. Inmiddels ben ik sinds 1 januari begonnen met het bij slikken van dit hormoon. Dat is nog te kort om effect te hebben. Ik kan dus ook nog niet vertellen of ik ook verbetering merk. Ik hou dit nauwkeurig bij – hoe ik mij voel – handig voor mezelf en fijn om straks een eerlijk verhaal met jullie te kunnen delen.

Met de progesteroncrème ben ik wel al eerder begonnen en smeer ik nu zo’n 5 weken. De eerste weken had ik wat last van bijwerkingen zoals pijnlijke borsten en hoofdpijn. Verder merkte ik vrij weinig verschil in mijn gemoed, opvliegers of nachtzweten. Tot een week geleden! Mijn gemoed is wat kalmer, ik heb wat meer rust in mijn hoofd. Al zat ik afgelopen weekend wel in een enorme rollercoaster van janken en zielig zijn. Ik denk dat dit ook een samenloop was van omstandigheden, aan de medicatie, alcohol afzweren enz. zorgde voor een labiele Dre.

Ik heb veel meer zin, jawel zin in seks! Heb even getwijfeld of ik dit nu wel moet delen maar als ik het zou weglaten is mijn verslag incompleet en ik denk dat menig vrouw dit wel wil weten! Ik was al niet preuts en hou wel van een goeie vrijpartij. Ik heb dus meer zin en ik voel ook beter, intenser. Manlief klaagt niet in ieder geval en ik ook niet 😊. Pluspuntjes dus.

Extra supplementen

Verder heb ik wat extra supplementen gekocht op advies van Dr. Nora Hendriks. Zo heb ik pillen met Ashwagandha voor een evenwichtiger hormoonhuishouding. Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de Solanaceae familie) is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt. Wie wel eens meeleest met mijn blogs weet dat ik mediteer – transcendente meditatie – en dat ik ook open sta voor de ayurvedische leer al heb ik daar niet enorm veel mee gedaan. Het interesseert mij wel. Dus hup, in the pocket.

Ook elke dag een dosis probiotica werd mij aangeraden. Je leest veel over deze drankjes (Yakult, Actimel enz.) op internet. De zin en onzin van deze drankjes. Ik nam ze al af en toe en ga dat nu dagelijks doen. Ik ben geen yoghurt eter en ik ga glutenvrij brood eten dus voor mij wel een goede aanvulling zo’n drankje. Maar een bakje yoghurt elke dag doet het ook prima schijnt!

Je begrijpt dat ik best moet wennen aan zoveel extra’s wat nu mijn lijf ingaat. Ik doe het omdat ik overtuigt ben dat de overgang veel zachter en liever kan verlopen dan de meeste vrouwen überhaupt weten. Ik wil dit met mijn lijf aantonen ook al neemt dat niet weg dat ik het ook wel eens lastig vindt of twijfel. Zeker nu ik ook gelijktijdig die andere medicatie tegen de TBC moet slikken. Gelukkig is dat maar vier maanden.

Ik zit dus volop in de molen nu en hoop dat het nachtzweten en opvliegers ook nog verzachten. Het effect kan wel 2 tot 4 maanden op zich laten wachten. De moodswings zijn dus al wat milder geworden (met uitzondering van afgelopen weekend) en ik heb er zin in, je weet wel! Haha dat was dus iets waar ik eigenlijk (nog) geen last van had maar nu ik (nog) meer zin heb is dit fijn meegenomen. Hoe het verder verloopt ga ik de komende vier weken weer bijhouden en deel ik graag weer met je in een vervolgblog.

Wel vind ik het ook fijn om wat feedback van jullie te ontvangen, de blogs worden echt goed gelezen maar er heerst een enorm taboe. Ik heb het idee dat veel vrouwen het eng vinden om er over te praten. Is er wellicht angst om als oud te worden weggezet? Denk je misschien dat je je niet moet aanstellen? Ik ben echt heel benieuwd hiernaar! Laten we samen wat aan dat taboe doen!

Liefs Andrea

25 Reacties

 1. Jeetje allemaal dingen die ik niet wist. Het zet mij aan het denken of ik misschien ook een bloedonderzoek moet laten doen. Ik heb al eens eerder gezegd dat ik vervroegd in de overgang zat (zo’n 4 jaar geleden al) Maar omdat ik toen weer aan de pil ben gegaan is dat allemaal in de war geschopt. Ik heb nu weer een normale cyclus en ook weinig opvliegers. Maar mijn lust in sex is de laatste jaren wel heel erg afgenomen. Terwijl ik daar juist altijd nogal dol op was. Ook heb ik mijn hele leven al PMS en dat is sowieso gewoon waardeloos!! Ik verander echt in een heks. Lijkt me heel verhelderend om te weten waar het allemaal door komt en nog beter als er iets voor is!! Heb jij via dr. Nora je bloedonderzoek laten doen of gewoon via de huisarts?
  Liefs xx

  • Hallo. Door mijn nierziekte en niertransplantatie heeft mijn lichaam zo’n enorme klap gehad dat mijn bekkenbodem uit balans is. Vagina enorm pijnlijk en gedoe met urine en ontasting… En geen zin in sex door de overgang. De overgang in combinatie met prednisolon en alle andere medicatie die ik moet slikken tegen de afstoting van de nier maakt van mij ook een emotioneel wrak af en toe. Diepe dalen af en toe en net als jou pak ik de draad wel weer op en wil ik graag dansen. Maar dat gaat soms niet vanzelf. Fijn je openheid ook rondom het sexuele aspect. Ik vind het belangrijk dat wij als vrouwen onderling hierover praten. En ik wil het ook uit de lacherige sfeer…opvlieger vrouwtje hahahaha…ik ben voor lachen in het leven maar dat de maatschappij de overgang zo bagataliseert vind ik echt belachelijk.
   Liefs,
   Marilu

   • Ach lieve Marilu. Wat zwaar moet dit zijn joh. Seks is zo belangrijk (vind ik) maar als het pijnlijk is en de zin ontbreekt wordt t wel heel lastig he. En die lacherige sfeer is leuk voor in het theater een avondje (Hans Teeuwen had een geweldig verhaal over de overgang waar ik hard om heb gelachen) maar in het dagelijks leven moet die taboe en dat weglachen er inderdaad vanaf. Het maakt dat wij ons belachelijk gaan voelen en aanstellers. Dank voor je openhartigheid Marilu, dit hebben we nodig X

   • Hi Marilu, Mindy, Andrea En alle vrouwen die last hebben van die onwijs vervelende overgang
    Ik en m’n beste vriendinnetje schelen 10 jaar maar hebben er beiden op onze eigen manier last van.
    Ik heb 2 jaar geleden mede door die overgang m’n hele leven omgegooid. Ik ben zo van de ene op de andere dag weggegaan bij m’n man, maar ben inmiddels terug. Ik veranderde in een persoon die ik helemaal niet kende. En na elke beslissing hoe moedig ook voelde ik me onzekerder en angstig worden.
    Ik gaf mezelf de schuld van alles. Ik voelde me ontspoord en trok me dan op aan een nieuwe liefde.
    Uiteindelijk bij Nora Hendriks heb ik mij samen met haar gerealiseerd dat dit alles ook/vooral te maken heeft met het missen van oestrogeen.
    Bij mijn huisarts werd hier niet aan gedacht, m’n spiraal was eruit maar dat kon ’t niet zijn, ik moest gewoon rustiger aan doen, minder hard werken etc.
    Ik smeer nu oestrogeen en slik progesteron. In m’n hoofd is het overzichtelijker maar ik ben er nog lang niet uit.
    Ik werk weer en sport dagelijks, voel me dan goed. Maar vrije dagen vind ik lastig om in te plannen.
    Volgende week spreek ik Nora weer.
    Het geen zin hebben in sex heb ik heel erg, alleen bij ’n nieuwe liefde komt het enorm terug
    Misschien is dat dan net het stofje dat bij verliefd zijn wordt aangemaakt?
    We maken er met elkaar ’t beste van, ik vind ’t fijn te lezen dat meer vrouwen stappen zetten naar een verbetering in deze overgang door het te aanvaarden dat het zo is.

    Groet Candra

  • Hey lieverd, ik heb bloedonderzoek laten doen bij Dr. Nora. Wellicht kan de huisarts dit ook voor je doen (als hij/zij er voor openstaat, dat is de vraag) Zolang wij niet aan de bel trekken gebeurd er niks. Ik vind seks te belangrijk om te verzwijgen of nu al af te schaffen, zeker voor jou! Je kunt altijd even informeren bij je huisarts. Willen ze er niet aan dan kun je Dr. Nora contacten. Helaas wordt dit niet vergoed maar het is mij wel een paar tientjes in de maand waard 🙂

  • Hoi Andrea, wat een heerlijkheid, iemand die eerlijk durft te zijn over seks. Ik voel een seks loosheid en heb het gevoel dat ik hier redelijk alleen in sta. Je zet me aan het denken en misschien ben ik al wel om om zo’n bloedtest te laten doen….. Slik helaas diverse medicijnen die ook niet bijdragen tot lust heb ik begrepen. Ga vooral door met delen van je ervaringen. Liefs

   • Hi Pat, het is zo jammer al die taboes. En er is echt wel iets aan te doen, en ik van overtuigd. Je bloed eens laten onderzoeken geeft wellicht de juiste antwoorden. Ik blijf mijn ervaringen zeker delen, I am on a mission 🙂 Dank voor je openhartigheid! X

    • Nou ,wat mij betreft ik heb 15 jaar geleden schildklierkanker gehad ,nou ik leef nu zonder ,elke dag medicijnen ,moet om de 6weken bloed afname ,daar ik risico patiënt ben .Nou wat sex betreft ,is de zin een pak geminderd hoor ,heb ook last van huilbuien ,gewoon precies dat alles al jaren verkeerd loopt .De medicatie wordt regelmatig aangepast ,maar ik blijf maar aanmodderen .Hoop dat je snel beter bent liefjeIrene

     • Och lieve Irene, hebben jou klachten alleen betrekking op je verleden met schildklierkanker? Wellicht eens aankaarten bij de huisarts dat je wellicht ook overgangsklachten ervaart. Dikke kus X

 2. Heel erg herkenbaar!!
  Ik zit momenteel zelfs aan de AD om mijjn hormoon spiegel rust te geven.
  Heb ik het nodig omdat ik mijn leven lang stofje mis of is het de overgang? Geen idee..
  Ook ik ervaar vaker ongi, de heftigheid is weg na een behandeling Novasure.
  PMS heb ik nog steeds erf heftig paar dagen voor ongi. Ik haat het echt! Want ik ben totaal ander mens.
  Ik kan dan gewoon niet relativeren!
  Please laat weten hoe het gaat na paar weken. Wellicht helpt die weg voor vele vrouwen.
  Enne, het libido mag hier ook wel omhoog

  • Wat heerlijk he die herkenbaarheid.. We zitten er lkkr weer met z’n allen in !! Door een operatie waar een flinke “bal” uit mijn buik werd gehaald en meteen mijn baarmoeder (thank god.. Waar ik trouwens niet in geloof!) en 1 eierstok zit ik er nu dus ook volop in.. Vooral dat onrustig slapen.. Ritme totaal weg, heel onrustig… En idd de berg aan info wat het allemaal met ons kan doen… Ben zo nieuwsgierig wie ons geprogrammeerd heeft.. Dat moet een man zijn geweesthang in there Andrea! X @deezzstyles

   • Dat is mijn moeders verhaal! Ze had vleesbomen en alles moest eruit op 40 jarige leeftijd. Ik denk dat de evolutie bij ons vrouwen nog achterloopt. Vroeger werden mensen niet ouder dan 40 of 50. Precies de leeftijd waarin we nu in de overgang komen. De eicellen lopen nog achter, haha! Honden bijv. zijn tot hun dood vruchtbaar. Of zou het toch die God zijn? 🙂 Dank voor je berichtje Deez X

  • Ooh zo herkenbaar ook weer! Verzwelgen in je gevoel en het niet kunnen ombuigen.. Ik blijf schrijven, blij met je bericht! Succes! X

 3. Het is echt zo ingrijpend allemaal. En ik had er geen idee van, het is een van de laatste taboes?? Of hebben we er nog meer ik weet het niet zeker. Ik vind het geweldig dat je er open over schrijft, over alles wat er bij komt kijken en eigenlijk is het ook bijna alles. Toen ik er in zat, had ik dat maar amper goed door. Zit nu in het laatste stukje en ben zo blij dat ik geen PMS meer heb dat ik de rest volledig voor lief neem (slecht tot zeeeer slecht slapen, intense opvliegers, weinig libido meer, allemaal te verdragen) maar eigenlijk best een heftig rijtje, toch. Super dat er o.a. door jou meer openheid over komt, ga door!! Sterkte met je heftige periode nu, liefs Lucienne xx

  • Tof dat je zo openhartig bent Andrea! Ik denk zelf dat ik, redelijk vroeg met 44 jaar, ook in de overgang zit. Enorme stemmingswisselingen sinds 3/4 jaar en nauwelijks zin in seks door vaginale droogheid. Te pijnlijk. Mijn huisarts nog niet kunnen overtuigen. Mijn stemmingswisselingen werden afgeschoven op een beginnende burn out. Tot ik door een collega werd getipt op de podcast Opvliegers van Elles de Bruin. Wat een openbaring. Wij vrouwen zijn niet gek. Een aanrader wat mij betreft. Voor mijn stemmingswisselingen ben ik gestart met een homeopathisch middel. Dit helpt mij voor nu. En verder blijf ik net zolang aankloppen bij mijn huisarts tot ik serieus wordt genomen.

   • Dat is zo jammer, dat jij je huisarts moet overtuigen 🙁 Vind ik echt heel stom. Klop anders eens bij Dr. Nora of een andere hormoon arts aan. Dat mag gewoon he, jouw lijf. De podcast ga ik zeker luisteren! Dank voor de tip!

  • Ik denk dat veel vrouwen nier realiseren dat ze in de overgang zitten. De klachten zijn vaak vaag en een huisarts wijt al snel alles aan stress. Ik hoop echt een grot groep vrouwen te bereiken. Dat het bestaat en dat je er iets mee kunt doen. Misschien moest ik een boek schrijven 😉 X

 4. Jeetje Andrea, had ik dit maar 20 jaar eerder gelezen en geweten. Wat heb ik lopen tobben met dat hele gedoe.
  Op mijn 34ste gesteriliseerd, hoera geen migraine meer.
  Maar 4 jaar later begon het gedonder. Heftige bloedingen (alsof ik net bevallen was), onregelmatige cyclus.
  Dus aan de hormonen om alles weer normaal te krijgen. Op mijn 40ste gestopt met die troep. Seks?????? No way, nu was mijn ex geen liefhebber, dus vond ik het op dat moment niet belangrijk.
  Op mijn 47 ste een spiraaltje laten zetten vanwege de nog steeds heftige bloedingen, voor 3 maanden zucht.
  Toen trof ik een gynaecologe die mij begreep en handelde. Spiraaltje eruit en ballontherapie. Wat een zegen!!! Maar de opvliegers en nacht zweten, zucht dat blijft helaas. Ik hoop 64 te worden. Daarom had ik dit maar eerder geweten.

  • Jee Tina, weer zo’n schrijnend verhaal! Het is toch absurd dat wij vrouwen maar moeten aanmodderen? Ik begrijp echt niet waarom hier niet meer naar gekeken wordt door artsen. Het heeft zo’n invloed op ons leven. Wat betreft de opvliegers en nachtzweten, zou je geen baat hebben bij progesteroncrème? Wellicht eens een balletje opgooien bij je arts. Wil ik wel nog even zeggen dat ik geen medicus ben 🙂 Ik vertel mijn verhaal vanuit mijn eigen beleving en hoop daarmee voor andere vrouwen een steuntje te zijn.

 5. Hier geen problemen met de overgang gehad. Heel simpel de ene maand nog (normaal) ongesteld en daarna nooit weer. Ik was 47 en dat bleek de laatste keer te zijn geweest.
  Een zomer daarna snel warm ( opvliegers?) maar daarna ook nooit meer last van gehad. Nu 60 en nog steeds geen grote lichaamsveranderingen ondervonden. Andere vrouwen zie je soms compleet andere lichaamsvormen krijgen. Ik heb volgens mij mega mazzel.

  • Wat heerlijk Loes! Dan hoor je bij de 20% bofkonten 🙂 Gelukkig veranderd mijn lijf alleen vanbinnen heel erg. De buitenkant is hier gelukkig ook niet zo gek veel veranderd.

   • Ik vind het echt super erg dat zoveel vrouwen zich zo rot voelen door de overgang. Andrea ik denk dat een boek absoluut geen slecht idee is. Ervaringsverhalen om andere vrouwen te helpen . ❤️

 6. Supergoed dat je dit onderwerp bespreekt en een plan van aanpak hebt gemaakt.Het wordt vaak gebagatelliseerd alsof het wel over waait ofzo.
  De realiteit is dat het vele jaren invloed kan hebben op je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *