Samenwerkingen, likes en zichtbaarheid.

Hoe zit dat nu op Instagram met samenwerkingen? En moet je een x aantal likes hebben om je goed te voelen over je foto? En de zichtbaarheid. Hoe zit het daarmee? Een veel gehoorde kreet deze dagen ‘mijn hashtags werken niet! Niemand die me nog ziet!’ En we kunnen wel doen alsof het niet zo is maar dat is gewoon niet leuk. Helemaal niet leuk! Of kan het je niks schelen? Dit vind ik ervan.

Samenwerkingen.

Omdat ik ze best met regelmaat doe wil ik er over vertellen. Het begon bij mij zo’n twee jaar geleden. Zo nu en dan kreeg ik een berichtje van een bedrijf/ondernemer of ik zin had om samen te werken. Eerlijk is eerlijk, dat voelde goed! Ik had in het begin helemaal de intentie niet om te gaan samenwerken of laat staan om er een boterham mee te verdienen. En toch is het inmiddels uitgegroeid tot een hele toffe parttimebaan. Waarmee ik als een soort zzp’er ook een klein inkomen verdien. In het begin wist ik niet zo goed onderscheid te maken, ik kreeg spullen! Leuk! Maar inmiddels werk ik alleen nog samen met bedrijven/ ondernemers die bij mij en mijn niche (interieur/lifestyle) passen. Het zit zo, je hebt twee verschillende soorten samenwerkingen wat betreft content creëren. Tenminste met deze twee heb ik van doen. Vul mij gerust aan als er nog andere manieren van samenwerking zijn!

1. BARTERDEALS
2. BETAALDE OPDRACHTEN.

Barterdeals.

Barterdeals zijn een soort van ruil deals. Ik krijg spullen/items maar kan ook een dagje naar een pretpark zijn of een etentje, en ik doe daarvoor in ruil een mooie content (post, blog, story) maken op in mijn geval mijn blog en/of Instagram account. Er komt verder geen geld aan te pas. Er gaat wel heel veel tijd in zitten. Het is dus niet zo dat ik iets krijg, fotootje maak en klaar is Dre. Het is werk waar heel wat uren aan vooraf gaan. Elke samenwerking weer. Setup maken, foto’s maken, foto’s bewerken, blog schrijven, alles editen enz. Wat ik ook al eerder aangaf, ik neem niet meer zomaar alles aan. Alleen als ik er ook iets mee wil en kan. Je wilt niet weten welke gekke dingen ik soms voorgesteld krijg! Ja dat wil je wel weten hè 😊 Nou bijvoorbeeld een hometrainer. Leuk, maar niet voor mij. Ik ben niet zo sportief meer en dan zou ik het gek vinden als ik ineens op een hometrainer zou zitten. Maar dat heb ik wel moeten leren. Nee zeggen. Want eerlijk, het is toch te gek als je ineens de leukste dingen krijgt aangeboden! Het was even zoeken naar de juiste manier voor mij maar ik geloof dat ik hem heb gevonden.

Betaalde opdrachten.

Betaalde opdrachten zijn weer iets anders. Meestal gaat het ook om een product en soms ook om bij een event of concert aanwezig te zijn en daar verslag van maken. Bij een betaalde opdracht krijg ik een vooraf vastgesteld bedrag en een product en daar maak ik dan ook weer content van. Content maken is trouwens niks meer of minder dan jezelf, een product, een event of een merk zo mooi en origineel mogelijk in de kijker te zetten. Veel mensen, ook ik creëren in feite dagelijks content op Instagram. Ik ook voor mezelf omdat ik het superleuk vind om mooie interieur foto’s te maken en soms voor een ander bedrijf/product of dienst. Dat vind ik tof om te doen en zie ik als een groot compliment en is gewoon ook werk.

Likes doen er niet toe.

Tenminste zo zou het moeten zijn. En toch zitten we dagelijks tientallen keren te checken of de nieuwe foto al veel likes heeft gekregen, ik ook. En ergens vind ik dat zonde. Want je zelfvertrouwen kan eronder lijden en/of de zin in Instagrammen gaat verloren. Ik heb dan inmiddels leuke samenwerkingen maar Instagram heeft mij echt zoveel meer gebracht. Leuke contacten, een ‘feel good’ gevoel, inspiratie en daarnaast vind ik persoonlijk Instagram een veel vriendelijker platform als alle anderen. In mijn bio staat niet voor niks instagrammer pur sang. Ik hou van het contact met mensen. Ik heb avonden dat ik echt van het lachen dubbelklap op de bank omdat ik dan in een leuk gesprek zit met iemand of een aantal mensen. En ook diepere gesprekken zijn niet gek op Instagram.  En dat is mij veel meer waard dan de likes uiteindelijk. Echt waar. Ik las een artikel dat Instagram momenteel een proef doet met het verbergen van het aantal volgers en likes op een foto. Omdat de druk om meer volgers en likes te krijgen echt bij een deel mensen voor problemen zorgt. Ik vind dit iets om over na te denken. Van mij mag het misschien wel achter de schermen. Dat jezelf wel inzicht hebt maar je volgers niet meer. Ik denk dat dit voor een groot deel de druk van de ketel af haalt. Of ik niet bang ben dat mij dit samenwerkingen kost? Nee niet echt. Ik ga ervan uit dat iemand samen wil werken omdat ze mijn stijl/foto’s en mijn schrijven kunnen waarderen. Als het alléén maar om de likes en volgers zou gaan dan hoeft het van mij niet. Ik begrijp dat het natuurlijk wel meespeelt. Dat valt niet te ontkennen. Het bereik is uiteindelijk groter bij een groot account. En dat is wel een overweging voor bedrijven maar ik geloof ook dat veel bedrijven ook werken met een visie, mensen die bij hun passen en een blogger waar ze zich mee kunnen identificeren. De informatie hierover nog zo summier dat ik mij daar wel nog meer in zou willen verdiepen, misschien dat ik hierover mijn mening dan nog bijstel. Dat ik ook zeg, doe maar niet. Vooralsnog sta ik er open voor.

Zichtbaarheid, wel een dingetje.

‘Mijn hashtags werken niet!’ Een veel gehoorde kreet de laatste tijd. En ook ik heb hiermee te maken. Ik kreet mee! De ene dag worden mijn hashtags opgepikt en de andere dag “doen” ze niks. En dat vind ik wel soms vervelend. Terwijl ik net nog vertel dat likes niet zo belangrijk zouden moeten zijn. Contradictie. Waar. Maar als ik bijvoorbeeld een gave content heb gemaakt en daar best wat werk in heb gestoken, wil ik ook wel dat het gezien wordt. Ik ben een halve dag aan het werk om mooie foto’s te maken. Zeker als ze in opdracht zijn. Dan wil ik het allerbeste neerzetten wat in mijn interieur te bieden heeft om het product te laten shinen 😊 En daarom zou ik wat betreft de zichtbaarheid ook liever een lijn zien. Dat je weet wat je kunt verwachten. Dat op en neer gehannes. De ene dag wel, de andere dag niet. Dat maakt mij ook soms onzeker. Gelukkig heb ik een groot relativeringsvermogen en stap er makkelijk weer overheen. Maar het blijft een dingetje. Een terugkomend iets. Vervelend! Zal ook wel te maken hebben met het huidige algoritme.

 

Nu ik dit zo heb geschreven ben ik wel erg benieuwd wat jullie denken. Zou je ook samenwerken als de kans zich voordeed? Zou je de likes en volgers ook achter slot en grendel willen zetten of juist niet? En hoe zit het met jou bereik/zichtbaarheid? Ik ben heel nieuwsgierig!

Liefs, Andrea

Categories:

37 Reacties

 1. Goed geschreven Andrea! Ik zou zelf niet zo snel samenwerken omdat ik dit echt hobbymatig en voor de gezelligheid doe maar voor IGers zoals jou is dit een perfecte optie toch! Is fijn dat de mogelijkheid er is om als IGer en bedrijf van elkaar gebruik te maken… iedereen blij! Voor jou is de zichtbaarheid belangrijk maar natuurlijk vind ik het ook fijn om “gezien” te worden… willen we toch allemaal! Succes meid!
  Liefs, Susanne

  @susanne.loves

  • En juist dat hobbymatig zou moeten blijven. Ook ik doe het ook voor de fun. Niet alleen voor de spullen. Dank voor je berichtje 🙂 X

 2. Ik weet eigenlijk niet wat ik er van zou vinden als volgers en likes niet meer zichtbaar zouden zijn. Zelf kan ik het vrij makkelijk loslaten dat de likes ineens veel minder zijn dat een aantal maand geleden. Maar wat voor invloed heeft het? Ik vind het ook leuk om samenwerkingen te doen en vraag me af of bedrijven dan ook meer gaan kijken naar wat bij hun past of dat het betekend dat je jezelf meer moet gaan verkopen? Hoe dan ook zullen we waarschijnlijk wel mee gaan op de weg die instagram kiest en er over klagen

  • Hahaha die laatste zin is echt treffend! Ik ben heel benieuwd welke wending het gaat nemen, hoe dan ook ik blijf instagrammen ook als een hobby zien! X

 3. Hoi Andrea
  Goed stukje over instagram
  Het is volgens mij voor iedereen lastig om er doorheen te komen, ik denk dat er teveel accounts hetzelfde willen en daardoor blijft iedereen een beetje hangen, er is teveel keus. Ik heb er nog niet super veel verstand van maar als ik een paar dagen niet gepost heb dan kan ik weer opnieuw beginnen (net als nu) normaal had ik ronde de 200 likes en een aantal weken geleden had ik ineens in de ochtend dat hij bleef groeien, ineens naar 300, 600, 900, 1200 en dat dat ging via een aantal foto’s weer omlaag! En nu kom ik als ik geluk heb net aan de 150 en soms met dezelfde foto’s.
  Samenwerkingen is mij nog niet gebeurd maar er zijn ook zoveel mooie accounts!
  Fijne dag

  • Het doet wat met ons, die likes. En ik denk dat als ze niet meer zichtbaar zijn het een enorme druk wegneemt. Of er dan nog samengewerkt gaat worden? We zullen het zien! Bedankt voor je berichtje X

 4. Hoi Andrea
  Goed stukje over instagram
  Het is volgens mij voor iedereen lastig om er doorheen te komen, ik denk dat er teveel accounts hetzelfde willen en daardoor blijft iedereen een beetje hangen, er is teveel keus. Ik heb er nog niet super veel verstand van maar als ik een paar dagen niet gepost heb dan kan ik weer opnieuw beginnen (net als nu) normaal had ik ronde de 200 likes en een aantal weken geleden had ik ineens in de ochtend dat hij bleef groeien, ineens naar 300, 600, 900, 1200

 5. Andrea wat open en eerlijk verhaal het klopt het maakt in zekere zin onzeker, en daar moet je overheen stappen maar met samenwerkingen baal je wel
  Wat wel zie dat de grotere accounts er last van hebben.
  Dankjewel voor openheid liefs Ilonka

 6. Helemaal met je eens dat je alleen gaat samen werken met bedrijven/ events die bij je passen. Heb geen kaas gegeten van samenwerkingen maar des te meer van branding. Je bent zelf een soort van “merk” en wil je merkwaarden op een zo goed mogelijke mannier tonen. Anders is het niet geloofwaardig meer… dus dat doe je goed!
  Mooi geschreven Andrea X

  • Het was wel even zoeken, het is toch heel apart in het begin. En het klopt wat je zegt over branding. Steeds meer neemt dat de overhand. Zie je ook bij topsporters. Merken willen zich graag binden aan zulke mensen omdat ze iets uitstralen. Dank voor je berichtje! X

 7. Hej lieve Andrea, wat een open en eerlijk leuk stuk. Ook al zit ik nog onder de 10k, ik herken wat je zegt. Insta brengt mij ondanks al het gedoe veel creativiteit, inspiratie, mooie contacten en hele leuke samenwerking. Bij de laatste ben ik ook selectief. Het moet bij me passen en ik moet achter het product staan. En tja, als je zoveel moeite doet dan wil je ook gezien worden. Logisch toch? Zolang het maar geen negatief effect heeft op je plezier. Liefs Linda

 8. Hoi Andrea..goed stukje! Heb af en toe al wat gedaan op IG maar doe het alleen als het bij mij past en anders niet!
  En IG vind ik ook helemaal geweldig en zeker ook door de contacten!
  Succes Anneke

 9. Wat een tof stukje Andrea! Ik hou ook wel van samenwerkingen maar heb inderdaad de keuze gemaakt dat het bij me moet passen! En soms ben ik ergens dolenthousiast over en slaat het niet aan bij de volgers. Dan vind ik het jammer van mijn moeite en voor het bedrijf vind ik het sneu… maar ja that’s life! Met het bereik en hashtags baal ik ook wel eens flink… maar kan het net als jij gelukkig redelijk relativeren! Dus we blijven er gewoon voor gaan

  • Als je echt je best hebt gedaan en toch slaat het niet aan valt je niks te verwijten. Je hebt daar gewoon de hand niet in! We gaan lekker door 🙂

 10. Wat goed geschreven weer zeg!
  Hier gaat het ook echt op en neer, de ene foto opeens een heel groot bereik, de volgende totaal niet. Zo vreemd! Maar “gelukkig” heeft iedereen daar dus last van. Samenwerkingen lijken me super leuk! Nu een paar kleine gedaan en heel tof. Wel een goede tip van je: kijk wat bij jou, je merk, je huisstijl, je uitstraling past. Heel belangrijk! Likes en volgers achter slot en grendel, ik las zoiets ja! Ik sta er wel voor open, maar kan de consequenties (vooral voor grote accounts zoals jij) nog niet overzien. Hoeveel invloed dat heeft? Maar wat je zegt is waar, merken zullen uiteindelijk toch iemand moeten kiezen die bij ze past en niet alleen kijken naar hoe groot het bereik is (alhoewel ik dat ook wel snap..). Leuke stof om over na te denken, leuk Andrea je hebt me aan het denken gezet 🙂

  • Nou daar ben ik alleen maar blij om, dat ik je aan het denken heb gezet! Ik pakte in het begin echt alles aan. Wist het ook nog niet zo goed. Gelukkig veel geleerd 🙂 Ik zie jou ook groter worden. Ik persoonlijk ben niet zo bang voor de consequenties maar ik ben financieel ook niet afhankelijk van het inkomen dat ik genereer via Instagram. Dat geeft misschien voor mij een wat makkelijkere kijk erop.

 11. Van mij mag het echt achter de schermen. Ik ben gelukkig totaal niet gevoelig voor het aantal likes of volgers dat ik heb. Nooit gehad en komt ook niet. Als dat zo was kukkelde ik niet dagelijks volgers van mijn account af (nep of half gelede mensen, makelaars etc). Ik vind de interactie met sommige mensen veel leuker. Insta is echt voor de ontspanning bij mij. Sta samenwerken of iets (wat echt bij je past) onder de aandacht brengen lijkt mij wel heel leuk maar ja ze vragen mij niet ‍♀️. Haha maar dat is ook prima hoor. Ik ben in ieder geval blij dat ik het als fun ervaar insta.

  • Ik zou willen dat ik dat ook kon zeggen maar het houdt me toch teveel bezig naar mijn zin. Als nuchter mens kan ik het gelukkig wel relativeren. Heel gek dat jij nog geen aanbiedingen hebt gehad. Je zou toch denken dat juist jou stijl bijv. Vanilla Fly aan moet spreken? Ik ervaar het ook als fun! het is ook fun! 🙂

 12. Leuk om te lezen! Ik zit nog in jouw startfase met af en toe een samenwerking. Zou het leuk vinden als ik dat zou kunnen uitbreiden want krijg de smaak wel te pakken maar ja dan komt het he, eerst meer volgers! Begonnen als een hobby en ook ik vind het contact met mede IG-ers super leuk en gezellig. Helemaal met je eens dat iedereen zo lief is voor elkaar (meer dan op andere social media kanalen). Ook super leuk om elkaar te kunnen ontmoeten op events, zoals die van jullie as zaterdag! Zin in Dus overall, het draait niet om de likes en volgers maar heel leuk is het wel.

  • Het is iets heel geks, die likes. je weet dat het niks over jou en in ons geval je interieur zegt en toch zijn we er gevoelig voor. Jij gaat vast nog veel volgers krijgen 🙂

 13. Ja man super leuke post !
  Ik ben nog maar smurf zowel op IG als mn huis hihi maar lijkt me toch super leuk om samenwerkingen te doen ( die bij mij passen idd)
  Lijkt me toch wat meer uitdaging dan alleen posten voor hobby hoe leuk dat ook is !
  Vind het weer super tof dat je er zo open in bent en ons wat wijzer maakt op deze manier lúf dat Dré
  Ik ben wel standvastig in mijn dan maar langzame groei ….en om die reden geen treintjes of loops doe .
  Wil dat mensen me gaan volgen omdat mijn stijl ze aanspreekt .
  Lekker gelezen meis toffe blog !
  Groetjes en knuf Carla

 14. Hoi Andrea mooie blog heb je geschreven, ik heb IG nog maar pas ontdekt, vind het stiekem steeds leuker worden, zit momenteel veel thuis( burn-out) merk dat er leuke interactie is met je volgers, natuurlijk is het leuk als je veel likes krijgt maar hoor ook nadelen daarvan niet interessant genoeg zijn voor klanten. LEUK om te lezen hoe jij het ervaart en goed om selectief te zijn iets moet bij je passen maar moet ook beloond worden WIN win. Veel plezier zaterdag had dat ook super leuk gevonden maar nog even brug te ver. Trouwes door IG wel aan een basis cursus interieurstyling begonnen, ga zo door.

  • Hoi Erna, Insta is lichtelijk verslavend 🙂 Fijn dat je ook leuke interactie hebt! Dat is het leukste aan insta. En heel goed van je dat je aan een cursus bent begonnen! Wel rustig aan hè! X

 15. Of het niet meer tonen van likes iets uit gaat maken, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik like een post omdat ik de foto of de caption leuk vind, niet omdat iets veel geliket wordt. Zelf maak ik me ook steeds minder druk om likes, maar zichtbaarheid vind ik wel een dingetje. Als hashtags niets doen, baal ik! Vooral als ik erg mijn best gedaan heb op een post. Verder beschouw ik het echt als een hobby, met hele leuke contacten, vaak veel lol, regelmatig een serieus gesprek en af en toe een leuke samenwerking. Ik vind insta gewoon leuk en dat hoop ik nog lang zo te houden!

 16. Hoi Andrea,

  Ik was erg verbaasd toen ik werd gevraagd voor een eerste samenwerking. Nu krijg ik bijna wekelijks aanbiedingen. Ik zeg alleen ja tegen wat echt bij me past, want het is een onverwachte hobby Instagram. Ik ben vooral gevallen voor alle positiviteit hier. Heerlijk al die soortgenootjes ☺️ Toch groei ik zo hard dat ik inderdaad op een denkbeeldig kruispunt sta of ik serieuzer werk ga maken van de samenwerkingen. Het zou perfect bij me passen. Ik ben momenteel dan ook om me heen aan het kijken en vragen hoe anderen dit doen. Erg goed om te lezen dus dit. Dank je wel

  • Wat leuk dat je er zo een nieuwe hobby bij hebt! En goed dat je je eerst inleest. Mijn advies, blijf bij jezelf. Dan komt het zeker goed! Succes X

 17. Ik ben op Instagram voor mijn plezier en om zo nu en dan wat te delen met mensen die me volgen dus ik let niet zo op likes maar kijk wel wie me volgt, voor jou is het natuurlijk wel belangrijk en tof als je veel likes krijgt op je geweldige foto’s en dat je veel volgers hebt.
  Ik geniet in ieder geval van je foto’s .. succes meis !

  • Het is soms zo dubbel Moon. Ik wil niet vervallen in álles voor de likes’ maar het ook vooral heel leuk houden! Dankje voor je berichtje X

 18. Zo, wat een reacties! Kan er nog een bij?! goed verteld, ik herken je beweegredenen (nog niet met betaalde posts). En vwb de likes: het zou jammer zijn als mensen geen moeite meer nemen om te liken, that’s all.

  • Ja tuurlijk kan er een bij 😉 Het liken van foto’s is een steeds groter wordend iets en ik hoor mezelf een aantal jaar geleden nog zeggen dat ik daar niks van snapte. Dat het echte leven ook geen likeknopje heeft. En toch word ook ik erin meegenomen.. X

 19. ” Zichtbaarheid, wel een dingetje” heb je dit al opgelost ?. Heb dit echt vaak en vind het super irritant. Ben minder tags aan het gebruiken en probeer ook creatiever af te wisselen maar nog niet echt een oplossing gevonden.

  • Zichtbaarheid verhoog je door heel erg interactief te zijn met je volgers maar ook bij andere mensen berichten achterlaten. Instagram is net een relatie, als je hem goed onderhoud wordt je zichtbaarheid groter. Ik ben daar nu ook even klaar mee, dan maar minder zichtbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *