Het leed wat Instagram heet.

Voordat je begint met het lezen van dit lange artikel over Instagram wil ik benadrukken dat ik heel veel plezier beleef aan Instagram. Ik ben een Instagrammer pur sang. Ik houd van het contact met mensen van over de hele wereld, heb avonden plezier met mensen en heb mij weten te profileren als influencer en content creator. Waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Maar het is niet alleen maar hosanna hosanna. En onderling privé wordt daar wel eens over gesproken maar zelden lees je er in het openbaar iets over terug. Ik ben geen zeur, ik probeer altijd met een goed humeur de dag door te brengen maar in deze blog wil ik ook de minder leuke kanten bespreekbaar maken van Instagram.

Schermtijd.

Mijn schermtijd zit tussen de 3 a 4 uur per dag. Per dag! Dat vind ik eigenlijk voor de helft te veel. Maar even een half uurtje Instagrammen loopt al snel uit op uren scrollen, berichtjes plaatsen en ook berichtjes beantwoorden. Want dat vind ik wel belangrijk. Als mensen de moeite nemen om een berichtje achter te laten onder mijn foto dan is het toch een kleine moeite om daarop te reageren. Tenminste zo voel ik dat, maar eerlijk? Het is vaak geen kleine moeite maar juist best veel werk. Wat ik nog steeds heel graag doe maar ook wel eens gefrustreerd van raak. Want elke dag iedereen een mooie dag wensen is ook zo afgezaagd. En toch gebeurt dat, elke dag weer. Hoe vaak lees je niet ‘mooie dag vandaag’ of ‘een fijn weekend.’ Zeker ook bij mij.

Want als ik op elk berichtje inhoudelijk zou moeten reageren verdubbel ik de schermtijd ben ik bang. En ja dan heb ik soms dus innerlijk conflict. 

Natuurlijk probeer ik heus wel inhoudelijk te reageren maar dat lukt gewoon niet altijd meer. Dus staat er al snel ‘een fijne dag’ en die wens ik mensen dan ook oprecht toe hoor, en mensen mij ook. Dat wil ik er niet mee zeggen. Maar dat ik het dus jammer vind dat ik niet altijd meer echt inhoudelijk kan reageren. Want als ik op elk berichtje inhoudelijk zou moeten reageren verdubbel ik de schermtijd ben ik bang. En ja dan heb ik soms dus innerlijk conflict. Ik wil niet afgezaagd of ongeïnteresseerd zijn of overkomen maar ik wil ook mijn schermtijd naar een fulltime dagbesteding laten oplopen. Lastig! Maar ook vast herkenbaar? Toch? Er is een functie beschikbaar waarbij je de reacties kunt opslaan en met een klik onder berichtjes kunt plaatsen, maar die functie zal ik nooit gebruiken. Dat vind ik dan echt te ver van mij afstaan. Instagram leed gedetecteerd!

Algoritme.

Instagrammen is leuk, daar zijn we het wel over eens op Instagram. Maar Instagram werkt met een algoritme. Gelukkig hebben ze dit aangepast in juni 2018 waardoor het wel met een paar richtlijnen beter te begrijpen is. Al blijft het een dingetje… Instagram legt het zo uit:
De feed wordt met het nieuwe algoritme nog beter opgebouwd op basis van jouw persoonlijke interesses en de Instagram-accounts die jij volgt. Instagram houdt dus bij wat jij volgt en liket via machine learning. Dit is een softwareprogramma wat statistieken verzamelt en zo inzage krijgt in jouw handelingen op Instagram. Je hebt dus eigenlijk zelf in de hand wat er op jouw tijdlijn verschijnt. Er zijn drie factoren waarnaar gekeken wordt.

1. Interesses.

Op basis wat van jouw gedrag/gebruik op Instagram wordt bepaald hoe groot de kans is dat nieuwe post/content in jouw straatje past.

2. Nieuwheid. 

Een nieuwe post krijgt voorrang op oudere post. Al zie je ook wel eens dat posts van dagen terug in je tijdlijn verschijnen. Waarschijnlijk heb je dan die dag al meerdere malen je app geopend en krijg je een verschuiving.

3. Relatie.

Hoe vaker je de posts van dezelfde persoon liket hoe eerder ze zichtbaar zijn in jouw tijdlijn. Word je vaker getagd of laat je zelf bij dezelfde Instagrammer berichtjes achter? Dit werkt ook mee aan de zichtbaarheid in jouw tijdlijn. Hier spelen bedrijven ook handig op in natuurlijk. Ik tag bijv. bedrijf X 3x deze week dan ziet Instagram dit als een interesse en verschijnt bedrijf X ook weer meer in mijn tijdlijn.
Je ziet het ook terug in de ontdek functie. Kijk je een aantal keer naar dansende kamelen (nee, natuurlijk niet maar als voorbeeld) dan verschijnt in de ontdek functie automatisch gerelateerde filmpjes/foto’s van kamelen. Ik wilde niet de alom bekende kattenfilmpjes aandragen 😉

Wil je jouw zichtbaarheid vergoten is het dus wel degelijk belangrijk om veel likes te krijgen. En daar knaagt het ook wel een beetje. Zoals ik al eerder in een blog schreef heb ik een haat/liefde verhouding met de likes. Van de ene kant wil ik niet dat dit mij beïnvloed maar houd ik er toch rekening mee met het plaatsen van een post en check ik ook regelmatig hoeveel van die likes er al zijn bij mijn laatst geplaatste post. Instagram leed big time!

Gezien worden als onecht of een pratend reclameblok.

Ai deze is pijnlijk. En ook lastig om over te praten. Maar ik doe het toch. Ik heb het laatste jaar een aantal keer meegemaakt dat ik een privé bericht kreeg met de opmerking dat ik alles deed voor de likes. Of dat ik niet meer dezelfde persoon was als toen ik nog maar net begon met Instagram. Zulke berichtjes zitten dagen in mijn hoofd. Ik trek me dat aan. Want wanneer ik mij verontschuldig dat ik niet veel tijd heb gehad om bij andere instagrammers binnen te kijken dan meen ik dat. Maar het wordt dus soms zo gelezen alsof ik dit zou zeggen omdat ik bang ben dat mijn foto’s ook niet meer geliket worden. En dat is gewoon niet waar. Wat wel waar is, sinds ik enorm gegroeid ben ik inderdaad leuke instagrammers uit het oog ben verloren. Minder kans heb om hun te zien, te berichten en te liken. Als ik klaar ben met mijn eigen berichtjes te beantwoorden is nou eenmaal meer tijd verstreken dan toen ik minder volgers had. Heel logisch maar ook best frustrerend soms. Maar dat is nou eenmaal hoe het is.

Het is niet zo dat ik op een mooie dag ineens 50K volgers erbij kreeg en bedrijven toen massaal spullen gingen opsturen.

Ook krijg ik wel eens een privé berichtje waar gezegd wordt dat ik maar mazzel heb met al die gratis spullen en dat ik meer en meer op een reclame uithangbord ben gaan lijken dan op de persoon die ik was. Alweer ai! Natuurlijk ‘krijg’ ik meer sinds ik meer volgers heb en maak ik hierover content maar dit is zo gegroeid en daar heb ik verdomde veel moeite voor gedaan. Het is niet zo dat ik op een mooie dag ineens 50K volgers erbij kreeg en bedrijven toen massaal spullen gingen opsturen. Ik schreef al eerder een blogje over samenwerkingen waar ik uitleg dat het echt wel werk is. Er gewoon uren in een content post gaan zitten en ik heus niet zomaar alles voor niks krijg. En toch krijg ik zo nu en dan een soort van sneer. En dan zit dat dagen in mijn hoofd. Wat ik eigenlijk niet zou moeten doen, maar ja mens hier! Beetje Instagram leed.

Toffe samenwerking met Rivièra Maison

Picture perfect.

Alles voor het plaatje. Toch? Nou soms is dat best lastig. Hier is het niet altijd schoon en opgeruimd. Hier wordt geleefd. Maar dat lijkt op foto’s toch anders. Mooi gestylde hoekjes, fris beddengoed, een badkamer die blinkt. Nou geloof mij, het is hier niet altijd schoon. Het is hier vaak een zooitje. Met vlokken haren en stof, lego blokjes overal op Teun zijn kamer en een wasmand die uitpuilt. Nog maar te zwijgen over de berg strijk. En waarom zie je dat nooit? Of zelden? Dat is ook Instagram, picture perfect. Terwijl we niet in een perfecte wereld leven. Knaag, knaag. Stories zijn daar trouwens wel fijn voor. Hier deel ik soms hoe het er ook uit kan zien. Maar laten we eerlijk wezen, zodra ik foto’s van een onopgeruimd huis zou gaan plaatsen vinden sommige dat waarschijnlijk een verademing maar de meeste mensen haken dan toch af. En dan raak ik hoogst waarschijnlijk een hoop volgers maar ook werk kwijt. Dus deel ik mijn net opgeruimde keuken of gepoetste badkamer veel liever en eerder.

De beelden van slanke modellen, heerlijk uitziend gezond voedsel en perfect gestylde interieurs vliegen ons om de oren.

In een wereld waar toch al alles zo perfect mogelijk moet zijn heb ik ook hier heus wel eens moeite mee. De beelden van slanke modellen, heerlijk uitziend gezond voedsel en perfect gestylde interieurs vliegen ons om de oren. En ik kan dat best aardig relativeren maar ik ben ook al wat ouder 😊 Willen we de jongere generatie niet juist echtheid meegeven? Dat niet iedereen jong, slank en bloedmooi is. Maar dat iedereen op zijn eigen manier mooi is en ertoe doet? Ik wel. Wel wil ik even voor mezelf opkomen, haha! Ik bewerk mijn foto’s met Lightroom maar zal nooit mijn gezicht filteren, of bijwerken. Maar als je hier thuis komt ziet het er toch net iets anders uit dan op de foto’s. Die zijn scherper en vind ik persoonlijk mooier. Dilemma en weer Instagram leed.

Klaagzang.

Ik weet zeker dat er vast een hoop herkenbaar is in mijn klaagzang over Instagram. En dat er ook nog heel veel aanvullingen zullen zijn. Maar ik wil deze blog toch graag afsluiten met een iets vrolijkere noot. Instagram is voor mij een deel geworden van mijn leven, ook voor een deel werk. Instagram is tegenover bijvoorbeeld Facebook of nog erger Twitter een heel positief platform. De contacten, ook in het ‘echte’ leven zijn mij goud waard. Het werk als content creator past me als een jas en de inspiratie, waar Instagram toch vooral voor in het leven geroepen is blijft onuitputtelijk. Dus ondanks de keerzijde blijf ik houden van Instagram, Big Time!

Ik vind het plaatsen van deze blog best wel spannend, benieuwd wat de reacties zullen zijn! Laat je mij weten wat jouw gedachtes zijn?

Liefs Andrea

26 Reacties

 1. Super tof dat je wederom weer zo eerlijk bent Dré , veel is herkenbaar al weet ik natuurlijk dat het voor mij als kleine op IG nog heel anders is …. ik verbaas me nu ook dat ik nu al belachelijk veel uurtjes op IG zit om een klein beetje gezien te worden .
  Ik kan nog wel iets persoonlijks neerzetten en idd dat neemt tijd in beslag dus snap jou nu helemaal !
  Haat/liefde momenten kan ik toch ook zo af en toe hebben !
  Hmm ik zie wel waar het schip strandt en blijf gewoon een beetje mn ding doen zonder druk en met plezier !
  Thnks voor deze eyeopener weer lieverd !

  • Het beste dat je kunt doen is jouw ding Carla! Zo doe ik het ook al is het soms frustrerend! Dankje weer voor je bericht meis X

 2. Lieve Andrea, ik ken jou niet uit je begin tijd, maar ik ben je gaan volgen om je mooie en inspirerende foto’s, je pure persoonlijkheid en je je kwalitatief goede blogs. Je bent de enige waarvan ik (bijna, zal er eens eentje missen) alle blogs lees. En Instagram is hard werken, want die volgers komen niet vanzelf en die samenwerkingen ook niet. Jij hebt wat mij betreft daar de goede balans in gevonden. Dit blog is daar maar weer een voorbeeld van. En laat die jaloerse reacties van je schouders glijden. Er zullen altijd mensen zijn (helaas ook op insta) die een ander niks gunnen. Blijf vooral je pure zelf! Liefs Linda

  • Lieve Linda, soms heb je gelijk een connectie met iemand. Die had/heb ik met jou. Ik ben vereerd om te lezen dat je mijn blogs graag leest 🙂 Je weet dat dit wederzijds is. En je kunt het in het leven nou eenmaal niet voor iedereen goed doen, dat is jammer maar laten gaan is inderdaad het beste. Dankje voor je bericht X

 3. Wauw goed verwoord Andrea! Ik had ‘m zelf kunnen schrijven (al besteed ik niet zoveel tijd en aandacht aan IG en heb ik natuurlijk veel minder volgers; sommige frustraties zijn hetzelfde) . Fijne dag!!

 4. Lieve Andrea, jouw authenticiteit is een verademing en ook jouw kracht! En alles wat je in je blog geschreven hebt klopt als een bus. Je groeit en dat brengt veel mooie kansen met zich mee en ik en vele anderen blijven geinspireerd. Ik wens je veel moois en dat je blijft wie je bent. Die sneertjes komen uit een jaloerse hoek, laat die maar links liggen. Hoe lastig dat ook mag zijn. Een mooie dag voor jou ❤

  • Lieve Leah, dank voor je bericht! Het is soms best lastig om vol te houden, elke dag weer instagrammen. En toch beleef ik er meer plezier aan dan frustratie 🙂 dus blijf ik mijn ding doen! Wens jou ook een mooie dag <3

  • Hi Jenn! Gelukkig begrijpen de meeste het wel 🙂 Ik blijf Instagram toch echt te leuk vinden dus ga ik zeker nog door 🙂 Dank voor je berichtje X

 5. Lieve Andrea heel puur geschreven. Ik ben ook veel op ig en probeer zeker op iedereen te reageren dit kan omdat ik relatief weinig volgers heb. Wel merk ik dat veel grote accounts mij niet zien, of in hun stories alleen grote accounts noemen voor meer volgers. Toch heb ik ook wel eens het probleem wat post ik nu ik merk dat overzichtsfoto’s het meest gewaardeerd worden. Verder vindt ik het leuk jou te volgen om wie je bent. Jaloerse mensen zijn er altijd niks van aan trekken. Fijne dag

  • Overzichtsfoto’s doen het heel goed Anneke! En wat ik ook al aangaf, ik ben 3 jaar geleden ook begonnen met 5 volgers 🙂 het is iets van een lange adem! Succes X

  • Hey Yvonne, we kennen inmiddels wel een beetje de klappen van de zweep 🙂 Gelukkig ben jij er nog! Mijn eerste grote voorbeeld X

 6. Lieve Andrea, voor mij ben je echt mijn grote voorbeeld! Zo puur en oprecht. Je hebt oog voor de mensen om je heen en passie voor wat je doet. Het is jammer dat er altijd wel iemand tussen zit die toch commentaar heeft maar dat is ook in het echte leven. Alleen hier wordt het makkelijker uitgesproken. Zolang je zelf maar weet hoe het zit!! Ik ben in elk geval onwijs blij dat ik jou hier op insta heb leren kennen❤

  • Wat een schat ben je ook! Dat is een beetje ook de valkuil van social media, nare opmerkingen zijn met een druk en vaak anoniem zo gemaakt. Gelukkig is het overgrote deel gewoon aardig voor elkaar op insta! Het gevoel is wederzijds lieverd! Blij dat ik jou ken! <3

 7. Oh Andrea wat heb je dit toch weer mooi verwoord. Ik denk dat zoveel mensen zich herkennen in jouw verhaal, zo krachtig. Ik volg je juist omdat je voor mij echt bent, persoonlijk reageert, ontzettend oprechte en inspirerende verhalen plaatst en je echt een prachtig mens vind. En dan heb ik het nog niet eens over die belachelijk mooie interieur- en tuinplaatjes! Lekker blijven doen wat je nu doet, want je spreekt zoveel mensen aan!

  • Wat een dikke complimenten Wieke! Nu oppassen dat ik niet naast mijn schoenen ga lopen, haha! Ik geloof dat ik gewoon ben zoals 90% van ons mensen gewoon is. En dat is goed genoeg! Tuurlijk kijk ik wel eens op naar iemand, maar vind iemand waarmee ik gewoon kan kletsen toch net even lekkerder benaderbaar! En zo wil ik ook graag zijn. Dankje voor je lieve bericht X

 8. Herken me in alles Andrea..letterlijk ALLES! Het knagende gevoel van ‘de sneren’, het niet op alles inhoudelijk kunnen reageren, het onmogelijke algoritme…nouja alles dus!

 9. Lieve Andrea, de titel van je blog was al top, en de inhoud slaat een spijker op z’n kop. Ja ik moet eerlijk bekennen dat ik een ontzettend hekel aan Spon heb. Maar hey, ik zie het zo, jij flikt dat gewoon, en ik heb er de ballen (en het aantal volgers) niet voor. Dus het is je goed recht! Ik vind je een heerlijk positief en openminded mens met een prachtig huis en een dito Instagram feed. Mag je van mij hardstikke trots op zijn. Dusseh…. fijne avond

  • Nou wat lief Reina! Zal ik eerlijk zijn? Ik vond dat in het begin ook zo, dacht dat durf ik nooit maar nu ik het benader als werk (wat het ook echt is) kijk ik er anders naar 🙂 Je compliment steek ik in mijn zak! Dank! X

 10. Kan niet wachten totdat ze de likes “onzichtbaar” ook gaan doorvoeren naar nederland, al meerdere landen doen eraan mee. Ik laat me momenteel veel te veel leiden door deze likes en het algoritme heeft al de pest bij mij. Zal me echt rust geven als de likes verborgen worden en dat ik me gewoon weer kan focussen op mijn instagram als dagboek zoals ik hem ooit ben begonnen 🙂

  • Gek wordt je ervan, tenminste als het de overhand gaat krijgen van je focus! Ik ben ook voor het verbergen van de likes en zelfs het aantal volgers. Ik hoop inspirerend te zijn zonder dat er eerst gekeken wordt naar mijn volgers en likes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *