No Poo – mijn ervaring deel 4

Wat een avontuur was dat, mijn haren niet wassen en dat midden in de zomer! Het was de eerste maanden soms best pittig, ik dacht er regelmatig aan om naar de fles te grijpen maar ik moest en zou zeker eerst drie maanden volmaken. En dat is gelukt.

En nu? Nog steeds niet gewassen? 

Mijn eerste drie blogs – 123 – gingen over die eerste drie maanden waarin ik vol hield en door allerlei vieze vettige en ongemakkelijke fases heen ging. Je leest ze hier terug. Ik kocht een enorm dure borstel – die ik nog dagelijks gebruik – en ik kocht geen enkele fles shampoo of conditioner meer en ook geen schuimversteviger of haarlak, wat ik toch al niet veel gebruikte.

Ja ik bouw de spanning nog even op want jij wilt natuurlijk weten hoe het nu zit. Ruim vijf maanden nadat ik de shampoo afzwoer. Okay daar gaat hij, ik spoel mijn haren nog steeds alleen met water!! Ik spoel ze twee a drie keer in de week goed uit en tegenwoordig droog ik ze af met een katoenen T-shirt (op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas staan microvezel handdoeken 😉).

Why wil je weten? Doordat ik mijn haren niet meer was met shampoo zit er geen laagje meer overheen. Daardoor werd mijn haar best pluizig en een gewone handdoek verergerde dit enorm. Ik liep dus een poosje met best pluizig haar rond. Was toen ook erg geneigd om er een fles conditioner overheen te gooien. Totdat ik las dat gewone handdoeken best slecht zijn voor je haar en de haarschubben met het drogen omhoogduwt. Dit maakt het haar kwetsbaar en kan het zelfs van breken! Dat wil je niet – arm haar – dus zocht ik een paar oude shirts uit die nu als handdoek dienen.

Het pluizige is dus echt minder geworden waardoor ik vol heb gehouden. Ik moet nog steeds naar de kapper, mijn haar is gigantisch gegroeid – wat erg fijn is – maar mijn haar wordt dan een beetje pemelig (ik weet echt geen Nederlands woord hiervoor, dit is of Limburgs of een verzonnen woord, pemelig betekent voor mij sliertjes haar onderaan je haardos). Ik heb dan toch wat weerstand om naar de kapper te gaan omdat ik denk dat ze mij vies gaat vinden. Er ligt hier een natuurkapper in de stad, denk dat ik daar maar eens heen ga.

Vijf maanden shampoo vrij haar.

Na vijf maanden, ik vind het zelf ook ongelooflijk, nog steeds geen haren gewassen en al met al ben ik heel tevreden. Mijn haardos valt gewoon zoals het wilt. De ene dag beter dan de andere, dat wel maar dat had ik ook toen ik mijn haren wel nog deed wassen. Heel soms gebruik ik wel de stijltang nog maar dat is hooguit een keer per drie weken. Mijn haar stinkt niet, echt niet. Dat is iets wat veel mensen denken, dat het gaat rieken. Ons lijf zit goed in elkaar mensen, het ruikt gewoon nergens naar.

Conclusie: Ik ben vooralsnog niet van plan mijn haren weer te gaan wassen! Het voelt echt als een bevrijding. Ik heb heel wat in mijn haren gesmeerd de afgelopen jaren, van bussen lak back in the 80th tot liters conditioner de afgelopen jaren. En dat was prima hoor maar voor nu vind ik het heel erg fijn om er niks in te smeren! Heb jij het ook al geprobeerd? Daar ben ik wel heel benieuwd naar!

Liefs Andrea

17 Reacties

  • Aaaahhhh kakkerdekakkkk, dit had ik vorige week moeten weten!!! Ik heb net 2 microvezel handdoeken in Houston gekocht en ik heb daar een tijdje terug van die speciale handdoekroldingen van tshirtstof gekocht!
   Nou, mocht ik er binnenkort weer heen moeten, dan peil ik even bij jou of je ze nog nodig hebt, dan neem ik ze voor je mee!

   • Wat goed van je zeg! Ik zou het nooit kunnen. Mijn haar is te dik, en valt steeds voor mijn ogen als ik er niks in spuit. Ook gebruik ik veel olie-achtige spullen omdat het zo droog is.

   • Ik heb het nu 10 weken volgehouden en mijn haar is heel mooi geworden maar ik moet nu nodig naar de kapper om de kleur bij te werken. Ik baal ervan, maar om nou mijn haar maar grijs te laten worden is ook zoiets! Heb jij hier adviezen over?

 1. Nou super goed en bevalt prima dus !
  Knap dat je het hebt volgehouden en resultaat merkt !
  Dit gaat mij niet lukken met dat korte haar natuurlijk haha mot er van alles insmeren om niet op een dude te lijken maar lijkt me ideaal voor lang haar en dan had ik het zéker geprobeerd!

  Knuf Carla

 2. Echt te gek Dre! Heb het nooit geprobeerd, wel overwogen, maar die overgangsfase lijkt me zo lastig. Vooral met m’n werk in de salon haha.
  Mooie maandag lieve doorzetter x

 3. Echt super knap! Je hebt ook prachtig haar! Ik durf dat echt niet. Ik kan dat ook echt niet volhouden. Wil wel minder m’n haar gaan wassen en heb ook al natuurlijke shampoos. Maar minder vind ik al heeel erg moeilijk gaat steeds op en af Maar jij bent een topper

   • Super interessant om te lezen, ik zou het ook wel willen, was al jaren mijn haar 1-2 keer per week, dus heel weinig. Ik gebruik ook verder alleen wat olie in de punten tegen het pluizen. Maar ik snap je gevoel dat je denkt dat anderen je vies vinden en je schroom om dan naar de kapper te gaan. Ik ben wel heel benieuwd naar je de handdoeken die je wilt gaan gebruiken.

 4. Ik ben vaste klant van de kapper die je noemt en dit gaan ze juist te gek vinden daar! Toen ik er pas was knipten ze een meneer die blootsvoets was en tevens op zoek naar vegan nagellak voor zijn teennagels. Even om aan te geven dat zij echt nergens van opkijken. Hele fijne salon!

 5. Ja ja Dreetje, je hebt mij ook al maanden om. Mijn sprietje doet ook mee en bij dat jonge haar is t helemaal fantastisch, steeds voller.
  Bij mij krult t heel erg en inderdaad pluis, maar ja das een beetje de last van een Krul kapsel. Vooralsnog ben ik enthousiast hoewel op zn tijd mn haar nog steeds wat vettig kan zijn. Maar dat kan ook aan t kipkluifen van die avond liggen

 6. Dag Andrea, wat fijn dat jij je ervaringen deelt over no schapoo. Ik gebruik nu ook al 5 weken geen shampoo of andere dingen in mijn haar. Als ik mijn haar kam word mijn kam smerig van de vet laag. Ik moet daarna letterlijk me kam grondig reinigen. Want het blijft plakken in de kam. Had jij ook zo een ervaring in de eerste 5 weken toen jij je haren kamde?
  Ik ga het proberen vol te houden om geen shampoo te gebruiken. Maar mijn haren zijn echt stijf van de vet. Ik heb van nature dik en veel haar. Hoort het zo dat je haren na 6 weken nog steeds zo danig vet te zijn dat je handen vet aanvoelen als je met je handen over je haar heen glijdt. Ik moet letterlijk me handen wassen nadat ik me eigen haren heb aangeraakt. En soms voelt het dan nog niet schoon me handen bedoel ik. Was jij je haren met warm water? Ik gebruik wel warme fohn voor me haren. Want als ik me haren niet droog fohn dan blijft het de hele dag nat. Me haren drogen alleen op in 30 graden zon.
  Ik hoop dat je wat tips voor me hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *